Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Het traditionele Duitse dieet

Risico's

 1. Het traditionele Duitse dieet is stevig en zwaar, met aardappelen, vlees, brood en bier als middelpunt. Terwijl elke regio van het land zijn eigen draai geeft aan de klassieke gerechten, is een focus op aardappelen, het serveren van vlees met fruit in plaats van groenten en het drinken van lokaal gemaakte bieren kenmerken van dit dieet.

Geschiedenis

 1. Eten heeft altijd een bepalende culturele rol gespeeld in Duitsland. Vanwege de uitdagende topografie is Duitsland geen groot agrarisch centrum, dus moet het de meeste ingrediënten importeren. Koning Frederik de Grote (1712-1786) gaf echter pootaardappelen aan de burgers en leerde hen teelttechnieken, waardoor een nietje in het traditionele Duitse dieet werd geïntroduceerd. Na de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland verdeeld in Oost- en West-Duitsland, waarbij de oostelijke helft een meer door Rusland beïnvloedde kookstijl ontwikkelde en de westelijke helft de klassieke technieken handhaafde. Tegenwoordig genieten Duitsers van voedsel uit de hele wereld; het samensmelten van traditionele gerechten met internationale bereidingen en ingrediënten houdt deze keuken levendig en experimenteel. Goed bereide traditionele Duitse gerechten blijven echter populair, en in kleine steden is dit misschien alles wat beschikbaar is.

Hoofdgerechten

 1. Sauerbraten is een typisch Duitse stoofpot van varkensvlees, rundvlees of kalfsvlees in karnemelk en vervolgens geroosterd in jus. In het gebied van de Rijn wordt sauerbraten ook op smaak gebracht met rozijnen, hartige kruiden en azijn. Sauerbraten wordt meestal geserveerd met rode kool. Wiener schnitzel is een veel voorkomend lunch- of dinerschotel. Een filet wordt geslagen tot 1/8 inch dik, bedekt met bloem, ondergedompeld in losgeklopt ei en paneermeel en gebakken. De filet is meestal kalfsvlees maar kan ook varkensvlees of kip zijn. Ingelegde vis is ook typisch, inclusief gerechten zoals karpfen bleu met karper met azijn, geserveerd met aardappelen, en brathering mit bratkartoffeln, gebakken haring ingemaakt en geserveerd met aardappelen en ui.

Bijgerechten en casual gerechten

 1. Knodel of knoedels worden geserveerd met veel hoofdgerechten. Dumplings worden gemaakt van aardappelen of brood en vervolgens gekookt of gebakken. In het zuiden komen spatzele, kleine, knoedelige knoedels ter grootte van een paar klontjes rijstkorrels vaker voor.

 2. Worstenwagens verkopen straatvoedsel in de meeste Duitse steden. In Berlijn worden aardappelen vaak geserveerd met een worst zoals braadworst en spek.

 3. De meest voorkomende Duitse broden zijn gemaakt van rogge en roggebrood; velen zijn zuurdesem. Zachte pretzels zijn alomtegenwoordig straatvoedsel.

Beer

 1. In Berlijn is Berliner weisse het plaatselijke favoriete bier. Dit zure brouwsel wordt geserveerd in brede bekers, vaak met een schot van groene siroop gemaakt van het aromatische boskruidhoutstrooisel, of een rode frambozensiroop, om het te zoeten. Keulen is de thuisbasis van de lichte, fruitige pale ale genaamd Kolsch. In Leipzig wordt de beroemde oranje Gose gebrouwen met zout en koriander. Bamberg bedient pilseners evenals de gerookte mout Rauchbier. Deze klassieke bieren, doordrenkt van de lokale cultuur en honderden jaren op dezelfde manier gemaakt, zijn een geliefd aspect van het traditionele Duitse dieet en passen goed bij stevige maaltijden.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407