Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Hoe babygeleid spenen te doen (de beste manier om vast voedsel te beginnen)

24 Keto Fat Bombs

 1. Je baby is ongeveer vier maanden oud, je bent eindelijk gewend aan borstvoeding en volgt zijn voedingsschema, maar net als alle dingen met zuigelingen en kinderen, begint een nieuwe fase op het moment dat je comfortabel worden. Het is nu tijd om na te denken over het voeden van vast babyvoeding, en met een nieuwe trend in opkomende voeding, moet u beslissen hoe u het gaat aanpakken. Onlangs gebruiken veel ouders die zich voorbereiden om vast voedsel in het dieet van hun baby te introduceren, een alternatieve aanpak genaamd baby-led spenen.

 2. In de afgelopen 10 tot 15 jaar is deze vorm van het voeden van een baby steeds populairder geworden. Het omzeilt enkele traditionele voedingsstadia voor baby's en begint met zelfvoeding. Vergeet het gepureerde, lepelvoedsel op de leeftijd van vier maanden. Baby-geleide spenen omvat uitsluitend borstvoeding of het verstrekken van formule voor de eerste zes maanden van het leven, en vervolgens de overgang naar vaste vorm, fingerfood.

 3. Hoewel het bewijsmateriaal dat de positieve resultaten van baby-geleide spenen suggereert beperkt is, zijn ouders ervan overtuigd dat deze voedingsmethode helpt om gezond eetgedrag te bevorderen. En onderzoekers geloven dat deze benadering waarschijnlijk was wat moeders duizenden jaren deden, voordat ze zich wendden tot speciaal bereide babyvoeding die wordt gebruikt in de moderne voedingscultuur van vandaag. (1)

Wat is babyvoeding?

 1. Door baby geleid spenen is een benadering voor het voeden van een baby die zijn vermogen bevordert om zelf hapjes te geven en het tempo van de maaltijd te bepalen. U kunt in de war raken over wat wordt bedoeld met baby-geleide spenen, omdat we in de VS de term "spenen" gebruiken om te verwijzen naar het einde van borstvoeding. Maar in Engeland, waar deze aanpak populair werd, verwijst het woord spenen naar beginnende vaste stoffen.

 2. In tegenstelling tot de traditionele methode om zuigelingen met vast voedsel op een lepel te introduceren in vast voedsel, geven ouders die de babygeleide speenmethode gebruiken hun baby's gezinsvoedsel in hun hele vorm. Deze aanpak wordt gebruikt om zuigelingen in staat te stellen zichzelf te voeden, te kiezen welk voedsel ze willen en beslissen hoeveel ze in één keer eten. Hiermee kunnen baby's ook al op zeer jonge leeftijd deel uitmaken van de gezinsmaaltijd.

 3. Volgens onderzoek gepubliceerd in Current Nutrition Reports, is de groei van deze alternatieve aanpak populairder geworden nadat de Wereldgezondheidsorganisatie hun aanbeveling over het moment waarop baby's in vast voedsel moesten worden geïntroduceerd, heeft gewijzigd. Vroeger begon de standaard met gemengd en glad vast voedsel na vier maanden, maar in 2003 werd het gewijzigd in vanaf zes maanden.

 4. Voorstanders van baby-geleide spenen beweren dat fysiologisch het introduceren van vaste stoffen bij een vier maanden oude een heel andere ervaring is dan bij een zes maanden oude. Toen ze zes maanden oud waren, heeft de meerderheid van de zuigelingen al de vaardigheden ontwikkeld die nodig zijn om zichzelf te voeden, waaronder het vermogen om zonder ondersteuning rechtop te zitten, voedsel naar hun mond te brengen en voedsel te kauwen en door te slikken. (2)

 5. Het was logisch om te beginnen met gepureerd, met lepel gevoed voedsel bij het starten van vaste stoffen na vier maanden, wanneer baby's niet de reflexen en vaardigheden bezitten om fingerfood te eten, maar als je ervoor kiest om te volgen de aanbeveling van de WGO en begint met zes maanden, te beginnen met gepureerd voedsel, volgens ouders die baby geleide spenen oefenen niet.

