Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Helpt melk bij de spijsvertering?

Nadelen: gescheiden feit van fictie

 1. Melk biedt een aantal gezondheidsvoordelen. Het is rijk aan eiwitten, goed voor je botten en kan helpen om je bloeddruk onder controle te houden. Hoewel sommige zuivelproducten de spijsvertering kunnen bevorderen, biedt melk zelf geen significante spijsverteringsvoordelen en kan het zelfs voor sommige mensen spijsverteringsproblemen veroorzaken.

Melk en spijsvertering

 1. Melk is voor het grootste deel een gemengd voedingsmiddel, dat koolhydraten, eiwitten en vet bevat - tenzij u natuurlijk vetvrije melk drinkt. De melkvertering begint in de maag, waar zuur en pepsine, de enzymen die eiwitten afbreken, het eiwit in de melk beginnen te verteren. Van daaruit vervolgen de dunne darm het spijsverteringsproces. Het enzym lactase breekt de lactose, het koolhydraat in de melk, en peptidasen blijven het eiwit afbreken tot aminozuren voor absorptie. Gal en lipasen helpen het vet in uw vetarme of volle melk af te breken tot vetzuren en glycerol, die vervolgens worden opgenomen in de bloedbaan.

Ga vetarm of vetvrij

 1. Volle melk is volgens NHS Choices mogelijk moeilijker te verteren dan vetarm of mager. Naast het verminderen van buikproblemen, is het drinken van magere of magere melk ook beter voor je gezondheid. Het bevat minder calorieën dan volle melk, wat het voor u gemakkelijker kan maken om binnen uw calorielimieten te blijven voor gewichtsbeheersing. Het overslaan van volle melk helpt ook om je inname van verzadigd vet te verlagen, wat goed is voor de gezondheid van het hart.

Lactose-intolerantie

 1. Sommige mensen hebben moeite met het verteren van melk vanwege een lactose-intolerantie, die optreedt wanneer de dunne darm niet genoeg van het enzym lactase kan maken om lactose te verteren. Lactose-intolerantie is niet gevaarlijk, maar komt wel voor, volgens MedlinePlus, waar bijna 30 miljoen volwassenen last van hebben. Symptomen van lactose-intolerantie zijn onder meer buikpijn, diarree, gas of misselijkheid. Het beperken of vermijden van melk helpt het ongemak te voorkomen. In plaats daarvan kunt u alternatieven voor plantaardige melk drinken, zoals sojamelk, lactosevrije melk of karnemelk.

Yoghurt en spijsvertering

 1. Melk die u drinkt, kan de spijsvertering niet helpen, maar yoghurt wel. Yoghurt wordt gemaakt van melk via een gistingsproces met behulp van vriendelijke bacteriën. Hoewel studies nog gaande zijn, kan yoghurt de spijsvertering helpen door constipatie en diarree te verlichten, volgens een in 2004 gepubliceerd artikel in The American Journal of Clinical Nutrition. Mensen met lactose-intolerantie lijken yoghurt vaak beter te verdragen dan melk. De vriendelijke bacteriën in de yoghurt kunnen de spijsvertering helpen door de bacteriën in je darmen te herbevolken en de transittijd te verbeteren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407