Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Het koolsoepdieet: werkt het voor gewichtsverlies?

Healthline Dieetscore: 2,25 van de 5

 1. Het koolsoepdieet is een dieet voor gewichtsverlies op korte termijn.

 2. Zoals de naam al aangeeft, gaat het om het eten van grote hoeveelheden koolsoep.

 3. Voorstanders van het dieet zeggen dat het u kan helpen tot 4,5 kilo in één week te verliezen, maar veel gezondheidsexperts waarschuwen dat het dieet ongezond is en de resultaten onhoudbaar.

 4. Dit artikel onderzoekt het koolsoepdieet en de effectiviteit ervan.

 5. ONDERLIJN: Het koolsoepdieet veroorzaakt waarschijnlijk gewichtsverlies - maar alleen omdat het uw calorie-inname ernstig vermindert. Zodra je stopt met dit dieet van een week, zul je waarschijnlijk het gewicht terugwinnen dat je hebt verloren.

Wat is het koolsoepdieet?

 1. Het koolsoepdieet is een snel dieet voor gewichtsverlies. De voorstanders beweren dat zeven dagen op het dieet kan leiden tot gewichtsverlies tot 4,5 kilo.

 2. Het dieet werkt precies zoals de naam al aangeeft - u eet gedurende een week bijna niets anders dan zelfgemaakte koolsoep. Elke dag kunt u ook 1-2 andere voedingsmiddelen eten, zoals magere melk, fruit of groenten.

 3. Het dieet is bedoeld om niet langer dan zeven dagen mee te gaan om af te slanken of een dieet op langere termijn te starten.

 4. Het koolsoepdieet is ook bekend onder andere namen, zoals het Sacred Heart Hospital Diet of het Mayo Clinic Diet, vermoedelijk omdat het werd ontwikkeld in een ziekenhuis voor snel gewichtsverlies vóór een operatie voor het hart patiënten.

 5. Maar de betrokken ziekenhuizen hebben deze claims ontkend.

 6. Niemand weet precies waar dit unieke dieet vandaan komt, hoewel het voor het eerst populair werd in de jaren tachtig en sindsdien is blijven bestaan.

Basisstappen

 1. Zelfgemaakte koolsoep vormt de basis van dit dieet.

 2. Om te beginnen, moet u grote hoeveelheden soep bereiden om de hele week te eten.

 3. Houd er rekening mee dat specifieke ingrediënten voor de soep kunnen variëren.

 4. U kunt de soep op smaak brengen met zout, peper, hete saus, kruiden of specerijen. Je kunt ook andere niet-zetmeelrijke groenten toevoegen, zoals spinazie of sperziebonen.

 5. Elke dag moet u zoveel koolsoep eten als u wilt - tenminste voor meerdere maaltijden.

 6. Je mag naast de soep dagelijks 1-2 andere caloriearme voedingsmiddelen eten. Het is echter belangrijk om geen andere vervangingen te maken en alleen water of andere calorievrije dranken te drinken, zoals ongezoete thee.

 7. Een dagelijkse multivitamine wordt vaak aanbevolen omdat het dieet weinig voedingsstoffen bevat.

 8. Dit zijn de regels voor elke dag van het koolsoepdieet.

 9. U mag het dieet niet langer dan zeven dagen achter elkaar voortzetten. U mag het dieet echter herhalen zolang u minstens twee weken wacht voordat u het opnieuw start.

Werkt het voor gewichtsverlies?

 1. Het koolsoepdieet is nooit onderzocht, dus het is onmogelijk om de effectiviteit ervan echt te bevestigen.

 2. Maar omdat het koolsoepdieet zeer weinig calorieën bevat, zal het waarschijnlijk gewichtsverlies veroorzaken.

 3. Hoewel je tijdens dit dieet onbeperkte hoeveelheden soep en bepaalde andere voedingsmiddelen mag eten, zijn de keuzes zo beperkt en bevatten ze weinig calorieën dat het erg moeilijk zou zijn om genoeg te eten om je lichaamsgewicht.

