Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Gerookte vis kan gezond zijn, maar let op dit veel voorkomende ingrediënt

Aanbevelingen voor risicoverlaging

 1. Vis is een gezond, eiwitrijk voedsel boordevol vitamines, mineralen en gezonde vetten. Gerookte vis verwijst naar vis die heet gerookt of koud gerookt is. Gerookte vis is gezond, maar bevat vaak een grote hoeveelheid natrium.

Aanbevelingen voor risicoverlaging

 1. Gerookte vis zit vol met eiwitten, omega-vetzuren en andere essentiële voedingsstoffen. Het is absoluut gezond voedsel, maar het kan veel natrium bevatten.

Wat houdt roken van vis in?

 1. Roken is een populaire techniek die wordt gebruikt om allerlei soorten voedsel te genezen. Je kunt vlees, eieren, schaaldieren of vis roken. Roken gebruikt een combinatie van rook en zout om deze voedingsmiddelen te genezen. De rook kan afkomstig zijn van hout, thee of andere bronnen. Elk item heeft zijn eigen unieke smaak.

 2. Het roken van vis gebeurt meestal op twee verschillende manieren: heet roken of koud roken. Deze rooktechnieken zijn heel anders:

 3. Naast deze twee hoofdtechnieken kunt u ook voedsel roken met producten zoals vloeibare rook. Dergelijke producten hebben hetzelfde algemene effect, zolang u dezelfde tijden en temperaturen gebruikt die u zou gebruiken voor koud of warm roken.

Voeding gerookte vis

 1. De voedingswaarde van gerookte vis is afhankelijk van het soort vis. Het voedingsgehalte voor 100 gram gerookte zalm (ook bekend als lox) is bijvoorbeeld:

 2. Honderd gram gerookte schelvis heeft:

 3. Ter vergelijking: 100 gram gerookte steur heeft:

 4. Al deze vissen zijn rijk aan essentiële omega-3-vetzuren. Ze bevatten ook kleine hoeveelheden (tussen 1 en 4 procent) andere vitamines en mineralen.

Voordelen van het eten van gerookte vis

 1. U kunt veel soorten gerookte vis vinden die op vrijwel elk continent worden geconsumeerd. Het roken van vis is wereldwijd steeds populairder geworden omdat het de houdbaarheid kan verlengen zonder de voedingswaarde negatief te beïnvloeden.

 2. Het gebruik van bepaalde eetbare etherische oliën van kruiden en specerijen, zoals kruidnagelolie, in het rookproces kan de houdbaarheid nog langer verlengen. Deze oliën kunnen ook nuttige antioxidanten toevoegen aan je gerookte vis.

 3. Vissen staan ​​erom bekend rijk te zijn aan gezonde vetten, zoals omega-3-vetzuren. Vette en vette vis hebben voedingsvoordelen die groter zijn dan die van andere vissen vanwege hun vetgehalte. Dit betekent dat de voedingsvoordelen van gerookte sardines, gerookte zalm, gerookte haring en gerookte makreel die van andere, minder vette vis overtreffen.

 4. De omega-3-vetzuren in deze vissen zijn goed voor je hersenen, hart en immuunsysteem. Deze gezonde vetten hebben het extra voordeel dat ze de smaak van rook zeer goed absorberen, wat resulteert in een smakelijker voedsel in vergelijking met magere vis.

Nutritional Minpunten aan gerookte vis

 1. Gerookte vis is meestal rijk aan natrium. Veel soorten gerookte vis bevatten 31 tot 33 procent van de DV voor natrium per 100 gram. Sommige gerookte vis, zoals lox, heeft echter wel 83 procent van de DV per 100 gram.

 2. Of het nu 30 procent of 80 procent is, dit is een zeer grote hoeveelheid natrium in zo'n kleine hoeveelheid voedsel. Dit betekent dat u voorzichtig moet zijn met uw natriuminname als u regelmatig gerookte vis eet. Te veel natrium wordt geassocieerd met een verhoogd risico op gastro-intestinale problemen, waaronder kanker.

Andere nadelen van gerookte vis

 1. Bepaalde door voedsel overgedragen ziekten worden geassocieerd met gerookte vis, vooral koudgerookte vis. Dit omvat bacteriën zoals Listeria, die ernstige ziekten kunnen veroorzaken bij zwangere vrouwen, oudere volwassenen of mensen met een aangetast immuunsysteem.

 2. In tegenstelling tot de meeste andere ziekteverwekkende microben, kan Listeria in koude omgevingen zoals uw koelkast leven en problemen veroorzaken als uw voedsel niet gaar is. Het is echter onwaarschijnlijk dat gerookte, gedroogde vis dergelijke ziekteverwekkende ziekteverwekkers bevatten _._ Het is ook onwaarschijnlijk dat hete gerookte vis deze bacteriën draagt.

 3. Fabrikanten besteden veel zorg aan het voorkomen van de groei van bacteriën in gerookte vis, maar natuurlijk kan bacteriële besmetting ook optreden als u thuis vis rookt. Gelukkig zijn er veel manieren om ziekteverwekkende ziekteverwekkers te doden.

 4. Zelfs het veranderen van het type rook dat u gebruikt, kan de groei van ziekteverwekkende bacteriën voorkomen. Het gebruik van maïskolf vloeibare rook voorkomt bijvoorbeeld de groei van bacteriën zoals Escherichia coli, Staphylococcus en Vibrio, die allemaal worden geassocieerd met door voedsel overgedragen ziekten.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407