Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Groenten met een hoog glutamine-gehalte

Zwarte bonen

 1. Glutamine is de meest voorkomende aminozuur die in het lichaam als bouwstenen voor eiwitten dient. Het speelt een belangrijke rol in een aantal biochemische processen. Voedingsmiddelen met een hoog eiwitgehalte, zoals vlees en zuivelproducten, bevatten het hoogste glutaminegehalte, maar er zijn ook verschillende goede plantaardige bronnen. Een goede bereiding van deze glutamine-rijke groenten kan bijdragen aan een goede gezondheid door de biologische beschikbaarheid van glutamine te vergroten.

Voordelen van glutamine

 1. Glutamine helpt de gezondheid van het spijsverteringsstelsel te behouden. Het is een kritische factor voor het functioneren van het hart en voor het in goede gezondheid houden van de bloedsomloop. Glutamine ondersteunt ook een goed neurologisch functioneren, en het wordt geassocieerd met verbeteringen in stemming, concentratie en geheugen. Glutamine helpt bij het opbouwen en behouden van spiermassa, en het kan worden gebruikt als een bron van extra energie wanneer de bloedsuikerspiegel laag is. Dit maakt het waardevol voor atleten en bodybuilders.

Glutamine-uitputting

 1. Bij de meeste gezonde mensen wordt glutamaat in voldoende hoeveelheden door het lichaam geproduceerd en is het niet vereist in de voeding. Wanneer er ernstige ziekte, letsel of andere aandoeningen zijn die leiden tot uitputting van opgeslagen glutamine, is er echter behoefte aan voedingssupplementen. Indicaties voor het introduceren van meer groenten met een hoog glutaminegehalte in het dieet zijn onder andere hyperaciditeit, gastritis, met een immunodeficiëntie, zware atletische training, hoge stressniveaus, zweren en recente chirurgie.

Groenten die rijk zijn aan glutamine

 1. Peulvruchten zoals bonen, erwten en linzen zijn rijk aan eiwitten en bieden een rijke bron van glutamine, de eiwitrijke. Andere glutamine-rijke groenten zijn spinazie, peterselie, kool en bieten. Hoge kookwarmte kan glutamine afbreken, dus het is het beste als deze groenten rauw worden geconsumeerd om hun glutaminegehalte te maximaliseren en de biologische beschikbaarheid te verhogen. Het gebruik van rauwe groenten op een consistente basis in het dieet vereist een beetje extra aandacht en voorbereiding, maar het betaalt de inspanning goed terug.

Prepartion and Serving

 1. Sap maken is een goede manier om glutamine uit groenten te halen. De geconcentreerde sappen van rauwe spinazie, peterselie, kool of bieten kunnen worden genomen als een 1-2 oz. schot. Een smakelijkere drank kan worden gemaakt door die sappen te verdunnen met zuiver water of met appel-, wortel- of selderiesap. Rauwe spinazie en peterselie of geraspte rauwe bieten en kool kunnen worden gebruikt als glutamine-rijke toevoegingen aan salades of bijgerechten. Gefermenteerde groentegerechten zoals zuurkool of kimchee leveren glutamine in een sterk opneembare vorm.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407