 4. Hoewel het koolsoepdieet u waarschijnlijk zal helpen afvallen, komt het grootste deel van dat gewicht waarschijnlijk terug zodra u stopt met het dieet.

 5. Met name, als u uw calorie-inname ernstig beperkt of veel gewicht verliest, reageert uw lichaam door uw metabolisme te verlagen, waardoor het aantal calorieën dat u per dag verbrandt, wordt verlaagd (1, 2, 3 ).

 6. Deze verlaging van het metabolisme is een veel voorkomende oorzaak van plateaus voor gewichtsverlies bij langdurige diëten.

 7. Uw metabolisme kan echter al na drie dagen beginnen af ​​te nemen in een caloriearm dieet. Deze vertraging kan verklaren waarom het zo moeilijk is om gewichtstoename te voorkomen na je dieet te hebben verlaten (1, 2).

 8. Desalniettemin hebben zeer caloriearme diëten ook enkele voordelen.

 9. Studies tonen aan dat wanneer zwaarlijvige mensen gedurende 4-12 weken onder supervisie van een arts zeer caloriearme diëten volgen, ze op korte termijn significante verbeteringen in gewichtsverlies en metabole gezondheid kunnen ervaren ( 3, 4, 5).

 10. Een paar studies tonen aan dat zelfs kortdurende, zeer caloriearme diëten de insulineresistentie tijdelijk kunnen verminderen, hoewel ze te kort zijn om grote veranderingen in lichaamsvet te produceren (6, 7) .

 11. Een ander potentieel positief van het koolsoepdieet is dat u niet gedwongen wordt honger te lijden, omdat u elke dag zoveel toegestane voedingsmiddelen mag eten als u wilt.

 12. Het dieet bevat ook veel fruit en groenten, die weinig calorieën en veel vezels bevatten.

 13. Bovendien is het dieet erg goedkoop om te volgen.

 14. In tegenstelling tot andere diëten die u dwingen dure supplementen of boeken te kopen, vereist dit dieet alleen dat u de goedkope ingrediënten voor de soep en een paar andere basisvoedingsmiddelen koopt.

Mogelijke nadelen

 1. Hoewel het koolsoepdieet je kan helpen wat af te vallen, wegen de nadelen ervan op tegen de voordelen.

 2. Een van de grootste problemen met het koolsoepdieet is dat het maar één week kan worden gevolgd, wat niet lang genoeg is voor zinvol gewichtsverlies.

 3. Je lichaam kan slechts zoveel vet per week verbranden. In de eerste week van een caloriearm dieet is slechts ongeveer 34% van het gewichtsverlies eigenlijk afkomstig van vet (1).

 4. De andere tweederde komt uit verloren watergewicht en spiermassa (1).

 5. Watergewicht komt uit uw glycogeenvoorraden, de snelle energiereserves van uw lichaam. Normaal bindt glycogeen aan watermoleculen in je lichaam.

 6. Als u niet genoeg calorieën eet, verbruikt uw lichaam het opgeslagen glycogeen als energie en werpt het ook dat extra water af (1, 8).

 7. Zodra u terugkeert naar een minder beperkend dieet, zal uw lichaam die noodwinkels opnieuw opbouwen en weer watergewicht opnemen - zelfs als u doorgaat met een gezond dieet (9).

 8. Een ander groot probleem met het koolsoepdieet is het gebrek aan voedingsstoffen.

 9. Het koolsoepdieet heeft zo weinig voedselkeuzes dat het een tekort heeft aan veel vitamines en mineralen en op de meeste dagen geen echte bron van eiwitten is.

 10. Zonder veel eiwitten zult u moeite hebben om spierverlies tijdens het dieet te voorkomen.

 11. Bovendien is het dieet ongelooflijk saai, waardoor het moeilijk is om een ​​hele week te verdragen.

 12. Het vereist ook veelvuldig koken in grote partijen om voldoende koolsoep te bereiden, wat voor sommige mensen een nadeel kan zijn.

