Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Gebruik voor vloeibare wei

Tips

 1. Wei is de overgebleven vloeistof van het maken van kaas. Kaas gemaakt met stremsel zoals Gouda, cheddar, mozzarella en Zwitsers produceren wat wei wordt genoemd, terwijl kazen met zuur, zoals chevre, cottage cheese en roomkaas, zure wei produceren. Hoewel wei oorspronkelijk werd beschouwd als een afvalbijproduct van de kaasproductie, zijn er enkele toepassingen van voedsel voor.

Voeding toevoegen aan andere voedingsmiddelen

 1. Elke kop zoete of zure wei levert ongeveer 2 gram eiwit, evenals aanzienlijke hoeveelheden calcium, kalium, fosfor en riboflavine. Je kunt wei gebruiken in plaats van melk, water of citroensap om de gezondheidsvoordelen van hartige gerechten of smoothies te verhogen.

 2. Voedingsmiddelen die fytaten bevatten, zoals volle granen en bonen, in wei kunnen helpen ze gemakkelijker te verteren en de voedingsstoffen die ze bevatten te absorberen. Je kunt ook wei gebruiken in combinatie met zout om voedsel te fermenteren, zoals zuurkool.

Wei-kaas maken

 1. U kunt de wei van kaas met stremsel gebruiken om andere soorten kaas te maken, waaronder ricotta, mizithra, mysost en gjetost kazen.

 2. U kunt de wei opnieuw gebruiken in toekomstige partijen kaas om de textuur en het voedingsprofiel te verbeteren. Dit moet echter zorgvuldig worden gedaan om te voorkomen dat het besmet raakt en toekomstige partijen kaas verpest.

Zoete lekkernijen maken

 1. Je kunt zoete wei ook gebruiken om desserts te maken. Eerst moet de wei worden geconcentreerd met toegevoegde suiker om gezoete gecondenseerde wei te maken, en dit kan worden omgezet in snoepjes zoals taffy, karamel en fudge. In Latijns-Amerika gebruiken ze ook wei in combinatie met suiker om een ​​siroop te maken genaamd dulce de leche, die verder kan worden geconcentreerd om een ​​solide snoep te vormen. (ref 4 p5)

Andere toepassingen

 1. Naast het toevoegen van wei aan smoothies, kunt u het ook gebruiken om dranken met fruitsmaak te maken door fruitpuree en citroenzuur toe te voegen of bier, wijn en champagne met weinig alcohol te maken.

 2. Wei kan ook worden opgenomen in diervoeder, gebruikt om biogas te produceren en als fungicide of insecticide.

 3. Naast het toevoegen van wei aan smoothies, kunt u het ook gebruiken om dranken met fruitsmaak te maken door fruitpuree en citroenzuur toe te voegen of bier, wijn en champagne met weinig alcohol te maken.

 4. Wei kan ook worden opgenomen in diervoeder, gebruikt om biogas te produceren en als fungicide of insecticide.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407