Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Hoe lang gaan eieren mee voordat ze slecht worden?

 1. In de VS worden eieren als een bederfelijk voorwerp beschouwd.

 2. Dit betekent dat ze in de koelkast moeten worden bewaard om te voorkomen dat ze slecht worden.

 3. Eieren kunnen echter verrassend lang meegaan als ze goed worden bewaard. In feite, als u eieren weggooit zodra hun vervaldatum aankomt, verspilt u mogelijk geld.

 4. Dit artikel behandelt alles wat u moet weten over hoe lang eieren duren voordat ze slecht worden.

Wanneer correct opgeslagen

 1. In de VS en bepaalde andere landen, waaronder Australië, Japan, Zweden en Nederland, vereisen eieren koeling (1).

 2. Dit komt omdat eieren in deze landen worden gewassen en ontsmet kort nadat ze zijn gelegd in een poging om besmetting met Salmonella te voorkomen, de bacteriën die vaak verantwoordelijk zijn voor voedselvergiftiging door pluimveeproducten (2, 3) .

 3. Maar naast het verwijderen van bacteriën, kan het wassen van een ei ook de natuurlijk beschermende nagelriem beschadigen. Dit kan het voor bacteriën gemakkelijker maken om door de schaal te bewegen en het ei te besmetten (2, 4).

 4. De aanwezigheid van bacteriën in een ei zorgt er uiteindelijk voor dat het "slecht gaat" of rot.

 5. Als u een ei op koelkasttemperaturen (onder 40 ° C of 4 ° C) houdt, vertraagt ​​dit de groei van bacteriën en helpt het voorkomen dat het in de schaal dringt (5, 6).

 6. In feite is koeling zo effectief bij het beheersen van de groei van bacteriën dat gekoelde eieren in combinatie met de beschermende schaal en enzymen van een ei zelden slecht worden - zolang ze zijn behandeld en opgeslagen naar behoren.

 7. Niettemin neemt de eikwaliteit in de loop van de tijd af. Dit betekent dat de luchtzak in een ei groter wordt en de dooier en het wit dunner en minder veerkrachtig worden. Uiteindelijk kan het gewoon opdrogen in plaats van slecht worden.

 8. Ondanks deze veranderingen kan een ei lange tijd volkomen veilig blijven om te eten (7).

 9. Eieren blijven echter niet voor altijd goed, en er is een punt waarop je ze weg wilt gooien.

Laatste?

 1. Als eieren op de juiste manier zijn vervoerd en opgeslagen, kunnen ze vele weken in de koelkast en zelfs langer in de vriezer (8, 9).

 2. De FDA (Food and Drug Administration) vereist dat alle eieren tot onder 45 ° C (7 ° C) worden bewaard vanaf het moment dat ze worden gewassen tot ze zijn gekocht - maar het is net zo belangrijk dat eieren worden verwerkt en correct opgeslagen nadat je ze hebt gekocht.

 3. Dit betekent dat u eieren snel moet koelen om condensvorming te voorkomen, wat de beweging van bacteriën door de schaal kan vergemakkelijken (7).

 4. Idealiter moeten eieren in de originele doos achter in de koelkast worden bewaard. Dit voorkomt dat ze geuren absorberen en beschermt ze tegen temperatuurschommelingen als de koelkastdeur wordt geopend en gesloten (2, 7).

 5. U kunt ook een thermometer gebruiken om te controleren of uw koelkast de juiste temperatuur heeft (lager dan 40 ° C of 4 ° C) (10).

 6. Deze grafiek legt uit hoe lang eieren kunnen worden bewaard voordat ze bederven of zo laag in kwaliteit worden (smaak en textuur) dat het het beste is om ze weg te gooien (7, 10).

 7. Het wordt afgeraden om eieren in de schaal te bevriezen. Als je ze langer dan de aanbevolen 4-5 weken in de koelkast wilt bewaren, kun je ze in een vrieskast bewaren en ze een jaar of langer bevroren houden.

 8. Eieren kunnen voor onbepaalde tijd in de vriezer worden bewaard, maar hun kwaliteit zal na een bepaald punt beginnen af ​​te nemen. Zorg er bovendien voor dat uw vriezer lager is dan 0 graden F (-18 graden C) (10).

 9. Wanneer u klaar bent om ze te gebruiken, verplaatst u de container naar de koelkast om te ontdooien en binnen een week te gebruiken.

 10. Als u buiten de VS woont in een land waar kippen tegen Salmonella worden gevaccineerd en eieren niet worden gewassen en gekoeld, kunnen eieren indien gewenst veilig 1-3 weken op kamertemperatuur worden bewaard. (11).

 11. Na ongeveer 1 week bij kamertemperatuur zal de kwaliteit van de eieren echter beginnen af ​​te nemen. En na ongeveer 21 dagen verliezen de natuurlijke afweer van een ei hun effectiviteit (11, 12).

