Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Het Noordse dieet: een op bewijs gebaseerde beoordeling

Garnalen, krab en Okra Gumbo

 1. Het Noordse dieet bevat voedsel dat gewoonlijk wordt gegeten door mensen in de Noordse landen.

 2. Verschillende onderzoeken tonen aan dat deze manier van eten gewichtsverlies kan veroorzaken en gezondheidsmarkers kan verbeteren - tenminste op korte termijn (1, 2).

 3. Dit artikel bespreekt het Noordse dieet, inclusief voedsel om te eten en te vermijden, evenals mogelijke gezondheidsvoordelen.

Wat is het Noordse dieet?

 1. Het Noordse dieet is een manier van eten die zich richt op lokaal geproduceerd voedsel in de Noordse landen - Noorwegen, Denemarken, Zweden, Finland en IJsland.

 2. Het werd in 2004 opgericht door een groep voedingsdeskundigen, wetenschappers en chef-koks om de groeiende obesitaspercentages en onhoudbare landbouwmethoden in de Noordse landen aan te pakken.

 3. Het kan vanuit milieuoogpunt een goede keuze zijn, omdat het de nadruk legt op voedsel dat lokaal geproduceerd en duurzaam gekweekt is.

 4. Vergeleken met een gemiddeld westers dieet, bevat het minder suiker en vet maar twee keer zoveel vezels en zeevruchten (3).

 5. Het Noordse dieet legt de nadruk op traditionele, duurzame en lokaal geproduceerde voedingsmiddelen, met een zware focus op diegenen die als gezond worden beschouwd.

 6. Het Noordse dieet lijkt erg op het mediterrane dieet. Het grootste verschil is dat het de nadruk legt op koolzaadolie in plaats van extra vergine olijfolie.

 7. Zoals critici terecht opmerken, bestond een deel van het voedsel op het Noordse dieet al eeuwen geleden niet in de Noordse landen.

 8. Deze omvatten magere zuivel en koolzaadolie, moderne voedingsmiddelen. De meeste vruchten groeien ook niet goed in het noorden - behalve appels en verschillende soorten bessen.

 9. Toch was het Noordse dieet niet ontworpen om het dieet van Noordse mensen honderden jaren geleden weer te geven. In plaats daarvan wordt de nadruk gelegd op gezond voedsel dat lokaal wordt geproduceerd in het moderne Scandinavië.

Helpt dit gewichtsverlies?

 1. Verschillende onderzoeken hebben de gewichtsverlieseffecten van het Noordse dieet beoordeeld.

 2. In een onderzoek onder 147 zwaarlijvige mensen die werden geïnstrueerd om geen calorieën te beperken, verloren degenen met een Noords dieet 4,7 kg, terwijl degenen die een typisch Deens dieet aten slechts 1,5 kg verloor. ) (1).

 3. In een vervolgstudie een jaar later hadden de deelnemers aan het Nordic-dieet het grootste deel van het gewicht terug gewonnen (4).

 4. Deze resultaten zijn zeer typerend voor langetermijnstudies naar gewichtsverlies. Mensen verliezen in het begin gewicht, maar komen dit geleidelijk weer terug na 1-2 jaar.

 5. Nog een onderzoek van 6 weken ondersteunt de gewichtsverlagende effecten van het Noordse dieet, omdat de Noordse dieetgroep 4% van hun lichaamsgewicht verloor - aanzienlijk meer dan die op een standaarddieet (5 ).

Potentiële gezondheidsvoordelen

 1. Gezond eten gaat verder dan gewichtsverlies.

 2. Het kan ook leiden tot aanzienlijke verbeteringen in de stofwisselingsgezondheid en het risico op veel chronische ziekten verlagen.

 3. Verschillende onderzoeken hebben de effecten van het Noordse dieet op gezondheidsmarkers onderzocht.

 4. In een onderzoek van 6 maanden bij mensen met obesitas verlaagde het Noordse dieet de systolische en diastolische bloeddruk met respectievelijk 5,1 en 3,2 mmHg - in vergelijking met een controledieet (1).

 5. Een ander onderzoek van 12 weken vond een significante verlaging van de diastolische bloeddruk (het onderste getal van een waarde) bij deelnemers met het metabool syndroom (6).

 6. Hoewel het Noordse dieet veel hart-gezond voedsel bevat, zijn de effecten op cholesterol en triglyceriden inconsistent.

 7. Sommige - maar niet alle - onderzoeken vinden een vermindering van triglyceriden, maar de effecten op LDL (slecht) en HDL (goed) cholesterol zijn statistisch niet significant (1, 2).

 8. In één onderzoek werd echter een milde vermindering van niet-HDL-cholesterol waargenomen, evenals de LDL-c / HDL-c en Apo B / Apo A1-ratio's - die allemaal een hoog risico zijn factoren voor hartziekten (2).

 9. Het Noordse dieet lijkt niet erg effectief te zijn in het verlagen van de bloedsuikerspiegel, hoewel één studie een kleine vermindering van de nuchtere bloedsuiker constateerde (1, 2).

 10. Chronische ontsteking is een belangrijke oorzaak van veel ernstige ziekten.

 11. Studies over het Noordse dieet en ontstekingen geven gemengde resultaten. Eén studie vond een vermindering van de inflammatoire marker CRP, terwijl anderen geen statistisch significante effecten waarnamen (1, 2).

 12. Een andere studie toonde aan dat het Noordse dieet de expressie van genen gerelateerd aan ontstekingen in de vetweefsels van uw lichaam verminderde (7).

De onderste regel

 1. Het Noordse dieet is gezond omdat het bewerkte voedingsmiddelen vervangt door hele voedingsmiddelen met één ingrediënt.

 2. Het kan op korte termijn gewichtsverlies en enige verlaging van de bloeddruk en ontstekingsmarkers veroorzaken. Het bewijs is echter zwak en inconsistent.

 3. Over het algemeen zal elk dieet dat de nadruk legt op geheel voedsel in plaats van standaard West-junkfood waarschijnlijk leiden tot wat gewichtsverlies en gezondheidsverbeteringen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407