Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Gezondheidsvoordelen van gekookte dooiers versus ongekookte dooiers

Eierconsumptie en gezonde voeding

 1. Sommige atleten en bodybuilders voegen rauwe eierdooiers toe aan eiwitdranken om hun voedingswaarde te verhogen. Eierdooiers hebben waardevolle voeding, gekookt of rauw. Als je echter rauwe dooiers eet, meldt het Egg Safety Centre, loop je het risico ziek te worden als het ei besmet is met bacteriën. Daarom is het misschien gezonder voor u om gekookte dooiers te eten in plaats van rauwe.

Bacteriële besmetting

 1. Eieren kunnen besmet raken met bacteriën wanneer ze het lichaam van de kip verlaten en in contact komen met uitwerpselen in het vuil of de omgeving. Dit is de reden waarom eieren worden gewassen en gereinigd. Sommige kippen zijn echter besmet met salmonella in de eileider en produceren eieren die besmet zijn met bacteriën. De salmonella zit in het ei nog voordat de eierschaal is gevormd, volgens MayoClinic.com. Onderzoekers van het Egg Safety Centre merken op dat omdat de dooier rijk is aan voedingsstoffen, dit de meest waarschijnlijke plek is voor bacteriën om te groeien. Daarom bevelen de FDA en het Egg Safety Centre af om rauwe eieren te eten. Koken van de dooiers tot 149 graden Fahrenheit doodt alle bacteriën.

 2. Salmonella-infectie bij de mens veroorzaakt diarree, buikkrampen en koorts binnen acht tot 72 uur na het eten van besmet voedsel. Andere symptomen zijn braken, hoofdpijn en koude rillingen. De symptomen verdwijnen meestal na vier tot zeven dagen.

Verteerbaarheid

 1. Wanneer de eierdooier gekookt is, stolt het eiwit, wat zijn fysieke aard verandert, maar niet zijn voedingswaarde. Een studie gepubliceerd in "The Journal of Nutrition" in 1998 wees uit dat gekookt ei-eiwit beter verteerbaar is dan rauw ei-eiwit. Wanneer eidooiers worden gekookt, worden de eiwitten erin gedenatureerd, wat betekent dat de bindingen in de eiwitten worden verstoord. Volgens het Elmhurst College Virtual ChemBook is het voor enzymen gemakkelijker om gedenatureerde eiwitten in voedsel te verteren.

Voedingswaarde

 1. Als bron van voedsel voor een groeiende babykip zit een eierdooier boordevol voedingsstoffen. Een rauwe of gekookte eidooier bevat 55 calorieën, 4,5 gram vet, 2,7 gram eiwit en 0,61 gram koolhydraten, volgens de USDA National Nutrient Database. Het is ook een goede bron van vitamine A, vitamine D, vitamine E, vitamine B12 en folaat. Dooiers hebben ook mineralen - fosfor, kalium, ijzer en calcium. Een artikel in april 2012 in de "Chicago Tribune" meldde dat dooiers vroeger als slecht werden beschouwd vanwege hun cholesterolgehalte, maar recent onderzoek geeft aan dat eieren het niveau van HDL of goed cholesterol verhogen en het niveau van LDL slechts licht verhogen, of slecht, cholesterol. Een van de belangrijkste voordelen van de dooier is de aanwezigheid van de antioxidanten luteïne en zeaxanthine, carotenoïden die dooiers hun felgele kleur geven en waardevol zijn voor het behoud van een goed gezichtsvermogen. De voedingswaarde blijft hetzelfde wanneer het ei wordt gekookt, volgens de USDA National Nutrient Database.

Ei-veiligheid

 1. Koop eieren altijd in een koelkast wanneer u eieren koopt. Open de doos en zorg ervoor dat er geen kleine barsten of lekken in de schalen zijn. Controleer of er geen stuk is en vastzit aan de doos. Kijk ook naar de vervaldatum en koop ze niet als ze verouderd zijn. Eenmaal thuis, zet de eieren in de koelkast en bewaar bij een temperatuur van 45 graden Fahrenheit of lager. Bewaar ze in de doos en plaats ze nooit in de deur van de koelkast, waar de temperatuur kan variëren. Was na het hanteren van eieren uw handen en alle gerechten of gebruiksvoorwerpen die in contact zijn geweest met rauw ei. Hardgekookte eieren kunnen maximaal een week in de koelkast worden bewaard.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407