Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Granaatappelsap: het gezondste sap ter wereld?

Laatste gedachten

 1. Weet u welke drank uit fruitzaden komt en waarvan is aangetoond dat het in slechts kleine hoeveelheden ongelooflijk positieve gevolgen heeft voor de menselijke gezondheid? Ik heb het over granaatappelsap, die van nature zoete, robijnrode vloeistof die afkomstig is van granaatappelzaden en vol zit met indrukwekkende gezondheidsvoordelen van granaatappel, net als de bron.

 2. Van granaatappels is aangetoond dat ze alles voorkomen en op natuurlijke wijze behandelen, van ontstekingen en hoge cholesterol tot hoge bloeddruk en hyperglykemie. Granaatappelsap is een antioxidantkrachtcentrale waarvan wordt gezegd dat het zelfs rode wijn en groene thee overtroeft. Met bewezen antikankerbestrijdingsmogelijkheden, evenals antioxiderende en ontstekingsremmende effecten, is het geen wonder dat dit fruitsap zo'n geweldige reputatie heeft. (1)

 3. Telkens wanneer ik het over granaatappelsap heb, verwijs ik altijd naar de 100 procent pure variëteit, omdat het heel gebruikelijk is om sapmengsels te vinden die slechts een kleine hoeveelheid granaatappel bevatten. Laten we eens kijken hoe puur en krachtig granaatappelsap in kleine hoeveelheden veel meer kan zijn dan een smakelijke drank met fruit, het kan eigenlijk medicinaal zijn.

7 grote voordelen van granaatappelsap

 1. Eén studie uit 2013 kreeg willekeurig toegewezen proefpersonen om acht gram granaatappelsap of een op smaak afgestemd placebo-drankje te drinken gedurende in totaal vier weken. De proefpersonen waren ouder met leeftijdsgebonden geheugenklachten. De onderzoekers ontdekten dat de 28 proefpersonen met geheugenklachten die acht gram (één kop) granaatappelsap dronken per dag de markers van zowel het verbale als het visuele geheugen aanzienlijk verbeterden. De onderzoekers concluderen dat granaatappelsap de geheugenfunctie lijkt te vergroten door taakgerelateerde toename van functionele hersenactiviteit. (10)

 2. Granaatappelsap zit boordevol gezondheidsbevorderende en ziektebestrijdende antioxidanten, en granaatappels zijn enkele van de beste voedingsmiddelen met veel antioxidanten. Het sap van granaatappels bevat een tannine die punicalagine wordt genoemd, evenals polyfenolen, anthocyaninen, derivaten van ellaginezuur en hydrolyseerbare tannines. Dit zijn allemaal zeer krachtige antioxidanten.

 3. Een studie gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry vond zelfs dat commerciële granaatappelsappen een antioxiderende activiteit vertoonden die drie keer hoger was dan rode wijn en groene thee. De antioxidanten waren eigenlijk hoger in commercieel sap gemaakt van de hele granaatappel dan in sap van alleen de zaden. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat de schil van de granaatappel ook wordt verwerkt in de commerciële granaatappelsappen, die extra antioxidanten toevoegen, met name tannines. (12)

 4. Ontsteking is geassocieerd met zowat elke gezondheidstoestand. Van granaatappels en granaatappelsap is bekend dat ze krachtige ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Een in vivo onderzoek uit 2013 gepubliceerd in Evidence-based Complementary and Alternative Medicine toonde de significante ontstekingsremmende werking van granaatappelsap in de darm aan. In vivo studies uitgevoerd op het hele fruit, sap, de schil en de bloemen van granaatappel onthulden ook maagzweereffecten in verschillende diermodellen. (13)

 5. Een andere studie uitgevoerd met type II diabetici toonde ook het vermogen van granaatappelsap om ontstekingen te verminderen. Onderzoekers ontdekten dat 250 milliliter granaatappelsap per dag gedurende 12 weken de ontstekingsmarkers bij diabetespatiënten verlaagde. In het bijzonder verlaagde de inname van sap hs-CRP met 32 ​​procent en interleukine-6 ​​met 30 procent. (14)

 6. De extracten van granaatappelfruit bevatten polyfenolen en andere stoffen waarvan in wetenschappelijke studies is aangetoond dat ze antiproliferatieve, pro-apoptotische en ontstekingsremmende effecten hebben bij prostaat-, long-, borst- en andere kankers. (2) In eenvoudiger bewoordingen betekent dit dat granaatappel de verspreiding van kankercellen remt, de dood van kankercellen aanmoedigt en ontstekingen ontmoedigt, drie belangrijke en vitale aspecten van succesvol vechten tegen kanker in het lichaam. Een onderzoek uit 2014 uitgevoerd door de Universiteit van Albany heeft aangetoond hoe granaatappelextract specifiek de verspreiding van MCF-7 borstkankercellen kan remmen. (3)