Veiligheid en bijwerkingen

 1. Het koolsoepdieet wordt niet langer dan een week per keer aanbevolen vanwege de beperkende en voedingsonevenwichtigheid.

 2. Hoewel het koolsoepdieet geen hongerdieet is, bevatten de voedingsmiddelen zo weinig calorieën dat het moeilijk zou zijn om 1.000 calorieën per dag te bereiken.

 3. Dit is lager dan de geschatte minimale calorieën die nodig zijn om een ​​stabiel gewicht te behouden. Dat minimum is typisch 1200 calorieën voor vrouwen en 1500 calorieën voor mannen, gemiddeld (10).

 4. Een caloriearm dieet met minder dan 800 calorieën per dag wordt alleen aanbevolen voor zwaarlijvige mensen onder nauw toezicht van een arts.

 5. Caloriearme diëten die worden gebruikt onder toezicht van een arts zijn doorgaans ontworpen om qua voedingswaarde adequaat te zijn (11, 12).

 6. De voedselkeuzes van het koolsoepdieet zijn echter zeer beperkt en onevenwichtig. Het dieet bevat bijna geen eiwitten en bevat ook zeer weinig koolhydraten, vet en calorieën. Bovendien bevat het veel vitamines en mineralen.

 7. Er is geen ernstig risico op vitamine- en mineraaltekorten als u het dieet slechts één week volgt, vooral als u besluit om een ​​multivitamine te nemen. Maar dit maakt het gebrek aan calorieën en eiwitten in het dieet niet goed.

 8. Bijgevolg klagen veel mensen op het koolsoepdieet over duizeligheid, zwakte en duizeligheid tijdens het dieet.

 9. Omdat dit dieet veel vezels bevat, klagen veel mensen over winderigheid en krampen als belangrijke bijwerkingen. Deze effecten kunnen hinderlijk genoeg zijn om het dieet te stoppen (14).

 10. Er zijn enkele anekdotische meldingen geweest van galstenen en blokkades van de galblaas bij mensen die het koolsoepdieet op lange termijn gebruikten.

 11. Galstenen kunnen het onbedoelde gevolg zijn van snel gewichtsverlies.

 12. Normaal gesproken geeft uw galblaas spijsverteringssappen af ​​als u vetrijk voedsel eet.

 13. Als u echter nauwelijks vet eet, is uw galblaas mogelijk niet voor langere tijd leeg, waardoor de kans groter is dat zich stenen zullen vormen.

 14. Galstenen komen vaker voor bij mensen die een caloriearm dieet of een vetarm dieet volgen, zoals het koolsoepdieet (13).

 15. Als u diabetes hebt en geïnteresseerd bent in het volgen van het koolsoepdieet, ga dan voorzichtig te werk. Het lage koolhydraat- en caloriegehalte kan grote veranderingen in uw bloedsuikerspiegel veroorzaken.

 16. Dat gezegd hebbende, het dieet heeft waarschijnlijk geen gevaarlijke bijwerkingen voor de meeste gezonde mensen, zolang het maar voor een week wordt gebruikt, zoals bedoeld.

De onderste regel

 1. Net als andere zeer caloriearme diëten, zal het koolsoepdieet waarschijnlijk gewichtsverlies veroorzaken als je het een week kunt volhouden.

 2. Omdat het slechts een dieet op korte termijn is, zult u waarschijnlijk het grootste deel van het gewicht terugwinnen tenzij u permanente veranderingen in uw levensstijl aanbrengt.

 3. Bovendien is het onverstandig en uit voedingsoogpunt uit balans om alleen koolsoep te eten. Veel mensen vinden het dieet onaantrekkelijk en moeilijk te volgen.

 4. Hoewel dit dieet u kan helpen snel overtollig gewicht te laten vallen, bent u beter af met andere opties als u langdurig gewichtsverlies en een betere gezondheid wilt bereiken.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407