Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Garam Masala voordelen spijsvertering, immuniteit Meer

101 Kruidenkruiden voor het genezen van het lichaam

 1. Je hebt het misschien al eerder geproefd, maar weet je het antwoord op de volgende vraag: Wat is garam masala? Spoiler alert, het is geen maaltijd of gerecht - het is eigenlijk een mix van kruiden.

 2. Garam masala is mogelijk afkomstig uit India, maar in termen van wat specerijen daadwerkelijk in een garam masala-recept gaan, zijn de variaties overal op de kaart. Garam masala bevat vaak meer dan 10 verschillende kruiden en zit boordevol gezondheidsvoordelen, ongeacht de ingrediënten. Het doel van dit mengsel van kruiden is niet om je mond in brand te steken, maar om een ​​rijke, verwarmende smaak te geven aan dingen zoals hummusrecepten.

 3. Een verbazingwekkend complexe mix van heerlijke kruiden, garam masala maakt echt elk gerecht dat eraan is toegevoegd veel interessanter. Je krijgt ook de gezondheidsvoordelen van elke specerij die wordt gebruikt om het te maken. Over het algemeen zitten kruiden boordevol krachtige ziektebestrijdende en gezondheidsbevorderende antioxidanten. Garam Masala bevat bijvoorbeeld veel kruiden waarvan wordt aangenomen dat ze kanker helpen voorkomen. (1) Het is best geweldig hoe een sprenkel van een kruidenmix zo indrukwekkend goed voor je gezondheid kan zijn.

Wat is Garam Masala?

 1. Garam masala, uitgesproken als gah-RAHM mah-SAH-lah, is een mix van gemalen, typisch droog-geroosterde kruiden afkomstig uit India. Garam is eigenlijk Indisch voor 'warm' of 'warm', wat perfect is omdat garam masala bekend staat om het creëren van een warmte zowel intern als extern. Wat is Masala? Masala is Hindi voor 'spice'. Het wordt gebruikt om een ​​van de verschillende kruidenmixen te beschrijven die in de Indiase keuken worden gebruikt. Naast India wordt deze warme kruidenmix ook veel gebruikt in Pakistan en andere Zuid-Aziatische keukens.

 2. Niet alle Garam Masala-recepten zijn op dezelfde manier gemaakt. Er is een overvloed aan variaties, vaak afhankelijk van de Indiase regio of het dorp van oorsprong, het familierecept dat door generaties is doorgegeven of de bevlieging van de individuele maker. Het maximale aantal varieert, maar er wordt gezegd dat de kruidenmix soms meer dan 30 ingrediënten bevat.

 3. Welke specerijen komen gewoonlijk voor in garam masala? Een traditioneel recept bevat vaak zwarte peperkorrels, kaneel, kardemom, kruidnagel, foelie (of nootmuskaat) en komijn. Andere veel voorkomende ingrediënten zijn venkel, koriander en laurierblaadjes. Welke kruiden ook worden gebruikt, ze zijn allemaal zorgvuldig gecombineerd en gemengd voor een uitgebalanceerde smaak, die verwarmend en enigszins zoet maar volledig suikervrij is.

 4. Garam masala kan worden gemaakt door de kruiden droog te roosteren en ze vervolgens tot een poeder te malen, of het kan worden gemaakt zonder droog te roosteren. (2) Wanneer ze worden gemalen, worden de garam masala-kruiden zachtjes verwarmd totdat ze hun aroma afgeven en vervolgens worden ze samen gemalen tot een poeder dat voornamelijk als afwerkingskruid wordt gebruikt. Wanneer ze in hun geheel worden gebruikt, worden deze kruiden khada masala genoemd en worden ze aan hete olie toegevoegd om hun smaken vrij te geven voordat andere receptingrediënten worden toegevoegd. (3)

 5. Sommigen zeggen dat Garam Masala is ontstaan ​​in Noord-India, waar de winters koud zijn. Het idee voor kerriepoeder, dat in de jaren 1780 commercieel werd gemaakt, was waarschijnlijk geïnspireerd door deze mix van kruiden. Kerriepoeder maakte het sneller en goedkoper om traditionele Indiase gerechten op smaak te brengen. Garam masala heeft ook een lange geschiedenis in de traditionele Ayurvedische geneeskunde.

