Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Golden Berries: voeding, voordelen en hoe ze te eten

Take Home Message

 1. Gouden bessen zijn heldere, oranje gekleurde vruchten die nauw verwant zijn aan de tomatillo. Net als tomatillos zijn ze verpakt in een papierachtige schil die een kelk wordt genoemd en die vóór het eten moet worden verwijderd.

 2. Iets kleiner dan kerstomaatjes, deze vruchten hebben een zoete, tropische smaak die enigszins doet denken aan ananas en mango. Veel mensen genieten van hun sappige vleugje smaak als snack of in salades, sauzen en jam.

 3. Gouden bessen worden ook wel Inca-bessen, Peruviaanse gemalen kersen, Poha-bessen, Goldenberry, kaf en kruisbes genoemd.

 4. Ze behoren tot de nachtschadefamilie en groeien op warme plaatsen over de hele wereld.

 5. Dit artikel vertelt u alles wat u moet weten over gouden bessen, inclusief hun voeding, voordelen en mogelijke bijwerkingen.

Boordevol voedingsstoffen

 1. Gouden bessen hebben een indrukwekkend voedingsprofiel.

 2. Ze bevatten een matig aantal calorieën en leveren 74 gram per portie. Het grootste deel van hun calorieën komt uit koolhydraten (1).

 3. Dezelfde portie bevat ook 6 gram vezels - meer dan 20% van de dagelijkse referentie-inname (ADH).

 4. Een portie van 140 gram gouden bessen bevat het volgende (1):

 5. Gouden bessen bevatten ook grote hoeveelheden bètacaroteen en vitamine K samen met een beetje calcium (1, 2).

Voordelen voor de gezondheid

 1. Gouden bessen bevatten verschillende plantaardige stoffen die een positieve invloed op uw gezondheid kunnen hebben.

 2. Gouden bessen bevatten veel plantaardige stoffen die antioxidanten worden genoemd (3).

 3. Antioxidanten beschermen tegen en herstellen de schade veroorzaakt door vrije radicalen, moleculen die verband houden met veroudering en ziekten, zoals kanker (4, 5).

 4. Tot op heden hebben studies 34 unieke verbindingen in gouden bessen geïdentificeerd die voordelen voor de gezondheid kunnen hebben (6).

 5. Verder is aangetoond dat de fenolverbindingen in gouden bessen de groei van borst- en darmkankercellen blokkeren in reageerbuisstudies (6).

 6. In een ander reageerbuisonderzoek bleken extracten van verse en gedehydrateerde gouden bessen de levensduur van cellen te verhogen en tegelijkertijd de vorming van verbindingen die oxidatieve schade veroorzaken te voorkomen (7).

 7. De schil van gouden bessen heeft bijna drie keer zoveel antioxidanten als hun vruchtvlees. Bovendien zijn antioxidantniveaus op hun hoogtepunt wanneer de vruchten rijp zijn (8).

 8. Verbindingen in gouden bessen die withanolides worden genoemd, kunnen ontstekingsremmende effecten in uw lichaam hebben en mogelijk beschermen tegen darmkanker (9).

 9. In één onderzoek verminderde een extract van de schil van gouden bessen de ontsteking bij muizen met inflammatoire darmaandoeningen. Bovendien hadden muizen die met dit extract werden behandeld lagere niveaus van ontstekingsmarkers in hun weefsels (10).

 10. Hoewel er geen vergelijkbare studies bij mensen zijn, onthullen reageerbuisstudies in menselijke cellen veelbelovende effecten tegen ontstekingen (9, 11, 12).

 11. Er zijn geen studies bij mensen over gouden bessen en de werking van het immuunsysteem, maar reageerbuisstudies suggereren verschillende voordelen.

 12. Studies in menselijke cellen wijzen erop dat gouden bessen uw immuunsysteem kunnen helpen reguleren. De vrucht bevat meerdere polyfenolen die de afgifte van bepaalde inflammatoire immuunmarkers blokkeren (13).

 13. Bovendien zijn gouden bessen een goede bron van vitamine C. Eén kopje (140 gram) levert 15,4 mg van deze vitamine - 21% van de ADH voor vrouwen en 17% voor mannen (1 ).

 14. Vitamine C speelt verschillende hoofdrollen in een gezonde reactie van het immuunsysteem (14).

 15. Gouden bessen bevatten veel vitamine K, een in vet oplosbare vitamine die betrokken is bij het botmetabolisme (2).

 16. Deze vitamine is een noodzakelijk bestanddeel van bot en kraakbeen en is ook betrokken bij gezonde botomzetsnelheden, waardoor botten worden afgebroken en hervormd (15).

 17. Het meest recente bewijs suggereert dat vitamine K samen met vitamine D moet worden ingenomen voor een optimale gezondheid van de botten (16).

 18. Gouden bessen bevatten luteïne en bètacaroteen, samen met verschillende andere carotenoïden (8).

 19. Een dieet met veel carotenoïden uit groenten en fruit is gekoppeld aan een lager risico op leeftijdsgebonden maculaire degeneratie, de belangrijkste oorzaak van blindheid (17).

 20. In het bijzonder is het carotenoïde luteïne bekend om het voorkomen van oogziekten (18).

 21. Van luteïne en andere carotenoïden, waaronder zeaxanthine en lycopeen, is ook aangetoond dat het beschermt tegen verlies van het gezichtsvermogen door diabetes (19).

Mogelijke bijwerkingen

 1. Gouden bessen kunnen giftig zijn als u ze onrijp eet.

 2. Onrijpe gouden bessen bevatten solanine, een toxine dat van nature voorkomt in nachtschadegroenten, zoals aardappelen en tomaten (20).

 3. Solanine kan spijsverteringsproblemen veroorzaken, inclusief kramp en diarree - en kan in zeldzame gevallen fataal zijn (21).

 4. Voor de zekerheid eet u alleen volledig rijpe gouden bessen zonder groene delen.

 5. Houd er bovendien rekening mee dat het eten van grote hoeveelheden gouden bessen gevaarlijk kan zijn.

 6. In één dierstudie resulteerden zeer hoge doses gevriesdroogd gouden bessensap - 2,273 mg per pond lichaamsgewicht (5000 mg per kg) per dag - in hartschade aan de man - - maar geen vrouwelijke - muizen. Er werden geen andere bijwerkingen waargenomen (22).

 7. Er zijn geen veiligheidsonderzoeken op lange termijn naar gouden bessen bij mensen.

Hoe ze te eten

 1. Gouden bessen kunnen vers of gedroogd worden genoten zodra hun papierachtige kaf is verwijderd.

 2. Verse gouden bessen zijn te vinden op boerenmarkten en veel supermarkten. Gedroogde gouden bessen kunnen vaak online worden gekocht.

 3. Hier zijn enkele manieren waarop u gouden bessen in uw dieet kunt opnemen:

 4. Gouden bessen voegen een unieke smaak toe aan bijna elk gerecht of snack.

De onderste regel

 1. Hoewel gouden bessen nauw verwant zijn aan tomatillos, hebben ze een zoete, tropische smaak vergelijkbaar met ananas en mango.

 2. Ze bevatten veel vezels, vitamines, mineralen en nuttige plantaardige stoffen die uw immuunsysteem, gezichtsvermogen en botten kunnen stimuleren.

 3. Ze kunnen het beste volledig rijp worden gegeten - zonder groene vlekken.

 4. Deze smaakvolle vruchten voegen een unieke, zoete smaak toe aan jam, sauzen, desserts en meer.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407