Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Het draait allemaal om de verhouding: hoe u rundergehakt goed maakt voor uw dieet

In een notendop

 1. Rundergehakt is een soort vleesproduct dat zowat iedereen kent: het is wat u gebruikt om gehaktballen, hamburgers, chili en verschillende andere soorten voedsel te maken. Het is gemakkelijk genoeg om dit vlees in elke supermarkt of slagerij te vinden. Of het voor jou gezond is of niet, komt neer op de vet / eiwit-verhouding. Gelukkig is het beste deel van rundergehakt dat je er zelf een kunt maken die het beste bij je dieet past.

In een notendop

 1. Rundergehakt is een uitstekende bron van eiwitten, B-vitamines en ijzer. Kies voor een goede gezondheid 95 procent magere versies van rundergehakt om uw vet- en verzadigde vetinname te beperken.

Rundergehakt: goed of slecht?

 1. Rundergehakt krijgt vaak een slechte reputatie in vergelijking met andere stukken rundvlees. Veel mensen associëren rundergehakt van welk type dan ook met overgebleven vleesproducten, wat betekent dat je een aantal gewenste of ongewenste sneden in dit product kunt krijgen. Het slechtste deel van rundergehakt is voor de meeste mensen het vetgehalte.

 2. Of u wilt dat uw vlees vet is of niet, is afhankelijk van uw voorkeuren en dieet. U dient echter met mate dierlijke vetten te consumeren. Voedingsmiddelen gemaakt van rood vlees, zoals rundergehakt, bevatten verzadigd vet, wat je cholesterol kan verhogen en slecht voor je hart kan zijn als je er teveel van eet. Volgens de American Heart Association zou je je verzadigde vetconsumptie moeten beperken tot ongeveer 13 gram per dag.

 3. Rundergehakt kan aanzienlijk variëren in vet- en eiwitgehalte. Het grootste deel van het rundergehakt is altijd eiwit (mager vlees). Het vetgehalte kan ook variëren van slechts 5 procent tot maar liefst 30 procent. Dit enorme verschil is een deel van de reden waarom rundergehakt zo'n slechte reputatie heeft. Het kan moeilijk zijn om te weten wat je krijgt als je dit product koopt.

Eiwit in rundergehakt

 1. Omdat het gehalte aan rundergehakt kan variëren, moet u kijken naar de vet-eiwitverhouding om te begrijpen wat u krijgt. Vet brengt smaak naar voren, maar als je een grote fan bent van vlees of een eiwitrijk dieet volgt, moet je vet eten met mate consumeren vanwege het hoge verzadigde vetgehalte.

 2. Veel verschillende soorten rundergehakt zijn direct verkrijgbaar in supermarkten. Met sommige slagers kunt u ook uw eigen rundergehakt in de winkel maken door uw favoriete stukken vlees te plukken. Mensen die minder verzadigd vet en minder calorieën in hun rundergehakt willen, zouden vooral mager vlees kunnen kiezen. Een voorbeeld hiervan is rundergehakt gemaakt met 95 procent mager vlees en 5 procent vet, waarvan 100 gram levert:

 3. Daarentegen zou iemand met een vetrijk dieet kiezen voor rundergehakt met 70 procent mager vlees en 30 procent vet, waarvan 100 gram bevat:

 4. Het gemiddelde type rundergehakt dat wordt vermeld met USDA-voedingsinformatie ligt ergens tussen de 5 en 30 procent vet, waarbij elke portie van 100 gram levert:

 5. Rundergehakt is ook een goede bron van B-vitamines en de meeste mineralen, waaronder ijzer, fosfor, kalium, selenium en zink. De hoeveelheden van deze voedingsstoffen variëren afhankelijk van het eiwit- en vetgehalte in uw rundergehakt. Sommige soorten rundergehakt bevatten meer voedingsstoffen die een hoger eiwitgehalte en minder vet bevatten.

Nadelen van het eten van rundergehakt

 1. Mager rundergehakt, met 95 procent eiwit en 5 procent vet, bevat de meeste voedingsstoffen en het minst verzadigde vet. Vanuit voedingsoogpunt is dit absoluut het beste type rundergehakt dat er is. Omdat het zo weinig vet bevat, is dit soort rundergehakt gemakkelijk te gaar en niet zo lekker als andere soorten.

 2. Dit betekent dat ondanks zijn gezondheidsvoordelen slechts 1 procent van de omzet kan worden toegeschreven aan dit type gezond rundergehakt. Een totaal van slechts 18 procent van de omzet bestaat uit rundergehakt gemaakt van 90 tot 95 procent eiwit en 5 tot 10 procent vet. Helaas zijn vetere soorten rundergehakt populairder bij consumenten, wat duidelijk een deel van de reden is waarom mensen denken dat rundergehakt slecht voor je is.

 3. Als u premade rundergehakt koopt, eet u mogelijk meerdere dieren. Deze praktijk houdt in dat kruisbesmetting gemakkelijker kan optreden, waardoor de kans op door voedsel overgedragen ziekten wordt veroorzaakt door bacteriën zoals Salmonella, Listeria en Shewanella.

 4. Gelukkig kunnen veel ziekteverwekkende bacteriën worden bestreden door gemalen rundvlees grondig te koken totdat het goed is gedaan en vlees te kiezen dat is geproduceerd van dieren die in een gezonde omgeving zijn grootgebracht. Natuurlijke antimicrobiële strategieën, met behulp van bepaalde eetbare etherische oliën uit kruiden en specerijen, zoals tijmolie, kunnen ook nuttig zijn bij het bestrijden van deze bacteriën. Een onderzoek uit 2015 in het Journal of Food Processing and Preservation toonde aan dat deze oliën zelfs andere gunstige eigenschappen, zoals antioxidanten, aan je rundergehakt kunnen toevoegen.

Voordelen van rundergehakt

 1. Als u toegang heeft tot een vleesmolen of een slager die bereid is om rundergehakt voor u te bereiden, kan het maken van uw eigen rundergehakt fantastisch zijn. Rundergehakt smaakt anders op basis van de sneden waarmee het is bereid. Met het malen van uw eigen rundvlees kunt u de specifieke stukken vlees of hoeveelheden vet toevoegen die u verkiest om zowel voeding als smaak te beïnvloeden.

 2. Rood vlees en andere dierlijke producten staan ​​erom bekend dat ze verzadigd vet bevatten, dat bekend staat als slecht voor je gezondheid. Volgens een onderzoek uit 2016 in het Korean Journal for Food Science of Animal Resources is gemarmerd vet echter niet hetzelfde als andere dierlijke vetten.

 3. Sterk gemarmerd rundvlees, zoals Wagyu-rundvlees of Hanwoo-rundvlees, heeft zelfs grote hoeveelheden enkelvoudig onverzadigde vetzuren zoals oliezuur. Vet met veel vet afkomstig van bronnen zoals deze kan goed zijn voor je cardiovasculaire gezondheid, in tegenstelling tot sommige andere soorten vlees, omdat ze rijk zijn aan hart-gezonde vetten.

 4. Een onderzoek uit 2015 in de Journal of Meat Science heeft ook aangetoond dat rundergehakt gemaakt van borst ook beter voor u is dan veel soorten rundvlees. Net als Wagyu en Hanwoo heeft borst grote hoeveelheden hart-gezonde vetten en minder verzadigd vet.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407