Voordelen van Garam Masala

 1. Volgens de Ayurvedische geneeskunde is garam masala goed genoemd vanwege het vermogen om het lichaam op te warmen of het spijsverteringsvuur te verbeteren. De basis van dit 5000 jaar oude systeem van natuurlijke genezing is agni of spijsverteringsvuur. Volgens Ayurveda moet je je lichaam voorzien van het juiste type en de hoeveelheid verwarmende voedingsmiddelen om een ​​optimaal spijsverteringsvuur te behouden.

 2. Garam masala zou dit doen door de lichaamstemperatuur van de consument te verhogen en dus ook het metabolisme te verhogen. Dit voorkomt een trage spijsvertering en de opbouw van gifstoffen in het lichaam die het gevolg zijn van niet ideaal spijsverteringsvuur. Garam masala brengt ook alle zes rasa's (smaken) in een gerecht om een ​​balancerend effect op de consument te bevorderen. (4)

 3. Omdat garam masala de spijsvertering verbetert, is het niet verwonderlijk dat ook is aangetoond dat het de spijsverteringstijd verkort, wat uitstekend is voor het verminderen van de kans op constipatie. Dit is enorm belangrijk voor onze gezondheid, omdat constipatie een van de belangrijkste manieren is waarop ons lichaam op natuurlijke basis regelmatig ontgift.

 4. Volgens een kleine studie gepubliceerd in het tijdschrift Tropical Gastroenterology, leidde consumptie van garam masala tot een snellere transittijd van de spijsvertering bij goed gevoede, gezonde menselijke volwassen vrijwilligers. Ondertussen ging de consumptie van een kruidenvrije maaltijd gepaard met een neiging tot een langzamere gastrocolische transitie. (5)

 5. In het algemeen worden kruiden geassocieerd met kankerpreventie. Eén studie ging specifiek in op garam masala en de mogelijkheid dat het een natuurlijke stof tegen kanker was. Deze studie, gepubliceerd in het tijdschrift Nutrition and Cancer, evalueerde de effecten van de inname van garam masala op dieren gedurende slechts 10 dagen. De onderzoekers ontdekten dat de consumptie ervan leidde tot een significante en dosisafhankelijke gewenste verandering in de niveaus van enzymen voor het ontgiftingssysteem. Deze bevindingen suggereren dat garam masala werkt als een natuurlijk preventief middel tegen kanker door lichamelijke ontgifting aan te moedigen. (6)

 6. Dieronderzoek heeft ook een vermindering van tumoren aangetoond als gevolg van het consumeren van garam masala. (7) Dit is niet zo verwonderlijk, aangezien veel van de kruiden waaruit dit mengsel bestaat, zelf kankerbestrijdend voedsel zijn.

 7. Vrijwel elke garam masala bevat kaneel, een echt superkruid. Het is wetenschappelijk bewezen dat de gezondheidsvoordelen van kaneel talrijk zijn. Het vermogen van Cinnamon om diabetes af te weren en van nature de bloedsuikerspiegel bij diabetici te verlagen, is echt indrukwekkend. Meerdere wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat Cinnamon het vermogen heeft om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Bovendien kan het waarschijnlijk ook de gevoeligheid voor het hormoon insuline verbeteren, het essentiële hormoon dat nodig is om de bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden. (8, 9)

 8. Naast een antioxidant, ontstekingsremmend, antidiabetisch, antimicrobieel, antikanker, lipideverlagende en cardiovasculaire ziekteverlagende stof is ook gemeld dat kaneel ook werkzaam is tegen ernstige neurologische aandoeningen zoals De ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer. (10) Maar kaneel is niet de enige ster in dit brouwsel.

