Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Grass-Fed versus Grain-Fed Beef - Wat # x27; s het verschil?

De onderste regel

 1. De manier waarop koeien worden gevoerd, kan een grote invloed hebben op de voedingssamenstelling van het rundvlees.

 2. Terwijl runderen tegenwoordig vaak granen krijgen, zaten de dieren die mensen gedurende de evolutie aten vrij rond en aten gras.

 3. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat de voedingsstoffen in rundvlees kunnen variëren, afhankelijk van wat de koeien eten.

 4. Waar rundvlees in massaproductie wordt geproduceerd, zoals in de VS, worden runderen meestal met graan gevoerd. Rundvlees met gras komt echter veel voor in veel andere landen, zoals Australië.

 5. Maar maakt de manier waarop koeien worden gevoerd een verschil voor uw gezondheid? Dit artikel kijkt naar het bewijsmateriaal.

Het verschil tussen gras-gevoed en graan gevoed vee

 1. In de VS beginnen de meeste koeien een vergelijkbaar leven te leiden.

 2. De kalveren worden in het vroege voorjaar geboren, drinken melk van hun moeder en velen mogen dan vrij rondlopen en gras of andere eetbare planten eten die ze in hun omgeving vinden.

 3. Dit duurt ongeveer zeven tot negen maanden. Daarna worden de meeste conventioneel opgevoede koeien verplaatst naar feedlots.

 4. Grote feedlots worden geconcentreerde diervoederhandelingen (CAFO's) genoemd. Daar worden de koeien in kleine stallen gehouden, vaak met beperkte ruimte.

 5. Ze worden snel vetgemest met voeders op basis van granen, meestal gemaakt op basis van soja of maïs. Meestal wordt hun dieet ook aangevuld met kleine hoeveelheden gedroogd gras.

 6. Om de groei te maximaliseren, krijgen de koeien vaak medicijnen, zoals antibiotica en groeihormonen.

 7. De koeien leven een paar maanden in deze voerplaatsen voordat ze naar een slachthuis worden gebracht.

 8. Natuurlijk is het niet zo eenvoudig. De verschillende voedingsmethoden zijn ingewikkeld en gevarieerd.

 9. Bijvoorbeeld grasgevoerd rundvlees in Australië is mogelijk niet direct vergelijkbaar met Amerikaanse producten en grasgevoerd rundvlees hoeft niet per se met grasland te worden grootgebracht. Niet alle grasgevoerde koeien mogen buiten grazen.

 10. De term grasgevoerd is zelfs niet duidelijk gedefinieerd.

 11. Maar over het algemeen eten grasgevoerde koeien (meestal) gras, terwijl graangevoerde koeien (meestal) een onnatuurlijk dieet op basis van maïs en soja eten tijdens het laatste deel van hun leven.

Verschillen in vetzuursamenstelling

 1. "Je bent wat je eet" geldt ook voor koeien.

 2. Wat een koe eet, kan een groot effect hebben op de voedingssamenstelling van het rundvlees. Dit is vooral duidelijk als het gaat om de vetzuursamenstelling.

 3. Grasgevoerd rundvlees bevat meestal minder totaal vet dan graangevoerd rundvlees, wat betekent dat gram per gram grasgevoerd rundvlees minder calorieën bevat (1).

 4. Maar de samenstelling van vetzuren is ook anders:

 5. Kortom, er zijn enkele significante verschillen in de hoeveelheid vet en de samenstelling van grasgevoerd rundvlees, vergeleken met graangevoerd.

 6. Het koeienras en het soort vlees hebben ook een aanzienlijk effect op de vetsamenstelling van rundvlees (1).

Rundvlees met gras is voedzamer

 1. Zowel graangevoerd als grasgevoerd rundvlees is een zeer geconcentreerde bron van voedingsstoffen.

 2. Rundvlees zit vol met vitamine B12, B3 en B6. Het is ook rijk aan hoog biologisch beschikbaar ijzer, selenium en zink. In feite bevat vlees bijna alle voedingsstoffen die mensen nodig hebben om te overleven (5).

 3. Het bevat ook hoogwaardige eiwitten en verschillende minder bekende voedingsstoffen, zoals creatine en carnosine, die erg belangrijk zijn voor je spieren en hersenen.

 4. Maar hoewel het verschil niet groot is, bevat grasgevoerd rundvlees over het algemeen hogere hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen.

 5. Vergeleken met graanvoer, is grasvoeding veel hoger in de volgende vitamines:

 6. Rundvlees met gras is vaak ook rijker aan andere antioxidanten (6, 7).

Is gras-gevoed rundvlees de extra kosten en potentieel ongemak waard?

 1. Het is belangrijk om te onthouden dat zelfs conventioneel rundvlees met granen zeer gezond is.

 2. Zolang je je rundvlees niet te gaar maakt (wat kan leiden tot de vorming van schadelijke stoffen), is het een voedzaam voedsel dat onderdeel kan zijn van een gezond dieet.

 3. In de VS kan grasgevoerd rundvlees duurder zijn en is het voor sommige mensen misschien niet de extra kosten waard.

 4. Afhankelijk van waar u woont, kan het ook lastig zijn om grasgevoerd rundvlees te kopen.

 5. Terwijl sommige mensen dicht bij een boerenmarkt of een winkel met hele levensmiddelen wonen, moeten anderen misschien lange afstanden afleggen om grasgevoerd rundvlees te kopen.

 6. Er kunnen ook subtiele smaakverschillen zijn. Grasgevoerd rundvlees is vaak magerder en kan een andere textuur hebben.

 7. Hoewel rundvlees met grasvoeding grotere hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen bevat, is er momenteel geen overtuigend bewijs dat het aanzienlijk gezonder is dan rundvlees met graanvoeding in de context van een uitgebalanceerd dieet.

 8. Uiteindelijk hangt de keuze af van uw voorkeuren en idealen. Sommige mensen geven de voorkeur aan grasvoer, anderen graanvoeding. Probeer beide en kijk welke je beter vindt.

De onderste regel

 1. Ondanks alle controverses op het gebied van voeding, beginnen de meeste mensen het erover eens te zijn dat het belangrijkste is om echt voedsel te eten.

 2. Sommige mensen nemen dit idee een stap verder en eten alleen echt voedsel dat echt voedsel eet. Grassen en kruiden zijn tenslotte een meer natuurlijk dieet voor koeien dan maïs en soja.

 3. Aan het einde van de dag hangt de keuze af van uw voorkeuren en waarden.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407