Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Het potentiële risico van het consumeren van teveel palmolie

Medische producten

 1. De wereldwijde palmoliemarkt wordt geschat op $ 92,84 miljard in 2021. Dit product wordt als gezond op de markt gebracht, heeft een laag prijskaartje en kan worden gebruikt in een veelvoud van recepten, die aantrekkelijk zijn voor klanten wereldwijd. Voedselfabrikanten benadrukken de voordelen van palmolie, zoals een verlaagd cholesterolgehalte en een verbeterde cardiovasculaire gezondheid, maar hoe zit het met de potentiële gezondheidsrisico's? Is dit zogenaamde superfood echt zo goed?

Wat is palmolie?

 1. Deze plantaardige olie is afkomstig van de Elaeis guineensis-boom en is te vinden in meer dan de helft van alle producten op de markt. Het wordt vaak toegevoegd aan brood, koekjes, chocolade, margarine, pizzadeeg, instantnoedels en zelfs cosmetische en huishoudelijke producten. Klanten kunnen ook palmolie uit flessen kopen en deze in zelfgemaakte gerechten gebruiken.

 2. Wat palmolie zo populair maakt, is zijn hoge smeltpunt en verhoogde weerstand tegen oxidatie. Omdat het geurloos en kleurloos is, heeft het geen invloed op de geur of het uiterlijk van voedsel. Eén kopje biedt een schat aan voedingsstoffen:

 3. Als u deze feiten bekijkt, is het gemakkelijk te begrijpen waarom palmolie zoveel controverse heeft opgewekt. Met 106 gram verzadigd vet per kopje kan dit voedsel de cardiovasculaire gezondheid negatief beïnvloeden. Volgens een beoordeling in 2015 gepubliceerd in het World Journal of Cardiology, zijn de effecten op bloedlipiden en hartaandoeningen onderwerp van discussie. Onderzoekers zeggen echter dat de gezondheidsrisico's van palmolie geen reden tot zorg moeten zijn zolang dit voedsel wordt geconsumeerd als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.

Gezondheidsrisico's voor palmolie

 1. Ondanks het hoge gehalte aan vitamine E, vitamine K en enkelvoudig onverzadigde vetten, is palmolie mogelijk niet zo gezond als de meeste mensen denken. Het gehalte aan verzadigd vet kan risico's met zich meebrengen voor de cardiovasculaire functie.

 2. Een artikel uit 2017, gepubliceerd door de American Heart Association, heeft verschillende onderzoeken en klinische onderzoeken beoordeeld die de impact van verzadigd vet beoordelen. Onderzoekers hebben ontdekt dat het vervangen van dit vet door plantaardige oliën die rijk zijn aan meervoudig onverzadigde vetten het risico op coronaire hartziekten tot 30 procent kan verlagen en het cholesterolgehalte kan verlagen.

 3. Andere studies hebben echter geen verband gevonden tussen verzadigd vet en hartaandoeningen. Een beoordeling uit 2015 gepubliceerd in de Cochrane Library vond slechts een kleine maar belangrijke vermindering van cardiovasculaire gebeurtenissen na het verminderen van verzadigde vetten. Een andere studie, die in 2014 verscheen in het Annals of Internal Medicine Journal, bevestigt deze bevindingen.

Potentiële gezondheidsvoordelen

 1. Gezien deze informatie is het veilig om te zeggen dat de risico's voor palmolie te verwaarlozen zijn. Vergeet niet dat moderatie de sleutel is. Als u deze olie als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet consumeert en niet overboord gaat, is het onwaarschijnlijk dat u bijwerkingen ervaart. Houd er rekening mee dat de American Heart Association aanbeveelt om uw dagelijkse inname van verzadigd vet te beperken tot niet meer dan 6 procent van uw dagelijkse caloriebehoefte, wat op een dieet van 2000 calorieën zich vertaalt naar niet meer dan 13 gram.

 2. Palmolie kan zelfs uw gezondheid en welzijn verbeteren. Rijk aan vitamine A, kan het beschermen tegen kanker, leeftijdsgebonden maculaire degeneratie en mazelen, een aandoening die kinderen treft die een tekort hebben aan deze voedingsstof. Een studie uit 2015, gepubliceerd in het tijdschrift Mediators of Inflammation, geeft aan dat rode palmolie de vitamine A- en bètacaroteenwaarden kan verhogen bij mensen met cystische fibrose; deze ziekte beïnvloedt de opname van in vet oplosbare vitamines, wat leidt tot tekortkomingen.

 3. Palmolie komt ook uw hart ten goede. Volgens het American Journal of Clinical Nutrition kan het vervangen van transvetten door palmolie de risicomarkers voor hartziekten verminderen en de bloedlipiden verbeteren. In een klinische studie uit 2015, gepubliceerd in het tijdschrift Food and Function, verlaagden zowel palmolie als olijfolie het cholesterolgehalte met 15 procent.

Is palmolie veilig?

 1. Deze bevindingen tonen aan dat palmolie niet beter of slechter is dan olijfolie. Ondanks het hoge gehalte aan verzadigd vet, is het veilig zolang je het met mate consumeert. Bovendien is het veel gezonder dan geraffineerde plantaardige oliën met vaste vetten, boordevol transvetten.

 2. Omdat deze olie bij kamertemperatuur vast is, moet u deze smelten voordat u deze aan gekookte maaltijden en gebakken desserts toevoegt. Een enkele eetlepel palmolie is voldoende voor de meeste gerechten, dus het is niet nodig om grote hoeveelheden te gebruiken. Kies idealiter een merk dat minimaal wordt verwerkt en geen additieven bevat.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407