Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Gelatine: wat is het? Plus 8 gebruik en voordelen

Hoe te kiezen, gebruik koken met roggemeel

 1. Als je Jell-O ooit eerder hebt gehad, ben je in contact gekomen met gelatine, of je je dat nu realiseert of niet. Wat je misschien zal verbazen is dat het veel meer is dan alleen een creatieve manier om je dessert te laten schudden - het is ook een bron van belangrijke voedingsstoffen.

 2. Een soort eiwit dat is afgeleid van gedeeltelijke hydrolyse van collageen, gelatine wordt gevonden in delen van dieren die ons belangrijke aminozuren bezorgen, de "bouwstenen" van eiwitten. Het unieke aminozuurprofiel is zelfs de reden voor veel van zijn gezondheidsvoordelen, waarover u hieronder meer zult lezen.

 3. Gerelateerd: meer collageen in uw dieet krijgen voor huid- en darmgezondheid

Belangrijkste voordelen van gelatine en gebruik van gelatine

 1. Glycine lijkt de slaap ook op een andere manier te verbeteren dan traditionele slaapmiddelen of hypnotische medicijnen, wat normaal gesproken minder slaperigheid en bijwerkingen van de volgende dag betekent. (4)

 2. Het aminozuur glycine wordt beschouwd als een "remmende neurotransmitter", wat betekent dat het op dezelfde manier werkt als sommige anti-angst- of antidepressiva, alleen zonder de ongewenste complicaties en bijwerkingen. Mensen gebruiken glycine en andere vormen van aminozuurtherapie om de mentale helderheid en kalmte op natuurlijke wijze te stimuleren, omdat bepaalde aminozuren helpen om "stresshormonen" zoals norepinefrine te verlagen en "gelukkige hormonen" zoals GABA te verhogen.

 3. Ongeveer de helft van de remmende synapsen in het ruggenmerg gebruikt glycine en onderzoek toont aan dat wanneer glycine niet goed wordt gemetaboliseerd, dit kan leiden tot een verhoogd risico op ontwikkelingsproblemen, lethargie, aanvallen en mentale retardatie . (5)

 4. Maakt u zich zorgen dat uw huid rimpels, zonneschade, striae en andere tekenen van veroudering ontwikkelt? Hier is wat goed nieuws: het consumeren van gelatine (en het direct nemen van collageen) kan je uiterlijk helpen verbeteren dankzij de positieve effecten op de gezondheid van de huid en cellulaire verjonging. Collageen wordt beschouwd als een primaire bouwsteen voor de huid en is gedeeltelijk wat de huid een jeugdige, gezonde uitstraling geeft.

 5. Gelatine is belangrijk voor het proces van het vernieuwen van huidcellen en kan ook helpen uw huid te blokkeren tegen schade door UV-licht, waardoor u wordt beschermd tegen schade door vrije radicalen, rimpels en mogelijk huidkanker. Een van de redenen waarom we tekenen van veroudering ontwikkelen, is vanwege de uitputting van collageen, die voor de meesten van ons meestal begint wanneer we in de 20 of begin 30 zijn en alleen maar blijven versnellen. Naarmate we collageen blijven verliezen, kunnen we cellulitis, losse huid en fijne lijntjes ontwikkelen doordat de huid zijn stevigheid verliest. (6)

 6. Hoe ouder we worden en hoe meer we ons lichaam doorstaan, hoe meer we extra collageen kunnen gebruiken om de effecten van omgevingsstress die we allemaal tegenkomen te bufferen. Meer gelatine consumeren is een slimme natuurlijke huidverzorgingsgewoonte omdat het helpt nieuw en niet-gefragmenteerd collageen te stimuleren, niet alleen de duurzaamheid van de huid te herstellen, maar ook helpt bij het behoud van sterk haar, nagels en tanden.

 7. Een van de meest nuttige rollen die gelatine in het lichaam speelt, is het neutraliseren van chemische verbindingen die we verkrijgen door het eten van vlees. Dierlijke producten, waaronder vlees van kip, rundvlees, kalkoen, enz., Samen met eieren, bevatten veel aminozuren, methionine genaamd.

