Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Fenylalanine: voordelen, bijwerkingen en voedselbronnen

Hoe kan ik pompoenpitolie krijgen?

 1. Fenylalanine is een aminozuur dat in veel voedingsmiddelen voorkomt en door uw lichaam wordt gebruikt om eiwitten en andere belangrijke moleculen te produceren.

 2. Het is onderzocht op zijn effecten op depressie, pijn en huidaandoeningen.

 3. Dit artikel vertelt u alles wat u moet weten over fenylalanine, inclusief de voordelen, bijwerkingen en voedselbronnen.

Wat is fenylalanine?

 1. Fenylalanine is een aminozuur, de bouwstenen van eiwitten in uw lichaam.

 2. Dit molecuul bestaat in twee vormen of opstellingen: L-fenylalanine en D-fenylalanine. Ze zijn bijna identiek maar hebben een iets andere moleculaire structuur (1).

 3. De L-vorm wordt aangetroffen in voedingsmiddelen en gebruikt om eiwitten in uw lichaam te produceren, terwijl de D-vorm kan worden gesynthetiseerd voor gebruik in bepaalde medische toepassingen (2, 3).

 4. Uw lichaam kan op zichzelf niet voldoende L-fenylalanine produceren, dus het wordt beschouwd als een essentieel aminozuur dat via uw dieet moet worden verkregen (4).

 5. Het wordt gevonden in een breed scala aan voedingsmiddelen - zowel plantaardige als dierlijke bronnen (5).

 6. Naast zijn rol in de productie van eiwitten, wordt fenylalanine gebruikt om andere belangrijke moleculen in uw lichaam te maken, waarvan verschillende signalen tussen verschillende delen van uw lichaam verzenden (6).

 7. Fenylalanine is onderzocht als een behandeling voor verschillende medische aandoeningen, waaronder huidaandoeningen, depressie en pijn (3).

 8. Het kan echter gevaarlijk zijn voor mensen met de genetische aandoening fenylketonurie (PKU) (7).

Het is belangrijk voor de normale werking van uw lichaam

 1. Uw lichaam heeft fenylalanine en andere aminozuren nodig om eiwitten te maken.

 2. Veel belangrijke eiwitten zijn te vinden in je hersenen, bloed, spieren, inwendige organen en vrijwel overal elders in je lichaam.

 3. Bovendien is fenylalanine cruciaal voor de productie van andere moleculen, waaronder (3):

 4. Problemen met de normale functies van deze moleculen kunnen negatieve gezondheidseffecten veroorzaken (9, 11).

 5. Omdat fenylalanine wordt gebruikt om deze moleculen in uw lichaam aan te maken, is het onderzocht als een mogelijke behandeling voor bepaalde aandoeningen, waaronder depressie (9).

Kan nuttig zijn voor bepaalde medische aandoeningen

 1. Verschillende onderzoeken hebben onderzocht of fenylalanine nuttig kan zijn bij de behandeling van bepaalde medische aandoeningen.

 2. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het effectief kan zijn bij de behandeling van vitiligo, een huidaandoening die verlies van huidskleur en vlekken veroorzaakt (12).

 3. Andere onderzoeken hebben gemeld dat toevoeging van fenylalaninesupplementen aan blootstelling aan ultraviolet (UV) licht de huidpigmentatie kan verbeteren bij personen met deze aandoening (13, 14).

 4. Fenylalanine kan worden gebruikt om het molecuul dopamine te produceren. Dopamine-storing in de hersenen wordt geassocieerd met sommige vormen van depressie (6, 15).

 5. Een klein onderzoek met 12 personen toonde een mogelijk voordeel aan van een mengsel van de D- en L-vormen van dit aminozuur voor de behandeling van depressie, waarbij 2/3 van de patiënten verbetering vertoonde (16) .

 6. Er is echter minimale andere ondersteuning voor de effecten van fenylalanine op depressie en de meeste studies hebben geen duidelijke voordelen gevonden (17, 18, 19).

 7. Naast vitiligo en depressie is fenylalanine onderzocht op mogelijke effecten op:

Bijwerkingen

 1. Fenylalanine komt voor in veel eiwitbevattend voedsel en wordt "algemeen erkend als veilig" door de Food and Drug Administration (FDA) (27).

 2. De hoeveelheid van dit aminozuur in voedingsmiddelen mag geen risico vormen voor anders gezonde personen.

 3. Bovendien worden over het algemeen weinig of geen bijwerkingen waargenomen bij aanvullende doses van 23-45 mg per pond (50-100 mg per kg) lichaamsgewicht (9, 13).

 4. Het kan echter voor zwangere vrouwen het beste zijn om geen supplementen met fenylalanine te nemen.

 5. Bovendien is er een zeer opmerkelijke uitzondering op de algemene veiligheid van dit aminozuur.

 6. Personen met de aminozuurmetabolismestoornis fenylketonurie (PKU) kunnen fenylalanine niet goed verwerken. Ze kunnen fenylalanine-concentraties in hun bloed hebben die ongeveer 400 keer hoger zijn dan die zonder PKU (3, 7).

 7. Deze gevaarlijk hoge concentraties kunnen hersenschade en intellectuele handicaps veroorzaken, evenals problemen met het transport van andere aminozuren naar de hersenen (7, 28).

 8. Vanwege de ernst van deze aandoening worden baby's over het algemeen kort na de geboorte gescreend op PKU.

 9. Personen met PKU worden op een speciaal eiwitarm dieet geplaatst, dat over het algemeen levenslang wordt bewaard (7).

Voedingsmiddelen rijk aan fenylalanine

 1. Veel voedingsmiddelen bevatten fenylalanine, inclusief plantaardige en dierlijke producten.

 2. Sojaproducten zijn enkele van de beste plantaardige bronnen van dit aminozuur, evenals bepaalde zaden en noten, waaronder sojabonen, pompoenpitten en pompoenpitten (5).

 3. Soja-eiwitsupplementen kunnen ongeveer 2,5 gram fenylalanine per portie van 200 calorieën bevatten (5, 29).

 4. Voor dierlijke producten zijn eieren, zeevruchten en bepaalde soorten vlees goede bronnen, die tot 2-3 gram per portie van 200 calorieën bevatten (5, 29).

 5. Over het algemeen hoeft u waarschijnlijk niet specifiek voedingsmiddelen te selecteren op basis van een hoog fenylalaninegehalte.

 6. Het eten van een verscheidenheid aan eiwitrijk voedsel gedurende de dag zal u voorzien van alle fenylalanine die u nodig hebt, samen met andere essentiële aminozuren.

De onderste regel

 1. Fenylalanine is een essentieel aminozuur dat voorkomt in zowel plantaardig als dierlijk voedsel.

 2. Het kan voordelen hebben voor de huidziekte vitiligo, maar onderzoek naar de effecten ervan op depressie, pijn of andere aandoeningen is beperkt.

 3. Het wordt over het algemeen als veilig beschouwd, maar mensen met fenylketonurie (PKU) kunnen gevaarlijke bijwerkingen ervaren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407