 6. En een onderzoek, uitgevoerd aan de Universiteit van Glasgow in het Verenigd Koninkrijk, suggereert dat dit waar is. Onderzoekers ontdekten dat 68 procent van de baby's van 4-6 maanden oud in staat was voedsel met hun handen vast te pakken, terwijl 85 procent van de baby's 6-7 maanden en 96 procent van die 7-8 maanden oud in staat waren voedsel vast te pakken. Deze gegevens geven aan dat, tenzij uw kind ontwikkelingsachterstand heeft of zintuiglijke gevoeligheden heeft, hij of zij klaar moet zijn om ongeveer zes maanden vingervoer te beheren. (3)

6 voordelen van baby-led spenen

 1. Een studie uitgevoerd aan de Swansea University in het Verenigd Koninkrijk wees uit dat baby's die de traditionele voedingsbenadering volgden, na 18-24 maanden aanzienlijk zwaarder waren dan degenen die de baby-geleide speenbenadering volgden. Onderzoekers ontdekten dat voor degenen die de babygeleide voedingsmethode hadden gevolgd, 86,5 procent van het normale gewicht was, 8 procent te zwaar was en 5,4 procent ondergewicht had. Dit wordt vergeleken met de baby's die een traditionele voedingsmethode volgen, waarbij 78,3 procent als normaal gewicht werd geclassificeerd, 19 met overgewicht en 2,5 procent met ondergewicht. (8)

 2. Wanneer u de voeding aan de baby overlaat, kan hij het voedsel nader onderzoeken - het in zijn natuurlijke vorm bekijken (in plaats van de puree), het aanraken, het ruiken en zelf proeven. Door baby geleide spenen kan het kind ook werken aan zijn kauwvaardigheden en hand-oogcoördinatie, meer dan wanneer hij zacht, gepureerd voedsel zou krijgen. Dit is een van de belangrijkste aspecten van baby-led spenen voor ouders die kiezen voor de methode volgen. (4)

 3. Moeders en vaders die door baby geleide spenen oefenen, vinden het geweldig dat hun baby's hun eigen honger kunnen volgen. Wanneer je je baby na 4 maanden begint te lepelen, is het moeilijk voor hem om je te vertellen dat hij vol is en genoeg heeft gehad, of honger heeft en meer wil. Meestal draait de baby zich van de lepel af of houdt hij zijn lippen stevig dicht om te laten zien dat hij vol is. En als hij honger heeft, zal hij zijn mond openen en naar de lepel kijken. Maar deze tekenen kunnen soms verwarrend zijn, dus vinden ouders het nuttig dat de baby de leiding heeft bij het spenen door de baby - zelf kiezen wanneer hij moet stoppen met eten.

 4. Eén onderzoek suggereert dat moeders die de babygeleide speenmethode gebruiken minder bezorgd zijn over het gewicht van hun kind dan moeders die een traditionele voedingsbenadering volgen. Dit komt waarschijnlijk door het vermogen van de baby om alleen te eten wat hij nodig heeft om tevreden te zijn, wat helpt zijn gewicht te beheersen. (5)

 5. En een andere studie, deze gepubliceerd in Pediatric Obesity, toonde aan dat kinderen die een baby-geleide speenbenadering hadden gevolgd, aanzienlijk meer kans hadden om minder voedselgevoelig en meer verzadigingsgevoelig te zijn, wat suggereert dat ze hebben een betere eetlustcontrole. (6)

 6. Fans van baby-geleide spenen waarderen dat het de baby toestaat deel te nemen aan gezinsmaaltijden. De baby hoeft geen lepelvoeding te krijgen terwijl je tegelijkertijd je maaltijd probeert te eten. Met baby-geleide spenen, zit hij aan de tafel met het gezin, neemt zijn eigen hapjes en voedt zichzelf. Dit leert hem over het belang van gezinsmaaltijden en zorgt ervoor dat hij zich betrokken voelt. Fans van baby-geleide spenen geloven dat dit een positieve houding ten opzichte van eten voor de toekomst bevordert.