 8. Hoewel methionine een aantal gunstige functies in het lichaam heeft, verhoogt het ook uw risico op hartproblemen en andere kwalen omdat het de hoeveelheid homocysteïne in uw bloed verhoogt. (7) Hoe meer methionine we consumeren, hoe meer we andere voedingsstoffen nodig hebben die de negatieve effecten van homocysteïne helpen verminderen. Hoge bloedspiegels van homocysteïne zijn in verband gebracht met verhoogde ontstekingsniveaus en ziekten zoals arteriosclerose, andere vormen van hart- en vaatziekten, beroerte, verzwakte botten en cognitieve functies.

 9. Het is niet dat je alle dierlijke producten moet verwijderen om gezonder te worden; in plaats daarvan moet u ervoor zorgen dat u de soorten voedingsstoffen die u uit uw dieet haalt, in evenwicht houdt. Als je een dieet hebt dat veel vlees / eieren bevat of in het algemeen weinig dierlijke producten (je bent vegetariër), wil je stoffen zoals gelatine consumeren om ervoor te zorgen dat je een reeks belangrijke aminozuren in gezonde hoeveelheden binnenkrijgt.

 10. Onze botten hebben een constante toevoer van voedingsstoffen nodig om hun dichtheid en sterkte te behouden. Gelatine is rijk aan voedingsstoffen zoals calcium, magnesium, fosfor, silicium en zwavel, die botten helpen vormen en fracturen of botverlies voorkomen. Die voedingsstoffen zijn ook geweldig voor botgenezing. Onderzoekers geloven nu dat gelatine (collageenhydrolysaat) kan werken als een veilig, therapeutisch middel voor de behandeling van artrose en osteoporose, zelfs bij langdurig gebruik bij chronische aandoeningen. (8)

 11. Net als eiwitrijk voedsel en andere eiwitbronnen, hebben bepaalde onderzoeken aangetoond dat het nemen van gelatinesupplementen (tot ongeveer 20 gram) de verzadiging helpt verhogen en de hongerhormonen onder controle houdt. (9) Hoewel het niet is bewezen een nuttig hulpmiddel voor gewichtsverlies te zijn, lijkt het in staat om verzadigingshormonen zoals leptine te verhogen en eetlusthormonen zoals ghreline bij volwassenen met obesitas te verlagen.

 12. Dus wat is gelatine precies? In het geval van voedselproductie wordt van gelatine een gedroogd poeder gemaakt dat is gemaakt van het isoleren en uitdrogen van delen van dieren, waaronder huid, botten en weefsel. Dit klinkt misschien niet zo smakelijk, maar je zult het waarschijnlijk niet eens weten wanneer je het eet, omdat het vrijwel kleurloos en smaakloos is.

 13. De reden dat het wordt gebruikt bij de bereiding van voedsel en als basis voor veel gelei, desserts en snoepjes is omdat het werkt als een plakkerige lijm, vergelijkbaar met een natuurlijke lijm. De gelatineuze kwaliteit van gelatine is eigenlijk een van de dingen die het voordelig maken wanneer we het consumeren, omdat gelatine hierdoor sterk kraakbeen of bindweefsel kan vormen dat delen van ons lichaam elasticiteit geeft. (1)

 14. Gelukkig kunnen we gelatine consumeren door veel meer te eten dan alleen verwerkte desserts. Je hebt misschien de laatste tijd een toename van de populariteit van bottenbouillon opgemerkt. Wist je dat dit eigenlijk een rijke bron is van natuurlijk voorkomende gelatine? Bottenbouillon wordt vaak gebruikt om voedselallergieën of -intoleranties, spijsverteringsproblemen, lekkende darmsyndroom, auto-immuunziekten en meer op te ruimen.

 15. Een van de redenen is dat gelatine aminozuren zoals glycine levert die de darmwand versterken en dus de ontsteking verminderen. Glycine wordt door artsen gebruikt om de spijsvertering, gewrichts-, cardiovasculaire, cognitieve en huidgezondheid te verbeteren.

