Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Gezonde mueslirepen: feit of fictie?

De onderste regel

 1. Veel mensen beschouwen mueslirepen als een handige en gezonde snack en genieten van hun smaak en veelzijdigheid.

 2. In sommige gevallen kunnen mueslirepen een goede bron van vezels en eiwitten zijn om onbedwingbare trek tussen maaltijden te verminderen.

 3. Sommige bevatten echter net zoveel suiker, koolhydraten en calorieën als snoeprepen.

 4. Dit artikel bespreekt de voordelen en nadelen van mueslirepen en legt uit of ze gezond zijn.

Voeding mueslireep

 1. Mueslirepen zijn gemaakt van ingrediënten zoals haver, gedroogd fruit, noten, zaden, honing, kokosnoot en chocoladeschilfers.

 2. De voedingswaarde van mueslirepen kan sterk variëren, afhankelijk van het merk en de gebruikte ingrediënten.

 3. Hoewel veel soorten extra veel suiker en calorieën bevatten, zijn er ook meerdere gezondere opties beschikbaar.

 4. Hier is een vergelijking van de voedingsprofielen van twee populaire mueslirepen (1):

 5. Hoewel de tweede mueslireep minder calorieën bevat, bevat deze ook aanzienlijk minder vezels en eiwitten, en verdubbelt de hoeveelheid suiker als de eerste reep.

 6. De meeste mueslirepen bevatten ongeveer 100-300 calorieën, 1-10 gram eiwit en 1-7 gram vezels in één portie.

 7. Velen bevatten ook micronutriënten, waaronder B-vitamines, calcium, magnesium en ijzer, die ofwel in de ingrediënten worden aangetroffen ofwel tijdens de productie worden toegevoegd door verrijking.

Potentiële voordelen

 1. Mueslirepen zijn niet alleen handig, budgetvriendelijk en draagbaar, maar ook voorgeproportioneerd, waardoor het gemakkelijker wordt om te veel eten te voorkomen.

 2. Sommige onderzoeken suggereren zelfs dat voorgeprogrammeerd voedsel gunstig kan zijn voor gewichtsbeheersing.

 3. Uit een onderzoek van 12 weken bij 183 mensen bleek bijvoorbeeld dat het volgen van een maaltijdplan waarbij voorgedroogd voedsel werd geconsumeerd, leidde tot meer gewicht en vetverlies dan een standaard zelfgekozen dieet (2).

 4. En niet te vergeten, mueslirepen die gezonde ingrediënten zoals haver, noten, zaden en gedroogd fruit bevatten, kunnen een nuttige aanvulling zijn op elk dieet.

 5. Met name haver is een geweldige bron van bèta-glucaan, een type vezel dat kan helpen de totale en LDL-cholesterol (slechte) cholesterol te verlagen, twee risicofactoren voor hartaandoeningen (3) .

 6. Ondertussen is aangetoond dat noten, zaden en gedroogd fruit de bloedsuikerspiegel en de gezondheid van het hart ten goede komen (4, 5, 6).

Mogelijke nadelen

 1. Mueslirepen worden vaak beschouwd als een gezond tussendoortje, maar ondanks deze marketingclaims zitten er veel vol met toegevoegde suiker, calorieën en kunstmatige ingrediënten.

 2. Kellogg's Nutri-Grain Harvest mueslirepen kunnen bijvoorbeeld tot 15 gram suiker per portie bevatten - meestal uit toegevoegde suiker. Dit komt neer op bijna 4 theelepels (1).

 3. Ter referentie bevelen de meest recente dieetrichtlijnen voor Amerikanen aan om de dagelijkse calorieën van toegevoegde suiker te beperken tot 10% van de totale calorieën, of 12 theelepels per dag voor iemand die een dieet met 2000 calorieën volgt (7) .

 4. Studies tonen aan dat een teveel aan suiker het risico op verschillende chronische aandoeningen, waaronder diabetes, obesitas en hartaandoeningen (8), verhoogt.

 5. Hoewel sommige mueslirepen ervoor kiezen om suikeralcoholen of kunstmatige zoetstoffen te gebruiken om het suikergehalte te verlagen, zijn deze ook gekoppeld aan gezondheidsproblemen.

 6. Suikeralcoholen zoals xylitol en sorbitol worden bijvoorbeeld niet volledig afgebroken in uw lichaam en kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor hun effecten (9).

 7. Andere kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, sucralose en sacharine zijn goedgekeurd voor gebruik door de Food and Drug Administration (FDA).

 8. Toch suggereert onderzoek dat ze de bloedsuikerspiegel kunnen verstoren en uw gunstige darmbacteriën negatief kunnen beïnvloeden (10, 11).

 9. Bovendien zijn veel mueslirepen sterk verwerkt en bevatten ingrediënten zoals toegevoegde suikers, plantaardige oliën, conserveermiddelen en kunstmatige smaakstoffen.

 10. Studies tonen aan dat een hoge consumptie van verwerkt en suikerrijk voedsel uw risico op het metabool syndroom kan verhogen, een groep aandoeningen die kan leiden tot diabetes, beroerte en hartaandoeningen (12).

Hoe een gezonde mueslireep te selecteren

 1. Bij het selecteren van een mueslireep is het belangrijk om het ingrediëntenetiket zorgvuldig te controleren en producten te kiezen die meestal zijn gemaakt van echt voedsel, zoals fruit, noten en granen.

 2. Zoek daarnaast naar een product met minder dan 10 gram suiker, ten minste 5 gram eiwit en ten minste 3 gram vezels om je te helpen je vol te voelen tussen de maaltijden door (13) .

 3. Als algemene vuistregel, blijf uit de buurt van mueslirepen die suiker of andere zoetstoffen bevatten in de eerste drie ingrediënten. Merk op dat de ingrediënten in afnemende volgorde per gewicht worden vermeld.

 4. Plus, kies producten met beperkte ingrediëntenlijsten (14).

 5. Als u uw gewicht in de gaten houdt, bekijk dan het caloriegehalte en houd u aan repen met minder dan 250 calorieën per portie.

 6. Als alternatief kunt u ervoor kiezen om uw eigen mueslirepen te maken met slechts een paar eenvoudige ingrediënten.

 7. Om te beginnen, combineer het volgende in een grote kom:

 8. Zorg ervoor dat u de dadels ongeveer een minuut in een keukenmachine pulseert en verwarm de notenboter en ahornsiroop of honing in een pan voordat u ze aan het mengsel toevoegt.

 9. Roer de ingrediënten door elkaar, voeg het mengsel toe aan een gevoerde ovenschaal of broodvorm en laat het 20-25 minuten in de vriezer staan. Snijd vervolgens, serveer en geniet.

De onderste regel

 1. Mueslirepen zijn een handige, smaakvolle en draagbare snack.

 2. Toch bevatten veel voorverpakte variëteiten veel suiker, calorieën en ingrediënten die uw gezondheid kunnen schaden.

 3. Door ingrediëntenlijsten zorgvuldig te bestuderen of ervoor te kiezen om je eigen mueslirepen te maken, kan je snack zowel voedzaam als lekker zijn.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407