Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Garnalenvoeding: is garnalen gezond of schadelijk voor uw gezondheid?

25 Super Bowl Snack Recepten

 1. Garnalen zijn de meest geconsumeerde zeevruchten in de Verenigde Staten en de meest verhandelde zeevruchten ter wereld, maar deze grote vraag heeft geleid tot veel mensenrechtenschendingen in de visserij, de landbouw en verwerking van garnalen. We krijgen routinematig weinig informatie over de garnalen die we kopen en wat de garnalenvoeding eigenlijk is, wat nu belangrijker dan ooit is omdat garnalen worden beïnvloed door verschillende problemen, waaronder ziekten, antibioticagebruik en omgevingsfactoren. (1)

 2. Vijfentwintig procent van de zeevruchtenconsumptie in de Verenigde Staten bestaat uit garnalen en de gemiddelde Amerikaan verbruikt elk jaar vier pond garnalen. Dat kan zijn omdat we het beschouwen als een gezonde vorm van eiwitten die weinig calorieën bevatten, en dat geldt ook voor verse, wilde garnalen, maar boerderijvis is ongezond en giftig gebleken, waardoor het een van de slechtste zeevruchten en vis is die je niet zou moeten eten ' t eten. Het is zelfs bewezen dat het nog giftiger is dan gekweekte tilapia en meervallen, die op de tweede en derde plaats het meest vervuilde voedsel uit de zee staan.

Is garnalenvoeding gezond?

 1. Omdat garnalen de populairste zeevruchten in de Verenigde Staten zijn geworden, begonnen de methoden voor intensieve productie zich in de jaren zeventig uit te breiden. In plaats van gevangen te worden op zee, worden grote hoeveelheden garnalen gekweekt in kunstmatige vijvers met een mix van oceaan en zoet water langs de kust van landen zoals Thailand, Indonesië en Ecuador. Deze garnalen worden vaak 'gekweekt' genoemd en ze kunnen het label 'gekweekt' hebben, maar het enge deel is dat ze vaak worden geproduceerd onder onveilige en ongezonde omstandigheden.

 2. Uit onderzoek blijkt dat het eten van vis die in het buitenland wordt gekweekt, kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals neurologische schade, allergieën en andere infecties en ziekten. Deze kunnen optreden bij het innemen van garnalen die zijn verontreinigd met residuen van bestrijdingsmiddelen, antibiotica of pathogenen die resistent zijn tegen antibiotica, zoals E. coli. Deze omstandigheden compenseren vrijwel alle voordelen van garnalenvoeding, maar veranderen de garnalenvoeding in giftige stoffen voor het lichaam.

7 redenen om gekweekte garnalen te vermijden + nadeel van garnalenvoeding

 1. Garnalen in de landbouw zijn ook schadelijk voor de laaggelegen kustgebieden die worden gebruikt om overbevolkt visvijvers te creëren. Volgens onderzoek gepubliceerd in milieubeheer in 2001, zijn ongeveer 2,5 miljoen tot 3,75 miljoen hectare kustlaaglanden omgezet in garnalenvijvers, die voornamelijk zoutvlaktes, mangrovezones, moerassen en landbouwgrond omvatten. Het grootste probleem van de garnalenkwekerij is de vernietiging van mangroven en zoutmarsen voor vijverbouw. (13)

 2. Gemiddeld duurt een intensieve garnalenoperatie slechts zeven jaar voordat het niveau van vervuiling en ziekteverwekkers in de vijver een punt bereikt waarop garnalen niet meer kunnen overleven. Het verlaten van garnalenvijvers is te wijten aan drastische, door ziekte veroorzaakte instortingen of meer geleidelijke, jaar na jaar verminderingen van de productiviteit van de vijver. (15) Het belangrijkste probleem hierbij is dat de chemische inputs en afval van landbouwvijvers vaak zonder behandeling rechtstreeks in het natuurlijke milieu worden vrijgegeven, zelfs in het geval van uitbraken van garnalenziekten. Dit is een directe bron van verontreiniging voor bodem, rivieren en kusthabitats.