 16. Bovendien omvatten de voordelen van gelatine het volgende:

 17. Net als collageen is gelatine gunstig voor het voorkomen van darmbeschadiging en het verbeteren van de bekleding van het spijsverteringskanaal, waardoor permeabiliteit en het lekkende darmsyndroom worden voorkomen. (2) Je kunt de darmwand beschouwen als een van de belangrijkste verdedigingslinies van het lichaam, omdat het deeltjes van voedsel, bacteriën en gist in het spijsverteringsstelsel houdt waar ze horen en lekkage in de bloedbaan voorkomt, wat ontstekingen veroorzaakt.

 18. Gelatine kan uw vermogen verbeteren om voldoende maagzuurafscheidingen te produceren die nodig zijn voor een goede spijsvertering en opname van voedingsstoffen. Glycine uit gelatine is belangrijk voor het herstel van een gezonde slijmvliezen in de maag en om het evenwicht van spijsverteringsenzymen en maagzuur te vergemakkelijken. Als u niet de juiste hoeveelheid enzymen / maagzuur aanmaakt, kunt u veel voorkomende spijsverteringsproblemen ervaren, zoals tekorten aan voedingsstoffen, zure oprispingen, een opgeblazen gevoel, indigestie en bloedarmoede. Oudere mensen ervaren vaak meer spijsverteringsproblemen omdat vitale spijsverteringssappen tijdens het verouderingsproces worden verlaagd en verergerd door verhoogde stress.

 19. Ten slotte is gelatine in staat om water en vloeistoffen te absorberen, wat helpt om vochtretentie en een opgeblazen maag te voorkomen en constipatie te verbeteren.

 20. Collageen en gelatine hebben bekendheid gekregen voor het verlichten van symptomen van artrose en reumatoïde artritis. Artrose komt veel voor bij oudere mensen en wordt beschouwd als de belangrijkste oorzaak van frequente gewrichtspijn. Naarmate mensen ouder worden, hebben ze de neiging om meer stijfheid, pijn en beperkte mobiliteit te ontwikkelen die in de loop van de tijd verslechteren, omdat collageen blijft afbreken en eroderen. Gelatine en collageen helpen chronische ontstekingsreacties blokkeren, wat pijn vermindert en progressieve ziekten stopt die leiden tot stoornissen in de gewrichtsfunctie, zoals degeneratieve gewrichtsaandoeningen.

 21. Onderzoek toont aan dat mensen met artrose, gewrichtspijn, botgerelateerde problemen zoals osteoporose en door inspanning veroorzaakte pijn of verwondingen allemaal baat kunnen hebben bij het aanvullen met gelatine. (3) In klinische onderzoeken hebben mensen die gelatine gebruiken (ongeveer twee gram per dag) de neiging om minder ontsteking, minder pijn in de gewrichten of spieren, beter herstel en zelfs verbeterde atletische vaardigheden te ervaren in vergelijking met mensen die een placebo nemen.

 22. Bepaalde onderzoeken hebben aangetoond dat gelatine mensen helpt die voortdurend problemen ondervinden om in slaap te vallen, niet kunnen slapen of die over het algemeen onvoldoende slapen als ze drie gram voor het slapengaan nemen. Onderzoekers onderzochten de effecten van gelatine op subjectieve slaapkwaliteit en ontdekten dat het overdag slaperigheid, cognitieve functies overdag, slaapkwaliteit en slaapeffectiviteit (slaaptijd / in bedtijd) verbeterde, plus het verkortte de tijd die nodig was om in slaap te vallen en verbeterde langzaam -slaap zonder veranderingen in de normale / gezonde slaaparchitectuur.

Collageen versus gelatine: wat is het verschil?

 1. Gelatine is een vorm van gehydrolyseerd collageen, wat betekent dat het in wezen een onderdeel is van afgebroken collageen. Collageen is "het meest voorkomende eiwit in het dierenrijk" en de belangrijkste component van bindweefsel in het menselijk lichaam, dat verbazingwekkend ongeveer een kwart van onze totale lichaamsmassa uitmaakt. (10)

 2. Collageen is een belangrijke bouwer van gezonde huid, spieren, pezen, gewrichten, botten en ander weefsel bij zowel mens als dier, dus als we niet genoeg produceren, is het geen wonder dat onze gezondheid groot lijdt tijd. In het lichaam doorloopt collageen een reeks stappen om zijn langketenige eiwitten af ​​te breken in zijn oorspronkelijke aminozuren, die vervolgens worden geabsorbeerd en gebruikt voor collageensynthese door het hele lichaam.