 7. Omdat door baby geleide spenen niet beperkt is tot een selectie van gepureerd voedsel dat voor het eerst wordt geïntroduceerd in de traditionele manier van voeden, krijgen baby's mogelijk een breder dieet met gezinsvoeding. Bovendien krijgen baby's, zodra ze voor het eerst in een specifiek voedingsmiddel worden geïntroduceerd en geen tekenen van voedselallergieën vertonen, een scala aan keuzes aangeboden tijdens hun maaltijden. Hiermee kunnen ze beslissen welk voedsel ze willen eten, hoeveel ze willen eten en in welk tempo ze ook willen eten. (7)

 8. Moeders, vaders en verzorgers besteden veel tijd aan het bereiden van kleine potjes gepureerde babyvoeding wanneer ze voor het eerst vaste stoffen introduceren. Voor degenen die liever het voedsel zelf maken, in plaats van tientallen potten van de markt te kopen, vereist het wat snijden, bakken, sauteren, blenden en verpakken. Baby-geleide spenen voorstanders beweren dat deze praktijk minder werk vereist omdat de baby hetzelfde voedsel kan eten dat aan de familie wordt geserveerd voor ontbijt, lunch en diner.

 9. BLW vereist ook minder geld. Met deze voedingsmethode hoeft u geen geld uit te geven aan afzonderlijke potten babyvoeding of voedingsmiddelen die u thuis kunt pureren. In plaats daarvan voed je je baby met wat je al aan het voorbereiden bent voor het gezin.

 10. Ouders die ervoor kiezen de babygestuurde voedingsmethode te volgen, stellen de introductie van vast voedsel uit tot de baby ten minste zes maanden oud is. Idealiter krijgt de baby tot zes maanden oud uitsluitend borstvoeding, wat ook veel voordelen heeft. Sommige onderzoeken suggereren dat het vermijden van vroege introductie van voedingsmiddelen het risico kan verminderen dat de baby te zwaar wordt of worstelt met obesitas bij kinderen.

 11. Naast de voordelen die het vertragen van vaste stoffen kunnen hebben voor gewichtstoename, bevordert het ook exclusieve borstvoeding voor een langere periode van tijd. Ouders worden aangemoedigd om moedermelk aan hun baby aan te bieden tot hij minstens 1 jaar oud is of langer. Dit bevordert een gezond microbioom, stimuleert het immuunsysteem van de baby en voorziet de baby van vitamines en mineralen die nodig zijn voor zijn ontwikkeling. (9)

Beste recepten voor babyvoeding voor spenen

 1. Het is tijd om gezinsvoedsel aan te bieden aan uw baby van 6 maanden (of ouder). Op dit punt vragen veel ouders "hoe begin ik met baby-geleide spenen?" Hier zijn enkele tips om in gedachten te houden bij het beslissen met welke voedingsmiddelen je moet beginnen en hoe je ze moet bereiden: (10)

 2. Dit zijn de beste babyvoeding om mee te beginnen:

 3. Gestoomde of gekookte groenten: pompoen, broccoli, wortelen, zoete aardappelen, groene bonen (schil verwijderen), courgette en bieten

 4. Zacht fruit: avocado, banaan, plakjes gebakken appel (zonder de schil) en zeer rijpe peren en meloen

 5. Vlees: vlokken zalm, reepjes kip en rundvlees met gras en zachte gehaktballetjes

 6. Kaas: zachte kazen

 7. Brood: reepjes licht geroosterd brood (kan worden belegd met hummus, notenboter of grasboter)

 8. Pasta: gekookte volkoren of glutenvrije pasta in stukjes gesneden

 9. Zodra uw baby verschillende soorten voedsel heeft gegeten en verdragen, kunt u beginnen met het serveren van gemengde gerechten. Maar je moet er nog steeds voor zorgen dat het voedsel klein en zacht genoeg is om door je baby te worden behandeld zonder te stikken.

 10. Dit is een goed moment om uw baby de maaltijden te geven die u voor uw gezin hebt bereid. Zorg er gewoon voor dat ze niet te pittig of zout zijn, snijd het in stukjes en laat het rusten zodat het niet te warm is voor je baby. Dit is ook een uitstekende tijd om je baby te laten experimenteren met een babylepel of vork. Hij zal het waarschijnlijk een tijdje niet goed kunnen gebruiken, maar hij zal het leuk vinden om eraan te wennen. En nu kun je voedsel dat van nature zachter en kleiner is, mengen met fingerfood, terwijl hij de vork of lepel gebruikt om zichzelf te voeden.

