Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Himalaya-zoutlampen: voordelen en mythen

De onderste regel

 1. Himalayazoutlampen zijn decoratieve lampen die u voor uw huis kunt kopen.

 2. Ze zijn gesneden uit roze Himalayazout en worden verondersteld verschillende gezondheidsvoordelen te hebben.

 3. Voorstanders van zoutlampen beweren zelfs dat ze de lucht in uw huis kunnen reinigen, allergieën kunnen kalmeren, uw humeur kunnen stimuleren en u kunnen helpen slapen.

 4. Anderen vragen zich echter af of deze claims enige verdienste hebben.

 5. Dit artikel onderzoekt het bewijsmateriaal over Himalaya-zoutlampen en sorteert feiten uit fictie.

Wat zijn Himalaya-zoutlampen en waarom gebruiken mensen ze?

 1. Himalayazoutlampen worden gemaakt door een gloeilamp in grote stukken roze Himalayazout te plaatsen.

 2. Ze hebben een onderscheidend uiterlijk en stralen een verwarmende, roze gloed uit wanneer ze branden.

 3. Echte Himalaya-zoutlampen worden gemaakt van zout dat is geoogst in de Khewra-zoutmijn in Pakistan.

 4. Van zout afkomstig uit dit gebied wordt aangenomen dat het miljoenen jaren oud is, en hoewel het erg op tafelzout lijkt, geven de kleine hoeveelheden mineralen het een roze kleur.

 5. Veel mensen kiezen ervoor om Himalaya-zoutlampen te kopen, simpelweg omdat ze houden van de manier waarop ze eruit zien en genieten van de sfeer die het roze licht in hun huizen creëert. Ondertussen vinden anderen hun vermeende gezondheidsvoordelen aantrekkelijk.

Hoe werken Himalaya-zoutlampen?

 1. Van zoutlampen wordt gezegd dat ze gezondheidsvoordelen bieden omdat ze 'natuurlijke ionisatoren' zijn, wat betekent dat ze de elektrische lading van de circulerende lucht veranderen.

 2. Ionen zijn verbindingen die een lading dragen omdat ze een onevenwichtig aantal protonen of elektronen hebben.

 3. Ze worden op natuurlijke wijze geproduceerd in de lucht wanneer zich veranderingen in de atmosfeer voordoen. Watervallen, golven, stormen, natuurlijke radioactiviteit en warmte produceren bijvoorbeeld allemaal luchtionen (1).

 4. Ze kunnen ook kunstmatig worden gecreëerd door commercieel geproduceerde luchtionisatoren.

 5. Er wordt gesuggereerd dat Himalaya-zoutlampen ionen kunnen produceren door waterdeeltjes aan te trekken die verdampen als een zoutoplossing wanneer ze worden verwarmd door de lamp, waarbij ze meestal negatieve ionen vormen (2).

 6. Deze theorie is echter nog niet getest.

 7. Momenteel is het onduidelijk of zoutlampen ionen produceren in significante hoeveelheden, of helemaal niet.

Wat zijn de gezondheidsclaims en stapelen ze zich op?

 1. Er zijn drie belangrijke gezondheidsclaims over Himalaya-zoutlampen.

 2. Van zoutlampen wordt vaak beweerd dat ze de luchtkwaliteit van uw huis verbeteren.

 3. Meer specifiek wordt geadverteerd dat het gunstig is voor mensen met allergieën, astma of ziekten die de ademhalingsfunctie beïnvloeden, zoals cystische fibrose.

 4. Er is momenteel echter geen bewijs dat het gebruik van een Himalaya-zoutlamp mogelijke pathogenen kan verwijderen en de luchtkwaliteit van uw huis kan verbeteren.

 5. De bewering dat ze goed zijn voor mensen met aandoeningen aan de luchtwegen kan gedeeltelijk gebaseerd zijn op de oude praktijk van halotherapie.

 6. In deze therapie zouden mensen met chronische aandoeningen van de luchtwegen baat hebben bij het doorbrengen van tijd in zoutgrotten vanwege de aanwezigheid van zout in de lucht.

 7. Toch is er weinig ondersteuning voor deze praktijk en het is niet duidelijk of het veilig of effectief is voor mensen met luchtwegaandoeningen (3).

 8. Bovendien is nog niet aangetoond dat tests met luchtionisatoren, die hoge niveaus van negatieve ionen uitzenden, mensen met astma ten goede komen of de ademhalingsfunctie verbeteren (4, 5, 6).

 9. Een andere veel gemaakte claim is dat Himalaya-zoutlampen je humeur kunnen verbeteren.

 10. Sommige dierstudies hebben aangetoond dat blootstelling aan hoge niveaus van negatieve ionen in de lucht de niveaus van serotonine, een chemische stof die betrokken is bij stemmingsregulatie, kan verbeteren (1).

 11. Toch hebben menselijke onderzoeken naar claims met betrekking tot de psychologische effecten van luchtionisatie geen consistente effecten op de stemming of gevoelens van welzijn gevonden (7).

 12. Onderzoekers vonden echter dat mensen met depressieve symptomen die werden blootgesteld aan zeer hoge niveaus van negatieve ionen verbeteringen in hun humeur rapporteerden.

 13. Niettemin was de link die ze vonden niet dosisafhankelijk, wat betekent dat de stemmingsverbetering van mensen niet kon worden verklaard door de dosis die ze kregen. Daarom vroegen onderzoekers zich af of het verband causaal was.

 14. Bovendien is het zeer onwaarschijnlijk dat zoutlampen u kunnen blootstellen aan het hoge aantal negatieve ionen dat in deze onderzoeken is gebruikt.

 15. Studies hebben de effecten van Himalaya-zoutlampen op slaap nog niet onderzocht.

 16. Uit een evaluatie van de effecten van luchtionisatie op ontspanning en slaap zijn echter geen aanwijzingen gevonden voor een gunstig effect (7).

 17. Dus zelfs als zoutlampen de luchtomgeving beïnvloeden, is het niet duidelijk of dit een effect zou hebben op slaappatronen.

 18. Het is mogelijk dat het gebruik van het schemerige licht van een Himalayazoutlamp tegen het einde van de dag slaperigheid kan bevorderen als u het gebruikt om fel elektrisch licht te vervangen.

 19. Dit komt omdat fel licht voor het slapengaan de productie van het slaaphormoon melatonine kan vertragen (8, 9).

 20. Dit is echter niet specifiek voor zoutlampen en de theorie is niet getest.

Hebben Himalaya-zoutlampen voordelen?

 1. Hoewel sommige van hun gezondheidsclaims niet door de wetenschap worden ondersteund, kunnen Himalaya-zoutlampen andere voordelen hebben.

 2. Deze omvatten:

 3. Over het algemeen kunnen deze punten ze een geweldige toevoeging aan uw huis maken.

De onderste regel

 1. Er is geen bewijs achter de gezondheidsclaims met betrekking tot Himalaya-zoutlampen.

 2. Hoewel ze een aantrekkelijke toevoeging aan een kamer kunnen zijn en helpen bij het creëren van een ontspannen omgeving, is er weinig dat suggereert dat ze nog veel meer doen.

 3. Meer onderzoek naar de theorieën over hun potentiële gezondheidsvoordelen is nodig.

 4. Winkel voor Himalaya-zoutlampen online.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407