Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Ghee versus boter: wat is gezonder?

Overzicht

 1. Bij het bereiden van een diner of een dessert is voor sommige recepten boter nodig. Boter geeft smaak aan bepaalde gerechten en kan worden gebruikt als een olievervanger voor gebakken groenten. Hoewel boter eten niet per se slecht voor je is (met mate), kan ghee een beter alternatief zijn, afhankelijk van je voedingsbehoeften.

 2. Ghee is een soort geklaarde boter die is gemaakt van het verwarmen van boter en waardoor de vloeistof en melkportie van het vet kunnen scheiden. De melk karameliseert en wordt een vaste stof, en de resterende olie is ghee.

 3. Dit ingrediënt wordt al duizenden jaren in Indiase en Pakistaanse culturen gebruikt. Bij gebruik in plaats van boter heeft ghee verschillende voordelen.

De verschillen tussen ghee en boter

 1. Door de verschillen tussen ghee en boter te begrijpen, kunt u bepalen welk ingrediënt u moet gebruiken tijdens het koken.

 2. Ghee heeft een hoger rookpunt in vergelijking met boter, dus het brandt niet zo snel. Dit is perfect voor het braden of braden van voedsel. Boter kan roken en branden bij 350degF (177degC), maar ghee is bestand tegen hitte tot 485degF (252degC).

 3. Ghee produceert ook minder van het toxine-acrylamide bij verhitting in vergelijking met andere oliën. Acrylamide is een chemische verbinding die ontstaat wanneer zetmeelrijk voedsel op hoge temperaturen wordt bereid. Het is bekend dat deze chemische stof het risico op kanker bij proefdieren verhoogt, maar het is onduidelijk of het ook het risico op kanker bij mensen verhoogt.

 4. Omdat ghee melk van vet scheidt, is deze botervervanger lactosevrij, waardoor het beter is dan boter als u allergieën of overgevoeligheden voor zuivelproducten hebt.

 5. Bij het kiezen tussen ghee en boter, is het ook belangrijk om de verschillende voedingsprofielen voor elk te noteren.

 6. Ghee heeft een iets hogere vetconcentratie dan boter en meer calorieën. Een eetlepel ghee bevat ongeveer 120 calorieën, terwijl een eetlepel boter ongeveer 102 calorieën bevat. De verschillen in vetgehalte variëren op basis van de voedselfabrikant, maar meestal heeft ghee een beetje meer. Hier is een overzicht:

 7. De vet- en calorieverschillen tussen ghee en boter zijn te verwaarlozen. Dus als u uw vet- en calorie-inname in de gaten houdt, heeft het kiezen van de ene boven de andere mogelijk geen invloed op uw gezondheid.

 8. Verschillende soorten vet moeten in een gezond dieet worden opgenomen. Enkelvoudig onverzadigde vetten en meervoudig onverzadigde vetten helpen een gezond cholesterolgehalte te behouden en bieden bescherming tegen hartziekten. Deze essentiële vetzuren zijn afkomstig van olijven, noten, zaden en vis.

 9. Verzadigde vetten moeten ook worden opgenomen in een gezond dieet. Deze staan ​​bekend als vaste vetten omdat ze bij kamertemperatuur vast worden. Verzadigde vetten zijn dierlijke producten zoals varkensvlees, kip en rundvlees.

 10. De voedingsrichtlijnen van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) bevelen aan onze inname van verzadigde vetten te beperken. Te veel kan uw risico op hartaandoeningen en hoog cholesterol verhogen. Voor een gezond voedingspatroon mag niet meer dan 35 procent van de totale dagelijkse calorieën uit vet komen, met verzadigde vetten die uit minder dan 10 procent van de totale dagelijkse calorieën bestaan.

 11. Het lichaam breekt vet af en gebruikt het voor energie en andere processen. Onverzadigde vetten kunnen triglyceriden en cholesterol verlagen, daarom zijn deze gezonder dan verzadigde vetten. Te veel verzadigd vet in het bloed verhoogt het cholesterolgehalte en veroorzaakt plaque in bloedvaten. Als gevolg hiervan wordt het moeilijker voor bloed en zuurstof om door het lichaam te reizen. Dit verhoogt het risico op een beroerte en hartaandoeningen.

 12. Hoewel onverzadigde vetten gezonder zijn, moeten ze met mate worden geconsumeerd. Te veel totaal vet - goed of slecht - kan het cholesterol en het risico op hartaandoeningen en beroertes verhogen.

Hoe te koken met ghee

 1. Er zijn verschillende manieren om ghee te gebruiken tijdens het koken. Vanwege het hogere rookpunt, gebruik het bij het bakken of braden op een hogere temperatuur. Ghee heeft ook een nootachtige smaak, die een zoet aroma creëert en een unieke smaak aan gerechten toevoegt. Je kunt ook proberen:

Is ‘normale’ boter slecht voor u?

 1. Boter krijgt een slechte rap, maar het is niet slecht voor je gezondheid als het met mate wordt geconsumeerd. Het is ook een gezonder alternatief dan margarine. Het heeft geen transvetten, dit zijn gehydrogeneerde oliën die voorkomen in verschillende soorten voedsel, zoals koekjes, cakes en crackers. Transvetten worden geassocieerd met een hoger risico op diabetes type 2, verstopte bloedvaten en hartziekten.

 2. Maar hoewel boter alles beter kan laten smaken, is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 6 theelepels.

De afhaalmaaltijden

 1. Als u alleen kijkt naar calorieën en vetinname, maakt het niet uit of u ghee of boter kiest. Hun voedingsprofielen zijn bijna identiek. Maar het verwijderen van de melk uit ghee biedt extra voordelen, namelijk de afwezigheid van lactose en het hogere rookpunt.

 2. Als u gevoelig bent voor lactose of op hoge temperaturen kookt, is ghee de betere keuze. Het is verkrijgbaar in supermarkten, natuurvoedingswinkels, biologische boerderijen en online. Of u kunt uw eigen maken! Smelt de boter eenvoudig in een pan op middelhoog vuur totdat deze in drie lagen scheidt.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407