Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Gezondheidsrisico's van koken in aluminium

Stoven en in de magnetron

 1. Volgens Health Canada kan het bereiden van een maaltijd in een aluminium pan ongeveer 1 tot 2 mg aluminium aan uw voedsel toevoegen. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat mensen veilig ongeveer 50 mg per dag zonder schade kunnen consumeren, en de Amerikaanse Food and Drug Administration heeft geen bovengrens voor inname vastgesteld.

Ziekte van Alzheimer

 1. In de jaren zeventig publiceerde een Canadese onderzoeker dat hij hoge hoeveelheden aluminium in de hersenen van Alzheimer-patiënten had gevonden. Sindsdien is het onderzoek heen en weer gegaan over de mogelijke verbinding tussen aluminium en Alzheimer. Sommige studies lijken een verband te suggereren tussen de ziekte en hoge niveaus van aluminium in grondwater, terwijl andere er geen aantonen. Tot nu toe is er geen duidelijk bewezen verband tussen de twee, maar veel mensen geven er nog steeds de voorkeur aan om aluminium kookgerei en blikjes te vermijden.

Ziekten

 1. Het meest voorkomende gezondheidsprobleem als gevolg van overmatige blootstelling aan aluminium heeft meer te maken met ingeademd aluminiumstof dan aluminium opgelost in voedsel. Mensen die langdurig werken in een omgeving die is vervuild met aluminiumstof, kunnen hoest of abnormale röntgenstralen op de borst ontwikkelen. Mensen met nierproblemen kunnen moeite hebben met het verwijderen van overtollig aluminium uit hun lichaam, waardoor het zich na verloop van tijd ophoopt, wat kan leiden tot bot- en hersenaandoeningen. Van aluminium is echter niet bewezen dat het kanker veroorzaakt.

Preventie

 1. Vermijd het koken van zure voedingsmiddelen zoals tomaten en rabarber in aluminiumpannen om de hoeveelheid aluminium die uit kookgerei oplost in uw voedsel te minimaliseren. Bewaar restjes niet in aluminium, want hoe langer het voedsel zit, hoe meer aluminium het uit de pan kan opnemen. Aangezien meer aluminium zal oplossen uit oude, ontpit en versleten pannen, gooi je verouderde aluminium kookgerei weg. Overweeg bij het vervangen van uw oude pannen een upgrade naar geanodiseerde aluminium pannen.

Alternatieven

 1. Aluminium pannen zijn lichtgewicht en goedkoop, waardoor ze een geweldige keuze zijn voor mensen die gewoon een keuken willen opzetten of om te kamperen. Andere vaak gebruikte kookpanmaterialen zijn koper, ijzer, geanodiseerd aluminium, roestvrij staal, keramiek of glas. Koper en roestvrij staal hebben nog steeds enig risico op metaaloverdracht naar voedsel. De harde coating op geanodiseerd aluminium vermindert de hoeveelheid aluminium die oplost in voedsel, waardoor het een goede keuze is. Als u een extra gezondheidsvoordeel van pan-to-food overdracht wilt krijgen, overweeg dan om gietijzeren kookgerei te gebruiken; dit kan bijna 20 procent van uw aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van dit bloedopbouwende metaal opleveren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407