 3. Collageen en gelatine zijn vergelijkbaar in termen van hun voordelen omdat ze dezelfde aminozuren bevatten, maar hun gebruik is iets anders en sommige mensen verteren gelatine een beetje gemakkelijker. Het koken van collageen helpt gelatine te isoleren en gelatine lost alleen op in heet water. Het vormt een merkbaar gelachtige substantie wanneer het wordt gemengd met water, maar collageen niet. Dit betekent dat gelatine praktischer kan worden gebruikt bij het koken, zoals het maken van uw eigen gelei of het indikken van sauzen.

 4. Om collageen uit dierlijke delen om te zetten in gelatine, worden verschillende processen gebruikt die de intermoleculaire bindingen van collageen afbreken en bepaalde aminozuren afgeven. Extractie van gelatine bij voedselproductie wordt meestal gedaan met behulp van heet water en zure oplossingen om collageen tot gelatine te hydrolyseren. Dan vinden bepaalde filtratie-, zuiverings- en sterilisatieprocessen meestal plaats om het gedroogde, eindproduct te vormen, afhankelijk van hoe het wordt verkocht.

 5. Zoals bij de meeste voedingsmiddelen of supplementen, geldt dat hoe minder verwerking het doormaakt, hoe beter het voor u is wanneer u het consumeert. De afbraak van gelatine wordt het meest geminimaliseerd door gelatine af te leiden bij de laagst mogelijke temperatuur, waardoor het zijn natuurlijke peptidestructuur kan behouden die zijn voordelen biedt.

Gelatine's unieke aminozuurprofiel

 1. Eenmaal geïsoleerd uit collageen bestaat gelatine voor ongeveer 98 tot 99 procent uit droge stof. Het wordt beschouwd als "ongewoon hoog in aminozuren glycine en proline", die "niet-essentieel" (of voorwaardelijk) zijn omdat het lichaam er zelf enkele van maakt. De aminozuursamenstelling van gelatine is ongeveer:

 2. Een van de meest waardevolle aminozuren die we uit gelatine halen, is glycine. Glycine is, naast andere aminozuren zoals proline, collageen, wat cruciaal is om bindweefsel in het lichaam zijn sterkte en duurzaamheid te geven. Glycine is ook belangrijk voor ons vermogen om onszelf op natuurlijke wijze te ontgiften van zware metaalchemicaliën of giftige stoffen waarmee we in contact komen via onze voeding en omgeving.

 3. Het consumeren van veel glycine is gekoppeld aan een betere glutathionproductie, een van de belangrijkste leverreinigende ontgiften die we hebben, waardoor ons bloed wordt gereinigd en schadelijke stoffen uit het lichaam worden verwijderd.

 4. Naast glycine bevat gelatine proline, wat enkele van de volgende voordelen heeft: (11)

Waarom we gelatine nodig hebben

 1. Vraagt ​​u zich af of u daadwerkelijk gelatine moet aanvullen of doelbewust meer aan uw dieet moet toevoegen? Voor de meeste mensen is het antwoord ja. Traditionele diëten van onze voorouders bevatten meestal hogere hoeveelheden gelatine, omdat een "neus-tot-staart" eetbenadering van dieren populair was.

 2. Maar vandaag heeft de gemiddelde persoon weinig gelatine (en andere van dieren afgeleide verbindingen zoals collageen), omdat veel eetbare delen van dieren vaak worden weggegooid. Het is geen kipfilet of filet mignon die op natuurlijke wijze gelatine levert; het zijn de "gelatineuze" delen van de dieren die tegenwoordig niet meer worden geconsumeerd, waaronder de huid, het beenmerg en de pezen van het dier.

