Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Fo-Ti: The Cure to Old Age?

Wat is fo-ti?

 1. Fo-ti is ook bekend als Chinees klimmende duizendknoop of 'he shou wu', wat 'de zwartharige heer He' betekent. De wetenschappelijke naam is Polygonum multiflorum. Het is een klimplant die oorspronkelijk uit China komt. Het wordt ook gekweekt in Taiwan en Japan.

 2. Volgens de legende trof hongersnood het dorp van een arme man genaamd Mr. He. Terwijl de meeste mensen vertrokken om voedsel en tijdelijk werk te vinden, was de heer Hij te ziek om te vertrekken. Hij verzamelde en at wilde planten en wortels om niet te verhongeren.

 3. Een daarvan was de bittere fo-ti-wortel, die de dorpelingen niet eerder hadden gegeten. Geleidelijk kreeg hij zijn gezondheid terug. Zijn teint lichtte op. Hij verwekte een zoon. En zijn grijzende haar werd weer zwart. Hij ging een lang en vitaal leven leiden.

 4. Fo-ti-extracten worden in crèmes en zalven gebruikt voor huidaandoeningen. Shampoos met het kruid zijn beschikbaar om haaruitval en grijs worden tegen te gaan. Het wordt ook in thee gezet en in pillen verwerkt.

 5. In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) is fo-ti gebruikt in tonics met een lange levensduur om veroudering tegen te gaan. Het is ook gebruikt om verschillende andere aandoeningen te behandelen, zoals constipatie en huidproblemen.

 6. Maar er is meer onderzoek nodig om de vermeende voordelen van fo-ti te testen. Hoewel het kan helpen om bepaalde gezondheidsproblemen te behandelen, is het ook gekoppeld aan bijwerkingen en ernstige risico's.

 7. Neem altijd contact op met uw arts voordat u een nieuw voedingssupplement of aanvullende behandeling probeert, inclusief fo-ti.

Wordt fo-ti gebruikt voor in de traditionele Chinese geneeskunde?

 1. In TCM worden geneeskrachtige kruiden vaak gecombineerd in complexe formules. Maar fo-ti wordt vaak alleen genomen. Er zijn twee versies:

 2. In TCM wordt meestal witte fo-ti gebruikt om constipatie te verlichten. Het wordt ook gebruikt om acne, voetschimmel en krassen te behandelen.

 3. Rode fo-ti wordt beschouwd als een tonicum voor energie. TCM-artsen geloven dat het kan helpen de kleur van grijs haar te herstellen, vroegtijdige veroudering te bestrijden en erectiestoornissen te compenseren. Het wordt ook gebruikt om te behandelen:

 4. TCM benadrukt het belang van harmonie tussen tegengestelde maar complementaire krachten in je lichaam: yin en yang. Beoefenaars van TCM geloven dat ziekte het gevolg is van een onbalans in die krachten.

 5. Maar de meeste niet-TCM-artsen zeggen dat er onvoldoende bewijs is om het gebruik van veel traditionele Chinese remedies te ondersteunen. Meer onderzoek is nodig om de voorgestelde gezondheidsvoordelen van fo-ti te testen.

Zegt het onderzoek over fo-ti?

 1. Fo-ti's anti-verouderingsreputatie heeft enige wetenschappelijke ondersteuning gekregen.

 2. Volgens een beoordeling gepubliceerd in het Journal of Ethnopharmacology, suggereert enig onderzoek dat een stof gevonden in fo-ti kan helpen bij de behandeling van de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Onderzoekers hebben ontdekt dat het neuroprotectieve eigenschappen en antioxiderende effecten kan hebben.

 3. Het is ook gekoppeld aan verbeteringen in leren en geheugen in onderzoek naar muizen. Volgens dezelfde beoordeling suggereren sommige onderzoeken ook dat fo-ti verbindingen kan bevatten die kunnen helpen bij de behandeling van ontstekingen, hoge cholesterol en kanker.

 4. Een andere studie gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism vond "verrassend hoge oestrogeenactiviteit" in fo-ti. Dit suggereert dat het een mogelijke bron voor oestrogeenvervanging kan zijn voor vrouwen in de overgang.

 5. Als het gaat om het gebruik van fo-ti voor constipatie, hebben bepaalde verbindingen in het kruid een laxerend effect. Die verbindingen worden anthraquinones genoemd. Ze kunnen echter ook leverschade veroorzaken.

 6. Volgens de Amerikaanse National Library of Medicine hebben verschillende mensen acute leverschade ervaren na het nemen van fo-ti. De meesten van hen herstelden snel nadat ze waren gestopt met het innemen van het kruid. Maar sommige mensen zijn gestorven.

 7. Hoewel sommige van de vroege onderzoeksresultaten veelbelovend zijn, is meer onderzoek nodig naar de potentiële voordelen en risico's van fo-ti. Het kruid is gekoppeld aan bijwerkingen.

Zijn de risico's van het nemen van fo-ti?

 1. Er zijn geen bewezen veilige of effectieve doses fo-ti voor volwassenen of kinderen.

 2. Als u zwanger bent, moet u vermijden producten te nemen die het bevatten. Vanwege de oestrogeenachtige effecten, moet u ook voorzichtig zijn met het gebruik van fo-ti als u in het verleden oestrogeengerelateerde borst-, eierstok-, baarmoeder- of prostaatkanker heeft gehad.

 3. Veel voorkomende bijwerkingen van fo-ti zijn diarree, misselijkheid, buikpijn en braken. Het kan ook het kaliumgehalte van uw lichaam verlagen, wat leidt tot symptomen zoals spierzwakte. Het kan bij sommige mensen ook een allergische uitslag veroorzaken.

 4. In sommige gevallen is het gekoppeld aan acute leverschade in zowel onbewerkte als bewerkte vormen.

 5. Fo-ti en andere kruidengeneesmiddelen worden in de Verenigde Staten vaak als voedingssupplementen op de markt gebracht. Het is belangrijk op te merken dat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) supplementen niet zo strikt reguleert als geneesmiddelen op recept en zonder recept.

 6. Volgens het National Center for Complementary and Integrative Health zijn er meldingen geweest van Chinese kruidenproducten die medicijnen, toxines of zware metalen bevatten die niet op de verpakking staan ​​vermeld. Sommige kruidenproducten kunnen ook een wisselwerking hebben met andere medicijnen.

Is de naam van het spel

 1. Hoewel TCM-praktijken zich in de loop van duizenden jaren hebben ontwikkeld en door miljoenen mensen zijn gebruikt, zijn ze niet onderworpen aan dezelfde soorten studies en voorschriften die andere behandelingen hebben.

 2. Vroege onderzoeksresultaten suggereren dat fo-ti mogelijk potentiële gezondheidsvoordelen heeft. Maar het kruid is ook in verband gebracht met bijwerkingen, waaronder het risico op acute leverschade.

 3. Neem contact op met uw arts voordat u fo-ti of andere aanvullende behandelingen probeert. Uw arts kan u helpen de mogelijke voordelen en risico's te begrijpen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407