 3. Een van de conserveermiddelen die voor garnalen wordt gebruikt, is 4-hexylresorcinol, dat wordt gebruikt om verkleuring van garnalen te voorkomen. Uit onderzoek van de American Chemical Society is gebleken dat het een xeno-oestrogeen is, wat betekent dat het oestrogeenachtige effecten heeft en is aangetoond dat het het risico op borstkanker bij vrouwen verhoogt en het aantal zaadcellen bij mannen vermindert. (16)

 4. Uit een onderzoek uit 2012, gepubliceerd in Environmental Health, bleek dat blootstelling van het milieu aan xenoestrogenen geassocieerd is met borst-, long-, nier-, pancreas- en hersenkankers. Onderzoekers ontdekten dat er een significante correlatie is tussen blootstelling aan xenoestrogenen en een verhoogd risico op kanker, en dat het hormoonontregelaars en carcinogenen zijn. (17)

 5. Een onderzoek van Associated Press heeft een slavennetwerk in Thailand ontdekt dat zich toelegt op het schillen van garnalen die over de hele wereld worden verkocht. Uit het onderzoek bleek dat garnalen gepeld door moderne slaven de VS, Europa en Azië bereiken. Honderden garnalenschillingen zijn verborgen in het zicht in woonstraten of achter muren zonder borden in een havenstad een uur buiten Bangkok.

 6. De AP constateerde dat een fabriek tientallen arbeiders en weggelopen migranten tot slaaf maakte in de loodsen, die 50-100 mensen herbergden, en velen waren binnen opgesloten. Amerikaanse douaneregisters tonen aan dat de garnalen zijn weg vonden naar de toeleveringsketens van grote Amerikaanse levensmiddelenwinkels, detailhandelaren en restaurants. AP-verslaggevers gingen naar supermarkten in alle 50 staten en vonden garnalenproducten uit supply chains besmet met dwangarbeid. (18)

 7. Volgens een rapport van Food Water Watch werd in 2006 meer dan 90 procent van de garnalen die we eten geïmporteerd, met Thailand als de grootste exporteur, gevolgd door Ecuador, Indonesië, China, Mexico en Vietnam. We hebben geen manier om te weten waar de garnalen werden geproduceerd, en bijna 50 procent van de garnalen in supermarkten hebben geen label omdat ze zijn verwerkt en toegevoegd aan zeevruchtenmedleys, waardoor ze zijn vrijgesteld van Amerikaanse etiketteringsvoorschriften. Restaurants hoeven ook geen zeevruchten te etiketteren, dus we weten niet waar de garnalen die we bestellen, zijn geproduceerd of vers of op de boerderij zijn. (2)

 8. Om grote hoeveelheden garnalen te exporteren, slaan garnalenkwekerijen hun vijvers op om maar liefst 89.000 pond garnalen per hectare te produceren. Ter vergelijking, traditionele garnalenkwekerijen leverden maximaal 445 pond per hectare op. Omdat het water overvol is met garnalen, is het snel vervuild met afval, dat de garnalen kan infecteren met ziekten en parasieten.

 9. Om dit probleem op te lossen, gebruiken garnalenkwekers in Azië en Zuid- of Midden-Amerika grote hoeveelheden antibiotica, ontsmettingsmiddelen en pesticiden die illegaal zijn voor gebruik in Amerikaanse garnalenkwekerijen. De omstandigheden zijn zo slecht geworden dat uit rapporten blijkt dat het faalpercentage in de garnalenkwekerij 70% tot 80% is. Het uitbreken van garnalenziekten is een prominente en groeiende zorg geworden voor garnalenkwekers, en als gevolg daarvan vertrouwen boeren in toenemende mate op chemicaliën die directe bronnen van vervuiling voor de garnalen en het milieu zijn. (3)

 10. Hoewel je zou denken dat de Amerikaanse overheid zou helpen voorkomen dat besmette garnalen het land binnenkomen en op onze markten worden verkocht, inspecteert de Amerikaanse Food and Drug Administration slechts minder dan 2 procent van de zeevruchten die worden geïmporteerd in de Verenigde Staten. Dit betekent dat we gekweekte vis kopen en eten die antibioticaresistente bacteriën, antibiotica en residuen van bestrijdingsmiddelen bevatten.

 11. Volgens een Oceana-onderzoek uit 2014 worden garnalen vaak verkeerd voorgesteld en krijgen consumenten niet de juiste informatie over waar de garnalen vandaan komen, of ze wild of gekweekt zijn. Onderzoekers ontdekten dat 30 procent van de 143 garnalenproducten die werden getest door 111 landelijk bezochte leveranciers verkeerd waren vertegenwoordigd, terwijl 35 procent van die 111 leveranciers verkeerd vertegenwoordigde garnalen verkocht. Van de 70 bezochte restaurants verkocht 31 procent verkeerd vertegenwoordigde producten, terwijl 41 procent van de 41 bezochte supermarkten en markten verkeerd vertegenwoordigde producten verkocht. Hier zijn de hoogtepunten van de studie: (4)