 7. Granaatappelsap is ook bijzonder nuttig gebleken voor prostaatkanker. De resultaten van de eerste klinische proef met granaatappelsap bij patiënten met prostaatkanker werden in 2006 gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Cancer Research. De proefpersonen in deze studie waren mannen met prostaatkanker die al een operatie of bestraling hadden ondergaan om hun prostaatkanker te behandelen. Deze proefpersonen kregen dagelijks 8 ons (één kopje) granaatappelsap totdat er progressie van kanker was. De onderzoekers ontdekten dat de verdubbelingstijd van prostaatspecifiek antigeen (PSA) aanzienlijk was verlengd bij de proefpersonen die de behandeling ondergingen. (4)

 8. Dit is significant omdat PSA een bloedmarker voor prostaatkanker is en PSA-verdubbelingstijd wordt gebruikt om de levensverwachting van een prostaatkankerpatiënt te bepalen. Dus hoe lager de PSA-verdubbelingstijd, hoe beter de vooruitzichten. (5) In 2012 bleek uit een andere studie dat granaatappelextract de proliferatie van menselijke prostaatcellen in vitro verzwakte. (6) Gecombineerd toont al dit onderzoek de mogelijkheden van granaatappel als voedsel dat kanker bestrijdt.

 9. Granaatappelsap heeft een hoge antioxidantcapaciteit en wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het kan helpen bij het verlagen van hoge bloeddruk. Een meta-analyse die in 2016 is gepubliceerd, evalueerde tal van onderzoeken naar granaatappelsap en het effect ervan op de bloeddruk. Over het algemeen concludeert deze meta-analyse dat er "consistente voordelen lijken te zijn van de consumptie van granaatappelsap op de bloeddruk". De onderzoekers voegen ook toe: "Dit bewijs suggereert dat het verstandig is om dit fruitsap op te nemen in een hart-gezond dieet." (7)

 10. Omdat granaatappelsap zo goed is voor de bloeddruk, is het niet verwonderlijk dat deze heerlijke drank ook uitstekend is voor de gezondheid van het hart. Het bevat antioxidanten op hogere niveaus dan veel andere vruchtensappen, daarom kan het zo nuttig zijn voor het hart.

 11. Onderzoek gepubliceerd in Clinical Nutrition heeft de consumptie van granaatappelsap bestudeerd bij patiënten met stenose van de halsslagader, wat een vernauwing is van een van de twee belangrijkste slagaders aan de voorkant van de nek, waardoor bloed uit de hart gaat naar de hersenen. Deelnemers die granaatappelsap consumeerden, verlaagden hun bloeddruk met meer dan 12 procent en hadden een vermindering van 30 procent in atherosclerotische plaque. Deelnemers die het sap niet dronken, zagen hun atherosclerotische plaque zelfs met 9 procent toenemen. Over het algemeen bleek uit de studie dat de consumptie van granaatappelsap de plaque in de halsslagader verminderde en de bloeddruk en LDL-oxidatie verlaagde. (8)

 12. Artrose is een van de meest voorkomende vormen van musculoskeletale aandoeningen die leiden tot gewrichtsdegeneratie. Studies hebben gesuggereerd dat granaatappelsap een beschermende rol kan spelen door kraakbeenontsteking te verminderen. Dit beschermende vermogen is toegeschreven aan het hoge gehalte aan antioxidanten van het sap.

 13. Een onderzoek uit 2016 keek naar de effecten van granaatappelsap op 38 patiënten met artrose in hun knieën. Sommige patiënten dronken granaatappelsap gedurende zes weken, terwijl de andere patiënten een controlemiddel dronken. De onderzoekers ontdekten dat de consumptie van granaatappelsap niet alleen de fysieke functie en stijfheid verbeterde, maar ook de antioxidantstatus verhoogde en de afbraakkraakbeenenzymen verminderde. (9)

 14. Studies hebben aangetoond dat granaatappelsap nuttig kan zijn bij het verbeteren van het geheugen. Van de polyfenolen in het sap is aangetoond dat ze neurobeschermend zijn.

 15. Er is enig wetenschappelijk bewijs uit dierstudies dat granaatappel ook kan helpen bij het bestrijden van de ziekte van Alzheimer, waardoor dit sap een gunstig hersenvoedsel is. (11)

Is granaatappelsap het gezondste sap?

 1. Granaatappel of pompsap is afkomstig van granaatappels. De granaatappel (Punica granatum) is een fruitproducerende bladverliezende struik of kleine boom in de Lythraceae-familie. Granaatappels zijn inheems in Zuidoost-Europa en Azië. Nadat ze in Spanje zijn gekweekt, wordt aangenomen dat granaatappels in de 16e eeuw door missionarissen naar Mexico en Californië zijn gebracht.

 2. Een grote granaatappel maakt meestal ergens tussen een vierde en een half kopje sap. Net als de zaden van de vrucht zelf, is het granaatappelsap gemaakt van de zaden indrukwekkend voedzaam.