 11. Hier zijn enkele baby-geleide speenrecepten of -combinaties die u kunt serveren zodra uw baby verschillende soorten voedsel afzonderlijk heeft geprobeerd:

Potentiële baby-geleide spenen nadelen

 1. Het is tijd om gezinsvoedsel aan te bieden aan uw baby van 6 maanden (of ouder). Op dit punt vragen veel ouders "hoe begin ik met baby-geleide spenen?" Hier zijn enkele tips om in gedachten te houden bij het beslissen met welke voedingsmiddelen je moet beginnen en hoe je ze moet bereiden: (10)

 2. Dit zijn de beste babyvoeding om mee te beginnen:

 3. Gestoomde of gekookte groenten: pompoen, broccoli, wortelen, zoete aardappelen, groene bonen (schil verwijderen), courgette en bieten

 4. Zacht fruit: avocado, banaan, plakjes gebakken appel (zonder de schil) en zeer rijpe peren en meloen

 5. Vlees: vlokken zalm, reepjes kip en rundvlees met gras en zachte gehaktballetjes

 6. Kaas: zachte kazen

 7. Brood: reepjes licht geroosterd brood (kan worden belegd met hummus, notenboter of grasboter)

 8. Pasta: gekookte volkoren of glutenvrije pasta in stukjes gesneden

 9. Zodra uw baby verschillende soorten voedsel heeft gegeten en verdragen, kunt u beginnen met het serveren van gemengde gerechten. Maar je moet er nog steeds voor zorgen dat het voedsel klein en zacht genoeg is om door je baby te worden behandeld zonder te stikken.

 10. Dit is een goed moment om uw baby de maaltijden te geven die u voor uw gezin hebt bereid. Zorg er gewoon voor dat ze niet te pittig of zout zijn, snijd het in stukjes en laat het rusten zodat het niet te warm is voor je baby. Dit is ook een uitstekende tijd om je baby te laten experimenteren met een babylepel of vork. Hij zal het waarschijnlijk een tijdje niet goed kunnen gebruiken, maar hij zal het leuk vinden om eraan te wennen. En nu kun je voedsel dat van nature zachter en kleiner is, mengen met fingerfood, terwijl hij de vork of lepel gebruikt om zichzelf te voeden.

 11. Hier zijn enkele baby-geleide speenrecepten of -combinaties die u kunt serveren zodra uw baby verschillende soorten voedsel afzonderlijk heeft geprobeerd:

Laatste gedachten

 1. Het is tijd om gezinsvoedsel aan te bieden aan uw baby van 6 maanden (of ouder). Op dit punt vragen veel ouders "hoe begin ik met baby-geleide spenen?" Hier zijn enkele tips om in gedachten te houden bij het beslissen met welke voedingsmiddelen je moet beginnen en hoe je ze moet bereiden: (10)

 2. Dit zijn de beste babyvoeding om mee te beginnen:

 3. Gestoomde of gekookte groenten: pompoen, broccoli, wortelen, zoete aardappelen, groene bonen (schil verwijderen), courgette en bieten

 4. Zacht fruit: Avocado, banaan, plakjes gebakken appel (zonder de schil) en zeer rijpe peren en meloen

 5. Vlees: vlokken zalm, reepjes kip en rundvlees met gras en zachte gehaktballetjes

 6. Kaas: zachte kazen

 7. Brood: reepjes licht geroosterd brood (kan worden belegd met hummus, notenboter of grasboter)

 8. Pasta: gekookte volkoren of glutenvrije pasta in stukjes gesneden

 9. Zodra uw baby verschillende soorten voedsel heeft gegeten en verdragen, kunt u beginnen met het serveren van gemengde gerechten. Maar je moet er nog steeds voor zorgen dat het voedsel klein en zacht genoeg is om door je baby te worden behandeld zonder te stikken.

 10. Dit is een goed moment om uw baby de maaltijden te geven die u voor uw gezin hebt bereid. Zorg er gewoon voor dat ze niet te pittig of zout zijn, snijd het in stukjes en laat het rusten zodat het niet te warm is voor je baby. Dit is ook een uitstekende tijd om je baby te laten experimenteren met een babylepel of vork. Hij zal het waarschijnlijk een tijdje niet goed kunnen gebruiken, maar hij zal het leuk vinden om eraan te wennen. En nu kun je voedsel dat van nature zachter en kleiner is, mengen met fingerfood, terwijl hij de vork of lepel gebruikt om zichzelf te voeden.

 11. Hier zijn enkele door baby geleide speenrecepten of -combinaties die u kunt serveren nadat uw baby verschillende soorten voedsel afzonderlijk heeft geprobeerd:Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407