 12. Eieren kunnen na dit punt in de koelkast of vriezer worden geplaatst om hun houdbaarheid te verlengen, maar ze gaan niet zo lang mee als eieren die bij aankoop in de koelkast zijn bewaard.

 13. Als u in de VS of een ander land woont waar eieren moeten worden gekoeld, mogen eieren niet langer dan 2 uur bij kamertemperatuur worden bewaard (7).

 14. Lees dit artikel voor meer informatie over waarom eieren in de VS moeten worden gekoeld, terwijl die in andere landen dat niet doen.

Een ei is nog steeds goed?

 1. Als u niet zeker weet hoe lang uw eieren in de koelkast hebben gelegen, zijn er verschillende manieren om te bepalen of ze nog goed zijn of niet.

 2. De eerste stap moet zijn om de uiterste verkoopdatum of vervaldatum op de doos te controleren. Als de huidige datum vóór deze datum ligt, hoeft u zich geen zorgen te maken.

 3. Zoek als alternatief de pakketdatum.

 4. Dit wordt afgedrukt als een 3-cijferig nummer dat overeenkomt met de dag van het jaar dat de eieren zijn gewassen en verpakt. 1 januari is bijvoorbeeld 001. Als de eieren minder dan 30 dagen na de verpakkingsdatum liggen, kunt u er zeker van zijn dat ze nog steeds goed zijn (7).

 5. Uw eieren kunnen echter tot enkele weken na deze datums nog steeds goed zijn. In dit geval is de beste manier om te zien of een ei slecht is geworden, een snuifproef uit te voeren.

 6. Andere methoden, zoals schouwen of de drijftest, kunnen u alleen vertellen of een ei vers is, maar niet of het slecht is geworden (7).

 7. Voordat u een snuifproef uitvoert, controleert u of de schaal barsten of een poederachtig of slijmerig uiterlijk heeft. Zo ja, gooi het ei. Als alles er goed uitziet, open het ei dan op een schone, witte plaat voor gebruik. Controleer op verkleuring of een vreemde geur.

 8. Een ei dat slecht is geworden, zal een onmiskenbare geur afgeven. Als alles er normaal uitziet en het ei ruikt niet, dan is het prima te gebruiken.

 9. Het is echter belangrijk op te merken dat eieren die besmet zijn met de bacterie Salmonella er normaal uit kunnen zien en ruiken, ook al kunnen ze u ziek maken (7).

 10. Zorg daarom dat u eieren kookt tot een veilige interne temperatuur van 160 graden F (71 graden C) om eventueel aanwezige bacteriën te doden.

 11. Lees dit artikel om meer te weten te komen over hoe u kunt zien of een ei goed of slecht is.

Eieren

 1. Als uw eieren niet de verste zijn maar niet slecht zijn geworden, zijn er bepaalde manieren om ze het beste te gebruiken. Evenzo zijn bepaalde toepassingen beter gereserveerd voor verse eieren.

 2. Oudere eieren zijn ideaal om te koken. Naarmate een ei ouder wordt en zijn luchtzak groter wordt, wordt het gemakkelijker te pellen. Oudere eieren zijn een goede keuze voor hardgekookte eieren, deviled eieren of eiersalade (7).

 3. Oudere eieren kunnen ook worden gebruikt voor roerei, omeletten, stoofschotels of quiches.

 4. Gebakken eieren en gepocheerde eieren moeten echter idealiter met verse eieren worden gemaakt.

 5. Hoe langer een ei in de koelkast staat, hoe meer runner de dooier en het wit worden. Dit betekent dat het gebruik van een ouder ei kan leiden tot een loopneus in plaats van een stevig gebakken ei of een compact gepocheerd ei.

 6. Bovendien is een oud ei mogelijk niet zo effectief als een rijsmiddel voor het bakken (7).

 7. Toch kunnen oudere eieren voor bijna elk doel worden gebruikt. Als je niet zeker weet hoe lang een ei in de koelkast heeft gelegen, open het dan en voer eerst een snuffeltest uit.

De onderste regel

 1. Als u uw eieren weggooit nadat de datum op de doos is verstreken, verspilt u mogelijk perfect goede eieren.

 2. Met de juiste opslag kunnen eieren minimaal 3-5 weken in de koelkast en ongeveer een jaar in de vriezer.

 3. Hoe langer een ei wordt bewaard, hoe meer de kwaliteit achteruitgaat, waardoor het minder veerkrachtig en vloeibaarder wordt.

 4. Oudere eieren zijn echter nog steeds goed voor verschillende toepassingen. Ze zijn ideaal om te koken en kunnen worden gebruikt voor omeletten, roerei of gebakken eiergerechten.

 5. Als u niet zeker weet hoe lang een ei in de koelkast heeft gelegen, open het dan op een schone plaat en controleer of het er normaal uitziet en ruikt voor gebruik.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407