 3. Hoewel we sommige van de aminozuren zelf kunnen maken, hebben we misschien meer nodig naarmate we ouder worden en als we een hoge mate van ontsteking, gecompromitteerde spijsvertering, zwakke gewrichten of beschadigde botten hebben.

 4. Een andere groep die waarschijnlijk zeer weinig gelatine heeft, zijn vegetariërs. Gezien het feit dat vegetariërs en veganisten niet de meeste of alle dierlijke producten eten, staan ​​ze er niet op een normale manier aan bloot, in plaats daarvan kiezen ze voor gelatinevervangers zoals agar-agar. Een meestal vegetarisch dieet kan gezond zijn als het zorgvuldig wordt gedaan, maar het verhoogt het risico dat het te weinig essentiële aminozuren bevat die het menselijk lichaam nodig heeft, omdat het "complete eiwitten" zoals vlees, vis en soms eieren en zuivelproducten elimineert.

 5. Naast kip- of rundvleesgelatine, zijn er nog enkele andere verrassende producten waar gelatine zich voor verstopt, waaronder veganisten en vegetariërs, waaronder:

Hoe u meer gelatine aan uw dieet kunt toevoegen

 1. Gelatine wordt over de hele wereld gebruikt. Het woord is afgeleid van Latijnse gelatus, en het is ook bekend als gelantine, gelatina in het Spaans en gelatine in het Frans. Gelatine wordt zelfs gebruikt in de Noorse dialecten Nynorsk en Bokmal.

 2. De beste manier om gelatine te consumeren is om dieren "neus tot staart" te eten, wat betekent dat je de botten en het bindweefsel niet weggooit, maar er bouillon of soep van maakt. Je kunt dit doen door gewoon wat bottenbouillon thuis te brouwen met dit recept voor bottenbouillon.

 3. Hoewel het eten van delen van dieren die collageen bevatten en bottenbouillon consumeren beide ideale manieren zijn om gelatine en collageen te verkrijgen, is dit niet altijd gemakkelijk of mogelijk. Als alternatief kunt u gelatine in poedervorm gebruiken, wat veel minder tijd kost om te bereiden. Op deze manier kun je een snelle, eenvoudige vervanging voor bottenbouillon maken en krijg je een andere manier om nuttige aminozuren te verkrijgen.

 4. Gehydrolyseerd gelatinepoeder kan in elk type vloeistof worden gemengd, inclusief soepen, bouillons en stoofschotels. Sommige mensen gebruiken het zelfs in koud water zoals smoothies of sappen. Als je het in supermarkten of online wilt kopen, kom je waarschijnlijk gelatine tegen in de vorm van vellen, korrels of poeder. U kunt instanttypen in recepten gebruiken (die meestal in water moeten worden geweekt om de vloeistof te absorberen en een gel te worden), maar zorg ervoor dat u de meest voordelige soort krijgt.

 5. Houd er rekening mee dat de algehele gezondheid van een dier van invloed is op de kwaliteit van het collageen en de gelatine die het in zijn lichaam opslaat. Het is belangrijk om hoogwaardige dierlijke producten te consumeren, waaronder vlees, huid, eieren en collageen, omdat goed opgeleide dieren meer mineralen in hun lichaam opslaan, gunstiger vetzuurprofielen hebben (meer omega-3 vetzuren en minder omega-6 vetzuren) en minder besmet zijn.

 6. Ik raad aan gelatine- en collageenproducten te kopen van dieren die met gras zijn gevoerd of in de wei zijn grootgebracht, omdat deze dieren over het algemeen gezonder zijn en niet worden grootgebracht met kunstmatige hormonen of antibiotica. Ga nog een stap verder en zoek waar mogelijk organische gelatine om ervoor te zorgen dat de dieren geen dieet aten dat bestond uit GGO-granen of gewassen besproeid met chemicaliën. U wilt ook voorzichtig zijn met waar u uw gelatineproducten vandaan haalt, met name rundergelatine, omdat u niet wilt worden blootgesteld aan spongiforme encefalopathie, ook bekend als gekke koeienziekte.

 7. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n enigma, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407