 3. Slechts één portie (249 gram) granaatappelsap bevat ongeveer: (15)

Granaatappelsap versus andere sappen

 1. Er zijn veel fruitsappen afkomstig van gemakkelijk te eten vruchten. Ik denk aan fruit zoals sinaasappels of druiven. Maar granaatappels zijn helaas helemaal niet zo gemakkelijk te eten. Mensen vragen zich altijd af hoe een granaatappel te eten, hoe een granaatappel te snijden en hoe een granaatappel te openen. Ik moedig ten zeerste aan om de tijd en moeite te nemen om verse granaatappels te eten, maar het is ook leuk dat granaatappelsap al dat vragen en werk elimineert. Het sap maakt het absoluut gemakkelijk om de voordelen van granaatappel op een meer regelmatige basis te krijgen.

 2. Een UCLA-onderzoek heeft onlangs de top 10 gezondste sappen en andere dranken gerangschikt. Raad eens wie de winnaar was ... Ja, het was granaatappelsap. Alle onderzochte vruchtensappen waren rijk aan polyfenolen, maar granaatappel kwam er bovenop. De onderzoekers rangschikten het antioxidantgehalte van de sappen (en andere dranken) volgens de volgende criteria: antioxidantpotentie, vermogen om LDL-oxidatie te remmen en totaal polyfenolgehalte. (16)

 3. De sappen werden in deze volgorde gerangschikt:

 4. Bovendien bleek granaatappelsap, wat de antioxidantcapaciteit betreft, ten minste 20 procent groter te zijn dan alle andere geteste dranken.

Hoeveel granaatappelsap is gezond?

 1. Voor volwassenen is er geen standaard aanbevolen voor granaatappelsap, maar over het algemeen is het voor de meeste mensen een veilige en gezonde hoeveelheid om acht tot twaalf gram granaatappelsap te hebben. Zorg er altijd voor dat je 100 procent puur granaatappelsap drinkt met nul gram toegevoegde suiker.

 2. Voor andere omstandigheden zijn de volgende hoeveelheden granaatappelsap gebruikt: (17)

 3. Verse granaatappelpitjes of -sap worden meestal maximaal vijf dagen in de koelkast bewaard. Als je het sap niet binnen vijf dagen kunt opmaken, kun je het invriezen zodat het zijn smaak en kleur behoudt.

Voorzorgsmaatregelen granaatappelsap en interacties tussen geneesmiddelen

 1. De meeste mensen ondervinden geen negatieve bijwerkingen wanneer ze granaatappelsap consumeren. Het is echter mogelijk om allergisch te zijn voor granaatappels. Het is belangrijk voor iedereen om het niet te overdrijven op sap, inclusief granaatappel, vanwege het suikergehalte, maar diabetici moeten vooral voorzichtig zijn. Neem contact op met uw arts voordat u granaatappelsap tot een onderdeel van uw dieet maakt als u diabetes hebt.

 2. Als u een lage bloeddruk heeft, is het belangrijk om te weten dat het drinken van granaatappelsap de bloeddruk een kleine hoeveelheid kan verlagen. Omdat granaatappel de bloeddruk kan beïnvloeden, is het het beste om granaatappelproducten ten minste twee weken vóór een operatie te vermijden. (18)

 3. Granaatappelsap kan ook op dezelfde manier reageren op medicijnen als grapefruitsap, waardoor sommige medicijnen minder effectief zijn. Neem contact op met uw arts voordat u granaatappelsap consumeert als u aanhoudende gezondheidsproblemen heeft of neem een ​​van de volgende medicijnen:

 4. Het klopt dat granaatappelzaden je alle voordelen van granaatappelsap bieden, maar met minder suiker en meer vezels. Ik moedig je zeker aan om zoveel mogelijk verse granaatappelzaden te eten. Ik weet echter dat er realistisch gezien veel werk is om die kleine robijnrode rode stukjes te krijgen - dat is wanneer granaatappelsap binnenkomt.

 5. Granaatappelsap maakt het zo gemakkelijk om snel en regelmatig de voordelen van granaatappel te krijgen. Zorg ervoor dat je altijd 100% puur granaatappelsap in kleine hoeveelheden blijft gebruiken. Op die manier zul je het niet overdrijven als het gaat om de natuurlijke suiker in het sap, maar je krijgt een grote dosis belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine K, kalium en foliumzuur. De wetenschap bevestigt dat granaatappelsap echt heel magisch is als het gaat om onze gezondheid. Het is bijvoorbeeld aangetoond dat het helpt bij het bestrijden van kanker, het verlagen van hypertensie, het stimuleren van de gezondheid van het hart, het verlichten van artrose, het verbeteren van het geheugen en het bestrijden van ontstekingen, grotendeels voor het antioxidantgehalte.

 6. Het verslaat ook veel andere vruchtensappen (en veel voorkomende dranken) voor de titel 'gezondste vruchtensap'.

 7. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n raadsel, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407