 12. De meeste garnalen die Amerikanen eten zijn afkomstig van plaatsen zonder beperkingen op illegale verontreinigende stoffen, zoals dioxines, PCB's en andere verboden chemicaliën. In een poging om de pathogene bacteriën te vernietigen die garnalenkwekerijen teisteren, krijgen de garnalen dagelijkse doses antibiotica. De meest voorkomende antibiotica zijn oxytetracycline en ciprofloxacine, die beide worden gebruikt om infecties bij de mens te behandelen en het risico op antibiotica-resistente bacteriën kunnen verhogen. (5)

 13. Een studie uit 2004 gepubliceerd in Marine Pollution Bulletin omvatte enquêtes over residuen van trimethoprim, sulfamethoxazol, norfloxacine en oxolinezuur die werden uitgevoerd in water en modder in garnalenvijvers in mangrovegebieden in Noord- en Zuid-Vietnam. Uit de gegevens bleek dat deze antibiotica in alle monsters in zowel garnalenvijvers als omliggende kanalen werden gevonden. (6)

 14. Een onderzoek uit 2015, gepubliceerd in het Journal of Hazardous Materials, vond de aanwezigheid van 47 antibiotica in in de VS gekochte garnalen (evenals zalm, meerval, forel en tilapia). (7)

 15. Van gekweekte visproducten is ook aangetoond dat ze aanzienlijk verhoogde hoeveelheden chemicaliën en verontreinigingen bevatten die schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid. Veel voorkomende chemicaliën die worden aangetroffen in vis- en garnalenkwekerijen zijn:

 16. Garnalenkwekerij is fataal gebleken voor vissen. Het kost routinematig tot drie pond wild gevangen vis om te voeden en een pond gekweekte garnalen te produceren, waardoor de vispopulatie is gekelderd.

 17. Volgens het Wereld Natuur Fonds zijn deze mangroven van vitaal belang voor natuur- en kustvisserij en dienen ze als buffer voor de gevolgen van stormen. Hun verlies heeft hele kustgebieden gedestabiliseerd, met negatieve effecten op kustgemeenschappen. (14)

7 redenen om gekweekte garnalen te vermijden + nadeel van garnalenvoeding

 1. Als je kijkt naar feiten over garnalenvoeding, lijken ze niet zo slecht. Garnalen bevatten een goede hoeveelheid eiwitten en bevatten weinig calorieën en veel bepaalde vitamines en mineralen zoals niacine en selenium.

 2. Het is ook belangrijk op te merken dat garnalen een van de meest cholesterolrijke voedingsmiddelen ter wereld zijn. Vier tot vijf garnalen bevatten meer dan 150 milligram cholesterol, wat 50 procent van uw dagelijks aanbevolen hoeveelheid is. Maar onderzoek toont aan dat matige garnalenconsumptie geen negatieve invloed heeft op het cholesterolgehalte. (19)

 3. Een van mijn grootste problemen met zelfs in het wild gevangen garnalenvoedsel is dat het bodembewoners zijn die zich voeden met parasieten en huid die ze dode dieren afpikken. Deze parasieten gaan dan in je lichaam wanneer je zelfs de verste garnalen consumeert. Geen enkele hoeveelheid eiwitten of vitamines weegt zwaarder dan de potentiële gezondheidsrisico's van het eten van zowel in het wild gevangen als gekweekte garnalen, maar als je er toch voor kiest om garnalen te eten, is wilde garnalen je veiligste keuze.

Garnalen kiezen

 1. Wetende dat de gezondheidsproblemen rond het kweken en verwerken van garnalen omringen, is het belangrijk dat consumenten leren hoe ze hun garnalen zorgvuldiger kunnen kiezen als ze ervoor kiezen om deze te kopen en te eten. Oceana stelt in haar rapport 2014 over verkeerde voorstelling van garnalen de volgende richtlijnen voor:

 2. Omdat de meeste labels en menu's consumenten onvoldoende informatie geven over garnalen of garnalenvoeding om dergelijke keuzes te maken, kan het volgen van deze richtlijnen moeilijk zijn. Om deze reden, en omdat garnalen bodemvoeders zijn, stel ik voor dat je helemaal geen garnalen eet. De gezondheids- en milieurisico's van het eten van garnalen wegen zwaarder dan de voordelen. In plaats van garnalen te kiezen, eet je in het wild gevangen zalm, die vol zit met omega-3-vetzuren en een aantal gezondheidsvoordelen heeft.

 3. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n raadsel, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407