 9. Volgens Dr. Lipi Roy, een intern arts aan het Harvard-verbonden Massachusetts General Hospital, "worden specerijen onderbenut, maar het zou heel gemakkelijk zijn om hiervan te profiteren en de gezondheid te verbeteren." (11) Garam masala bevat altijd een mengsel van kruiden, soms 10 of misschien zelfs 30. Ongeacht welke ingrediënten worden gebruikt, het consumeren geeft u direct toegang tot de gezondheidsvoordelen van elk kruid dat wordt gebruikt om het magische mengsel te maken. Naast kaneel hebben we het over ernstig gezondheidsbevorderende kruiden zoals kardemom, kruidnagel en komijn, om maar een paar van de waarschijnlijke ingrediënten te noemen.

 10. Blijf dus uw groenten en fruit eten, maar vergeet niet de kleine maar krachtige kruiden (en kruiden) die u idealiter dagelijks in uw dieet zou moeten opnemen. Ik ben dol op hoe garam masala het zo gemakkelijk maakt om zoveel verschillende kruiden in één maaltijd of snack te consumeren.

Waar te koop en hoe Garam Masala te gebruiken

 1. Vraag je je af waar je garam masala kunt kopen? Nou, je kunt het zelf thuis maken (recept in de volgende sectie), of je kunt het vooraf kopen. Elke Indiase markt zou er ook veel ketensupermarkten moeten hebben. Je kunt het ook online kopen als je het niet meteen nodig hebt. Sommige verkopers bieden het voorgemalen mengsel evenals een hele garam masala-zaadmix.

 2. Garam masala vormt het hart van de meeste Indiase gerechten. Het wordt meestal aan het einde van het koken aan een gerecht toegevoegd of rechtsboven bestrooid voordat het wordt geserveerd, omdat het bitter kan worden als het te lang wordt gekookt. Denk aan het gebruik ervan vergelijkbaar met de manier waarop je verse kruiden zou gebruiken. De kruidenmix is ​​een perfecte aanvulling op curry's, linzen en soepen. Ik hou er ook van om het op roerei te strooien. In de Bengaalse keuken wordt de mix vaak gebruikt in vleesgerechten, maar zelden in groentegerechten.

 3. Sommige garam masala-recepten geven u de instructie om de kruiden te malen met water, azijn en kokosmelk om een ​​pasta te maken. Andere recepten kunnen de toevoeging van kleine hoeveelheden asafoetida, steranijs, steenbloem (dagadphool) en kababchini (cubeb) vereisen.

 4. Geen fan van Garam Masala of heb je het gewoon niet bij de hand voor een recept? Een aanbevolen Garam Masala-vervanger is het combineren van een deel komijn gemengd met een kwart deel piment. Andere bronnen raden aan om dezelfde hoeveelheid kerriepoeder te gebruiken als een acceptabel alternatief. Kerriepoeder smaakt meestal geweldig in de meeste Indiase gerechten en biedt ook een aangename warmte.

 5. Garam masala moet maximaal zes maanden op een koele, droge plaats worden bewaard.

Recept Garam Masala

 1. Tijd: 2 minuten

 2. Serveert: 1 gerecht

 3. Enkele andere recepten van Garam Masala zijn onder meer:

 4. Als u allergisch bent voor een van de kruiden in een garam masala-mengsel, moet u het niet consumeren. Lees de etiketten aandachtig, want wat er precies gebeurt, varieert enorm.

 5. Door garam masala aan elk gerecht toe te voegen, wordt het een veel stimulerende en verwarmende ervaring. Je kunt het toevoegen aan soepen, stoofschotels, vleesgerechten en vegetarische gerechten. In werkelijkheid zijn de opties eindeloos omdat je het op wat je maar wilt kunt strooien. Het is zelfs een smakelijke en avontuurlijke toevoeging aan een gezond recept voor havermoutkoekjes.

 6. Het geweldige van deze complexe kruidenmix die niet alleen lekker is - het zit ook boordevol gezondheidsbevorderende voordelen van kankerpreventie tot een verbeterde spijsvertering. Het is bijvoorbeeld aangetoond dat het constipatie afweert en een geweldige aanvulling is op elk diabetesdieetplan, naast het verhogen van de immuniteit in het algemeen.

 7. Je kunt het al gemaakt kopen, maar bonuspunten (en verhoogde versheid) als je mijn zelfgemaakte recept eens probeert!

 8. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n raadsel, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407