Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Fyto-oestrogenen: voordelen, menopauze, bijwerkingen en voedsel

Wat zijn fyto-oestrogenen?

 1. Fyto-oestrogenen zijn verbindingen die van nature in planten voorkomen. Ze zijn ook te vinden in een breed scala aan plantaardig voedsel. Als u fruit, groenten, peulvruchten en sommige granen eet, krijgt u fyto-oestrogenen uit uw dieet. Een plantaardig dieet is zeer rijk aan natuurlijke fyto-oestrogenen in gezonde hoeveelheden, vooral uit soja.

 2. "Phyto-" is een Grieks wortelwoord dat "plant" betekent. Oestrogeen is een vrouwelijk hormoon dat functies regelt bij zowel vrouwen als mannen. Fyto-oestrogenen, hoewel op planten gebaseerd, werken net als dierlijke oestrogeen bij mensen. Wanneer we fyto-oestrogenen eten, kan ons lichaam reageren alsof ons eigen oestrogeen aanwezig is.

Wat kunnen fyto-oestrogenen voor uw gezondheid betekenen?

 1. Fyto-oestrogenen zouden in beperkte mate kunnen dienen als een soort natuurlijke hormoonvervangingstherapie. Dit is vooral het geval bij fyto-oestrogeensupplementen.

 2. Omdat ze het lichaamseigen oestrogeen nabootsen, bereiken fyto-oestrogenen een aantal van dezelfde dingen. Andere mogelijke voordelen van fyto-oestrogenen zijn onder meer:

 3. Perimenopauze is een reproductieve fase in het leven van een vrouw die meestal begint in de late veertiger jaren. Gedurende deze tijd stopt haar lichaam met het maken van zoveel vrouwelijke hormonen. Een van deze hormonen is oestrogeen. Dit gaat over in een tijd waarin haar menstruatie minstens 12 maanden is gestopt en ze nu in de menopauze is.

 4. Perimenopauze kan veel ongemakkelijke symptomen veroorzaken, waaronder opvliegers, stemmingswisselingen en verminderd libido, en deze kunnen na de menopauze aanhouden.

 5. Eén studie toonde aan dat fyto-oestrogenen de opvliegers sterk verminderen. Talrijke andere onderzoeken vinden positieve effecten voor opvliegers en andere perimenopauzale symptomen, en er wordt meer onderzoek gedaan naar dit gebruik van fyto-oestrogenen.

 6. Andere onderzoeken tonen aan dat fyto-oestrogenen kunnen helpen bij het voorkomen van botverlies bij oudere vrouwen. Van natuurlijk oestrogeen is bekend dat het helpt bij het handhaven van de normale botdichtheid. Wanneer vrouwen ouder worden, dalen de oestrogeenspiegels, waardoor ze kwetsbaarder worden voor osteoporose.

 7. Omdat fyto-oestrogenen veel op oestrogeen werken, kan het stoppen hiervan voorkomen. Toch is meer onderzoek nodig voordat een arts dit gebruik zou adviseren.

 8. Sommige vrouwen gebruiken fyto-oestrogenen als natuurlijke of kruidenremedies om menstruatieproblemen of onregelmatigheden te verlichten. Oestrogeenspiegels kunnen tijdens bepaalde periodes van de menstruatiecyclus dalen, wat ongemakkelijke symptomen veroorzaakt.

 9. Als oestrogeen kan worden vervangen (zoals met fyto-oestrogenen of via een pil), kunnen deze symptomen worden verlicht. Meer onderzoek is nodig om dit veilig te doen.

 10. Acne behandelen met fyto-oestrogenen kan ook mogelijk zijn. Het idee is dat oestrogeen androgenen (mannelijke hormonen) tegengaat, die kunnen bijdragen aan acne bij vrouwen.

 11. Omdat fyto-oestrogenen op dezelfde manier werken als oestrogeen, kunnen ze androgenen tegengaan en daardoor acne verlichten of voorkomen. Sommige onderzoeken ondersteunen dit, maar er is meer nodig.

Moet u voorzichtig zijn met het gebruik van fyto-oestrogenen?

 1. Fyto-oestrogenen kunnen dezelfde voordelen bieden als natuurlijk en synthetisch oestrogeen. Maar dat maakt ze niet noodzakelijkerwijs veiliger dan synthetische hormonen.

 2. Synthetisch oestrogeen heeft de afgelopen jaren een slechte reputatie gekregen voor negatieve bijwerkingen. Dit omvat verhoogde risico's op obesitas, kanker, reproductieve aandoeningen en geboorteafwijkingen bij zwangere vrouwen.

 3. Hoewel fyto-oestrogenen natuurlijk zijn en veiliger lijken, werken ze op dezelfde manier. Ze kunnen dezelfde risico's veroorzaken. Waaronder:

 4. Meer onderzoek is nodig om de volledige omvang van wat fyto-oestrogenen doen te begrijpen. Tot nu toe biedt een dieet dat rijk is aan plantaardig voedsel alleen gezondheidsvoordelen. Er zijn geen gezondheidsrisico's bekend van het eten van meer plantaardig voedsel.

 5. Vermijd het gebruik van fyto-oestrogeensupplementen in hoge doses en gedurende lange periodes, gewoon voor de veiligheid. Neem contact op met uw arts voordat u een fyto-oestrogeen-supplement neemt of uw inname van fyto-oestrogeen aanzienlijk verhoogt.

Welke voedingsmiddelen en kruiden bevatten fyto-oestrogenen?

 1. Veel planten en plantaardig voedsel bevatten fyto-oestrogenen. Sommige bevatten meer dan andere en kunnen een grotere impact hebben op uw gezondheid.

 2. Sommige kruiden bevatten veel fyto-oestrogenen en kunnen als supplement worden ingenomen. Supplementen kunnen hogere niveaus van fyto-oestrogenen bevatten dan voedsel, dus raadpleeg uw arts voordat u ze inneemt.

 3. De belangrijkste en meest opvallende bronnen zijn:

De onderste regel

 1. Fyto-oestrogenen kunnen enkele voordelen voor uw gezondheid hebben, maar wees voorzichtig. Dit is vooral het geval bij langdurige en hoge doses. Hoewel ze misschien veiliger lijken dan synthetische oestrogeen, is dit misschien niet het geval. Neem contact op met uw arts voordat u een kruidensupplement neemt of uw dagelijkse fyto-oestrogeen sterk verhoogt.

 2. Kruiden en supplementen worden niet gecontroleerd op kwaliteit, zuiverheid, dosering of verpakking door de Amerikaanse Food and Drug Administration. Onderzoek de bedrijven die deze producten verkopen, zodat u de veiligste keuzes kunt maken. Probeer altijd fyto-oestrogenen op natuurlijke wijze in te nemen, via voedsel, voordat u kruiden of supplementen overweegt.

 3. U moet veilig fyto-oestrogenen uit voedsel halen door een gevarieerd dieet te eten. Zorg ervoor dat je fruit, groenten, granen, noten, zaden en peulvruchten eet om de voordelen te ervaren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407