Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Heeft kookpaprika invloed op de voeding?

Tips

 1. Paprika's bevatten niet alleen meer voedingsstoffen per calorie dan praktisch ander voedsel, maar deze frisse, zoete groenten zijn even veelzijdig als voedzaam. Hoewel het niet veel moeite kost om paprika's in je dieet op te nemen, kan de manier waarop je ze bereidt hun voedingswaarde beïnvloeden.

Vitamine C

 1. Paprika's zijn een topbron van vitamine C, de allerbelangrijkste voedingsstof die ook fungeert als een krachtige antioxidant. Hoewel rode paprika's meer vitamine C bevatten dan andere variëteiten - een kopje rauwe, gehakte groente levert volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw ongeveer 317 procent van de aanbevolen dagelijkse waarde - zelfs groene klokken leveren 200 procent van de aanbevolen dagelijkse waarde per kopje rauwe, gehakte groente. Omdat vitamine C gemakkelijk wordt vernietigd door hitte, zullen paprika's die gaar zijn tot ze zacht zijn, over het algemeen meer van de voedingsstoffen behouden dan die die langer worden gekookt.

Vitamine A

 1. Alle paprika's bevatten opmerkelijke hoeveelheden bètacaroteen, de kleurrijke carotenoïde die je lichaam omzet in vitamine A. Oranje en gele paprika's zijn rijker aan bètacaroteen dan de groene variëteit, maar rood paprika's zijn de beste bron - de rauwe, gehakte groente levert 93 procent van de aanbevolen dagelijkse waarde voor vitamine A per kopje. Beta-caroteen is in vet oplosbaar, wat betekent dat het gemakkelijker wordt opgenomen wanneer het wordt ingenomen met een kleine hoeveelheid vet. Warmte verhoogt zijn biologische beschikbaarheid verder, volgens de American Dietetic Association. Je neemt dus meer vitamine A op uit paprika's, licht gebakken in olijfolie, dan je zou doen van de rauwe groente.

B-vitamines

 1. Paprika's bevatten verschillende B-vitamines, met name vitamine B-6 en folaat. Een kopje rauwe, gehakte rode paprika levert 22 procent van de dagelijkse waarde voor vitamine B-6, terwijl groene paprika iets minder biedt. De rode variëteit is ook een betere optie voor folaat, met ongeveer 17 procent van de aanbevolen dagelijkse waarde van de voedingsstof per kop rauwe, gehakte groente. Net als vitamine C zijn alle B-vitamines oplosbaar in water en beginnen ze af te breken wanneer ze worden blootgesteld aan hitte. De American Dietetic Association merkt echter op dat warmte ook de resterende B-vitamines gemakkelijker kan absorberen.

Voedingsvezels

 1. Paprika is een goede bron van voedingsvezels - een kopje rauwe, gehakte rode paprika levert iets meer dan 3 gram, of ongeveer 12 procent van de aanbevolen dagelijkse waarde. Hoewel koken geen invloed heeft op oplosbare vezels, breekt het wel de celwanden af ​​die structuur geven aan onoplosbare vezels. Gebakken rode paprika's bevatten ongeveer 15 procent minder vezels dan de rauwe variëteit, terwijl de gekookte groente ongeveer 40 procent minder vezels bevat.

Bottom Line

 1. Een paar keer per week paprika eten - soms rauw en soms licht gebakken - is waarschijnlijk de beste manier om de belangrijkste voedingsstoffen van de groente te maximaliseren. Serveer julienned paprika met andere rauwe groenten, hummus en wat vers fruit voor een lichte lunch. Gooi rauwe in blokjes gesneden paprika in een koude pastasalade of roer ze door een dikke zelfgemaakte salsa. Ze zijn ook een ideaal ingrediënt voor vrijwel elke wokgerecht. Hoe je ze ook bereidt, paprika's zullen echter elke maaltijd voedzamer maken.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407