Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Helder vloeibaar dieet: voor colonoscopie, Diverticulitis en meer

Wat is het?

 1. Een helder, vloeibaar dieet is vrijwel precies hoe het klinkt: een dieet dat uitsluitend uit heldere vloeistoffen bestaat.

 2. Deze omvatten water, bouillon, sommige sappen zonder pulp en gewone gelatine. Ze kunnen gekleurd zijn, maar ze tellen als heldere vloeistoffen als je er doorheen kunt kijken.

 3. Alle voedingsmiddelen die bij kamertemperatuur als vloeibaar of gedeeltelijk vloeibaar worden beschouwd, zijn toegestaan. Je kunt met dit dieet geen vast voedsel eten.

Werkt het?

 1. Artsen hebben de neiging om duidelijke vloeibare diëten voor te schrijven voorafgaand aan bepaalde medische procedures met betrekking tot het spijsverteringskanaal, zoals colonoscopieën.

 2. Ze kunnen dit dieet ook aanbevelen om te helpen bij het verlichten van problemen met sommige spijsverteringsproblemen, zoals de ziekte van Crohn, diverticulitis en diarree. Het kan ook worden gebruikt na bepaalde soorten operaties. Dit komt omdat heldere vloeistoffen gemakkelijk worden verteerd en het darmkanaal van het lichaam helpen opruimen.

 3. Bij een helder, vloeibaar dieet is het doel om u gehydrateerd te houden en tegelijkertijd voldoende vitamines en mineralen voor energie te voorzien. Het dieet is ook bedoeld om de maag en darmen uitgerust te houden.

 4. Heldere vloeistoffen die zijn toegestaan, zijn onder meer:

 5. U moet voedingsmiddelen vermijden die niet op deze lijst staan. Voor sommige tests, zoals colonoscopieën, raden artsen aan om heldere vloeistoffen met rode of paarse kleuren te vermijden.

Ziet een dag op het heldere vloeibare dieet eruit?

 1. Hier is een eendaags voorbeeldmenu voor het dieet met heldere vloeistoffen:

En nadelen

 1. Hier is een eendaags voorbeeldmenu voor het dieet met heldere vloeistoffen:

Om te weten voordat u begint met een helder vloeibaar dieet

 1. Als u voorafgaand aan een colonoscopie een helder vloeibaar dieet wordt voorgeschreven, zorg er dan voor dat u geen heldere, rood of paarse gekleurde vloeistoffen vermijdt. Deze kunnen de beeldvorming van de test verstoren. Uw arts zal u laten weten of dit nodig is.

 2. Neem contact op met uw arts als u diabetes hebt. Als u dat doet, zou een helder vloeibaar dieet ongeveer 200 gram koolhydraten moeten bevatten, gelijkmatig verdeeld over de dag om u te helpen uw bloedsuiker te beheersen. Houd uw bloedsuiker zorgvuldig in de gaten en ga zo snel mogelijk terug naar vast voedsel.

 3. Vergeet niet dat het heldere, vloeibare dieet extreem weinig calorieën en voedingsstoffen bevat, dus het moet niet langer dan een paar dagen worden gebruikt. Volg altijd de instructies van uw arts op wanneer u dit of een ander dieet volgt.

 4. Als u voorafgaand aan een colonoscopie een helder vloeibaar dieet wordt voorgeschreven, zorg er dan voor dat u geen heldere, rood of paarse gekleurde vloeistoffen vermijdt. Deze kunnen de beeldvorming van de test verstoren. Uw arts zal u laten weten of dit nodig is.

 5. Neem contact op met uw arts als u diabetes hebt. Als u dat doet, zou een helder vloeibaar dieet ongeveer 200 gram koolhydraten moeten bevatten, gelijkmatig verdeeld over de dag om u te helpen uw bloedsuiker te beheersen. Houd uw bloedsuiker zorgvuldig in de gaten en ga zo snel mogelijk terug naar vast voedsel.

 6. Vergeet niet dat het heldere, vloeibare dieet extreem weinig calorieën en voedingsstoffen bevat, dus het moet niet langer dan een paar dagen worden gebruikt. Volg altijd de instructies van uw arts op wanneer u dit of een ander dieet volgt.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407