Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Gerold versus staal gesneden versus snelle haver: wat # x27; s het verschil?

Take Home Message

 1. Bij het denken aan een gezond, stevig ontbijt, kan een stomende hete kom havermout te binnen schieten.

 2. Deze graankorrel wordt meestal gerold of geplet om havermout te maken of tot een fijne bloem te malen voor gebruik bij het bakken.

 3. Haver wordt ook gebruikt in droog voedsel voor huisdieren en als veevoeder om dieren zoals paarden, runderen en schapen te voeden.

 4. Ze zijn een vezelrijke koolhydraten met weinig vet en veel eiwitten, vitamines en mineralen.

 5. Er zijn verschillende soorten om uit te kiezen, waaronder gerolde, staalgesneden en snelkokende haver, en ze verschillen in hun voedingsprofiel en verwerkingsmethoden.

 6. In dit artikel worden de belangrijkste verschillen uitgelegd tussen gerolde, staalgesneden en snelle haver, zodat u kunt beslissen welke het meest geschikt is voor uw dieet en levensstijl.

Wat zijn staalgesneden, snelle en havermout?

 1. Havergrutten zijn haverkorrels waarvan de schil is verwijderd. De rompen zijn de harde buitenste schil die het zaad van de haverplant beschermt.

 2. Staalgesneden, gerolde en snelle haver beginnen allemaal als havergrutten.

 3. Havergrutten bestemd voor menselijke consumptie worden blootgesteld aan hitte en vocht om ze stabieler te houden.

 4. De havergrutten worden vervolgens op verschillende manieren verwerkt om ofwel staalgesneden, gerolde of snelle haver te maken, die allemaal verschillende kenmerken hebben.

 5. Ook bekend als Iers havermout, staalgesneden haver is het nauwst verwant aan de originele, onbewerkte havergrutten.

 6. Voor de productie van havermout met stalen sneden worden de grutten in stukken gehakt met grote stalen messen.

 7. Gesneden haver heeft een grovere, taaiere textuur en nuttiger smaak dan opgerolde of snelle haver.

 8. Ze hebben ook meer voorbereidingstijd nodig, met gemiddelde kooktijden variërend van 15-30 minuten.

 9. U kunt echter van tevoren gesneden havermout weken om de kooktijd te verkorten.

 10. Havermout, of ouderwetse haver, zijn havergrutten die een stoom- en afvlakkingsproces hebben doorlopen.

 11. Ze hebben een mildere smaak en een zachtere textuur en nemen veel minder tijd in beslag dan met havermout gesneden staal, omdat ze gedeeltelijk gekookt zijn.

 12. Een kom havermout duurt 2-5 minuten om te bereiden.

 13. Havermout kan ook worden toegevoegd aan goederen zoals koekjes, cakes, muffins en brood.

 14. Quick haver of quick-cooking haver zijn havervlokken die verder worden verwerkt om de kooktijd te verkorten.

 15. Ze worden gedeeltelijk gekookt door te stomen en worden dan nog dunner gerold dan ouderwetse haver.

 16. Ze koken binnen een paar minuten, hebben een milde smaak en een zachte, papperige textuur.

 17. Snelle haver is niet hetzelfde als instant, verpakte haver die soms andere ingrediënten zoals magere melkpoeder, suiker en smaakstoffen bevat.

Gezondheidsvoordelen van haver

 1. Haver heeft veel gezondheidsvoordelen.

 2. Deze vezelrijke volle granen zijn een goede bron van eiwitten en zitten boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten.

 3. Plus, ze zijn glutenvrij, dus ze maken een geweldige keuze voor mensen met coeliakie of een intolerantie voor gluten.

 4. Hoewel haver van nature glutenvrij is, moeten mensen met coeliakie rassen kiezen die glutenvrij zijn om te voorkomen dat ze tijdens de verwerking mogelijk met gluten zijn besmet.

 5. Slechts 40 gram droge, havermout bevat (1):

 6. Haver zit ook boordevol nuttige verbindingen, waaronder antioxidanten en bèta-glucaan, een soort oplosbare vezels gekoppeld aan gezondheidsvoordelen (2).

 7. De bèta-glucaan in haver is bijvoorbeeld effectief bij het verlagen van zowel "slechte" LDL als de totale cholesterol, wat kan helpen uw hart gezond te houden.

 8. Uit een recente studie bij 80 mensen met een hoog cholesterolgehalte bleek dat het consumeren van 70 gram haver gedurende 28 dagen leidde tot een vermindering van 8% in totaal cholesterol en een vermindering van 11% in "slecht" LDL-cholesterol ( 3).

 9. Bovendien is aangetoond dat haver helpt bij het afvallen en de bloedsuikerspiegel stabiliseert.

 10. De bèta-glucaan in haver helpt de spijsvertering te vertragen, wat leidt tot een verhoogd gevoel van volheid en een geleidelijkere piek in de bloedsuikerspiegel.

 11. In een onderzoek onder 298 mensen met diabetes type 2, ondervonden degenen die 100 gram haver per dag consumeerden significante verlagingen van de nuchtere en post-maaltijd bloedsuiker, vergeleken met degenen die geen haver consumeerden. .

 12. Plus, de groep die dagelijks 100 gram haver at, had een aanzienlijk grotere afname in lichaamsgewicht, wat de onderzoekers relateerden aan hun hoge hoeveelheid bèta-glucaan (4).

Is één type voedzamer?

 1. De verscheidenheid aan haver op de markt kan het voor consumenten moeilijk maken om de gezondste optie te bepalen.

 2. De onderstaande tabel vergelijkt de voedingsverschillen tussen 56 gram gerolde, in staal gesneden en snelle haver (5, 6).

 3. Zoals u kunt zien, zijn de variaties tussen deze drie havervariëteiten gering.

 4. Bovendien is een goed onderzoek met statistische tests nodig om deze verschillen te bevestigen.

 5. Dat gezegd hebbende, de beschikbare gegevens geven aan dat er enige verschillen kunnen zijn tussen staal gesneden, gerolde en snelle haver.

 6. Omdat haver met een stalen snede de minst bewerkte van de drie is, bevat deze de meeste vezels - maar slechts met een klein verschil.

 7. De vezel in haver gesneden is gunstig voor de spijsvertering, voedt de goede bacteriën in de darmen en bevordert regelmatige stoelgang (7, 8).

 8. Het is echter belangrijk op te merken dat alle haver een uitstekende bron van vezels is en dat de variatie in vezelgehalte tussen gesneden, gerolde en snelle haver gering is.

 9. Staalgesneden haver kan een lagere glycemische index hebben dan opgerolde of snelle haver, wat betekent dat het lichaam verteert en langzamer opneemt, wat leidt tot een langzamere stijging van de bloedsuiker (9).

 10. Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index veroorzaken snellere spikes in de bloedsuikerspiegel, terwijl voedingsmiddelen met een lagere glycemische index een langzamere afgifte van energie geven en kunnen helpen de bloedsuiker te stabiliseren (10).

 11. Om deze reden is havermout uit staal de beste keuze voor diegenen die op zoek zijn naar een betere controle over hun bloedsuiker.

Welk type moet u kiezen?

 1. Hoewel in staal gesneden haver iets meer vezels bevat en lager is op de glycemische index, geef geen korting op gerolde en snelle haver.

 2. Alle drie soorten zijn zeer voedzaam en uitstekende bronnen van vezels, plantaardig eiwit, vitamines, mineralen en antioxidanten.

 3. Het belangrijkste is om een ​​havermout te kiezen die het beste bij uw levensstijl past.

 4. Bij het bepalen van het beste type havermout om je voorraad bij te houden, is het belangrijk om je persoonlijke voorkeuren in gedachten te houden.

 5. De taaie textuur en de nootachtige smaak van haver van staalgesneden kan heerlijk zijn voor sommigen, maar te stevig voor anderen.

 6. Gewalste en snelle haver heeft een mildere smaak en kookt tot een romige, gladde consistentie die sommige mensen verkiezen boven havermout die in staal is gesneden.

 7. En omdat havermout uit staal het minst wordt verwerkt, nemen ze de meeste tijd om te bereiden, wat voor sommige mensen een afknapper kan zijn.

 8. Hoewel gerolde en snelle haver in enkele minuten op de kookplaat kunnen worden bereid, duurt het tot 30 minuten om met staal gesneden haver te maken.

 9. U kunt echter wel van staal gesneden haver van tevoren koken door ze in een slowcooker te plaatsen of ze toe te voegen aan een pan met kokend water en ze een nacht te laten zitten.

 10. Ook kunnen gerolde en snelle haver direct in gebak worden verwerkt en zelfs aan smoothies worden toegevoegd om het vezelgehalte te verhogen en textuur toe te voegen.

 11. Ongeacht het type haver dat u kiest, het is altijd het beste om gewone, ongezoete haver te kiezen.

 12. Veel verpakte variëteiten bevatten veel toegevoegde suiker, waardoor ze een ongezonde ontbijtkeuze zijn.

 13. Eén pakket (43 gram) instant havermout van esdoorn en bruine suiker bevat 13 gram suiker (11).

 14. Dit komt overeen met meer dan vier theelepels suiker.

 15. Te veel toegevoegde suiker kan een negatieve invloed hebben op uw gezondheid en leiden tot een aantal aandoeningen, waaronder hartaandoeningen, diabetes en obesitas (12).

 16. Om deze reden is het het beste om je eigen toppings en smaakstoffen toe te voegen aan ongezoete haver om toegevoegde suiker tot een minimum te beperken.

 17. Probeer een smakelijke combinatie van verse bessen en gezonde vetten, zoals ongezoete kokosnoot en gehakte walnoten.

Haver in uw dieet opnemen

 1. U kunt haver op vele manieren aan uw dieet toevoegen.

 2. Hoewel ze het meest worden genuttigd bij het ontbijt, kunnen ze ook een gezonde koolhydratenkeuze zijn voor lunch en diner.

 3. Hier zijn enkele ideeën over hoe u haver tot een deel van uw dag kunt maken:

De onderste regel

 1. Haver is een vezelrijk graan dat is gekoppeld aan een aantal gezondheidsvoordelen.

 2. Door meer haver aan uw dieet toe te voegen, kunt u uw hart gezond houden, het gewicht onder controle houden en de bloedsuikerspiegel stabiel houden.

 3. Hoewel staalgesneden haver een lagere glycemische index en een iets hoger vezelgehalte heeft, hebben gerolde en snelle haver vergelijkbare voedingsprofielen.

 4. Verpakte instantvariëteiten kunnen echter veel toegevoegde suiker bevatten, dus het is een goed idee om waar mogelijk gewone, ongezoete haverrassen te kiezen.

 5. Ongeacht het type haver dat u kiest, voer ze niet in als ontbijtvoer.

 6. Ze maken een uitstekende keuze op elk moment van de dag, inclusief lunch en diner.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407