Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Hoe profiteren vegetarische en mediterrane diëten de gezondheid van het hart?

Hoe profiteren vegetarische en mediterrane diëten de gezondheid van het hart?

 1. De wetenschappers hopen dat hun bevindingen, die nu in het tijdschrift Circulation zijn gepubliceerd, het bewustzijn kunnen vergroten dat het vegetarische dieet een andere optie kan bieden om het risico op hartaandoeningen en beroertes te verminderen.

 2. Het mediterrane dieet "wordt algemeen beschouwd als een van de gezondste modellen voor het voorkomen van hart- en vaatziekten," merken ze op, terwijl het vegetarische dieet veel minder goed is bestudeerd - vooral met betrekking tot het potentieel om bieden een hart-gezond alternatief voor mensen die gewend zijn vlees en vis te eten.

 3. "Om deze kwestie het beste te evalueren," zegt hoofdonderzoeksauteur Francesco Sofi, een professor in klinische voeding aan de Universiteit van Florence en Careggi Universitair Ziekenhuis in Italië, "besloten we een lacto- ovo-vegetarisch dieet met een mediterraan dieet bij dezelfde groep mensen. "

 4. Een lacto-ovo-vegetarisch dieet sluit vlees, gevogelte, vis, zeevruchten en alle daarvan afgeleide voedingsmiddelen uit, maar bevat eieren en zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas .

Beide verminderde 'cardiovasculair risicoprofiel'

 1. Voor hun onderzoek wezen prof. Sofi en collega's willekeurig 107 deelnemers toe om gedurende 3 maanden ofwel een caloriearm vegetarisch dieet of een caloriearm mediterraan dieet te volgen. De deelnemers waren tussen de 18 en 75 jaar en waren allemaal gezond, maar met overgewicht.

 2. De studie was een crossover-proef, wat betekent dat aan het einde van de eerste 3 maanden op een dieet de deelnemers nog eens 3 maanden overschakelden op het andere dieet.

 3. Alle deelnemers woonden counselingsessies bij, waarbij ze advies kregen over het dieet waarmee ze op het punt stonden te beginnen. De informatie omvatte een gedetailleerd menuplan voor 1 week maaltijden, evenals informatie over voedsel dat moet worden opgenomen en uitgesloten.

 4. Beide diëten zijn ontworpen om caloriearm te zijn en te voldoen aan de energiebehoeften van de individuen. In beide diëten was ongeveer 50-55 procent van de calorie-inname afkomstig van koolhydraten, 15-20 procent van eiwitten en 25-30 procent van vet (met minder dan 7 procent van verzadigd vet en minder dan 200 milligram cholesterol per dag) .

 5. Er waren "geen wezenlijke verschillen", merken de auteurs op, tussen de twee diëten in het aantal porties per week olijfolie, fruit, groenten, granen, aardappelen en snoep.

 6. Ook, niet verwonderlijk, meldden de groepen meer peulvruchten, eieren, noten en zuivelproducten te eten wanneer ze op het vegetarische dieet waren dan op het mediterrane dieet.

 7. De resultaten toonden aan dat beide diëten het algehele "cardiovasculaire risicoprofiel" van de deelnemers aanzienlijk verbeterden, hoewel ze enigszins verschilden in de details.

Verschillende impact op cholesterol, triglyceriden

 1. Met betrekking tot fysieke maatregelen - zoals body mass index (BMI) en lichaamsvet - waren de twee diëten 'even effectief'. De deelnemers verloren gemiddeld 4 pond lichaamsgewicht en 3 pond lichaamsvet.

 2. Maar de voeding verschilde in hun impact op sommige van de biochemische risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

 3. Het vegetarische dieet volgen leidde tot een significante vermindering van lipoproteïne met een lage dichtheid, oftewel 'slechte' cholesterol. Het mediterrane dieet leek daarentegen effectiever te zijn bij het verlagen van triglyceriden.

 4. Desalniettemin is "de thuisboodschap van onze studie", zegt prof. Sofi, "dat een caloriearm lacto-ovo-vegetarisch dieet patiënten kan helpen om het cardiovasculaire risico ongeveer hetzelfde te verminderen als een caloriearm mediterraan dieet. "

Beide diëten waren 'consistent met richtlijnen'

 1. In een begeleidend redactioneel becommentarieert Cheryl A. M. Anderson - universitair hoofddocent preventieve geneeskunde aan de Universiteit van Californië, San Diego - de waarde van het onderzoek.

 2. Ze wijst erop dat zowel het caloriearme vegetarische dieet als het caloriearme mediterrane dieet "consistent" zijn met de richtlijnen en "mogelijk een oplossing bieden voor de voortdurende uitdagingen om obesitas te voorkomen en te beheersen en hart-en vaatziekten."

 3. Er is dringend behoefte aan meer oplossingen om de obesitas-epidemie aan te pakken. Wereldwijd zijn er meer dan 650 miljoen mensen met obesitas - dat is ongeveer drie keer zoveel als in 1975.

 4. In de Verenigde Staten treft obesitas 37 procent van de volwassenen en is het betrokken bij enkele van de belangrijkste oorzaken van te voorkomen sterfgevallen, waaronder diabetes type 2, hartaandoeningen en sommige soorten kanker.

Een groeiend aantal 'overtuigend bewijs'

 1. De nieuwe studie voegt "overtuigend bewijs" toe dat er verschillende voedingspatronen zijn die een gezonde manier bieden om gewicht te verminderen en de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren, legt professor Anderson uit.

 2. Ook merkt ze op dat dergelijke patronen "een paar basisprincipes moeten bevatten, zoals een hoge voedingswaarde; rijk aan groenten en fruit, volle granen, peulvruchten en noten; laag in geraffineerde granen en commercieel bewerkte voedingsmiddelen met toegevoegde suikers, verzadigde vetten en natrium; duurzaam; cultureel relevant; en plezierig. "

 3. Prof. Anderson suggereert dat er behoefte is aan toekomstige studies om de effecten van de twee diëten in populaties met een hoger risico op hartziekten te vergelijken.

 4. Deze zouden ook moeten onderzoeken "of gezonde versies van traditionele diëten over de hele wereld die vers voedsel benadrukken en suikers, verzadigde vetten en natrium beperken, obesitas en hart- en vaatziekten kunnen voorkomen en beheersen," dringt.

 5. "Mensen hebben meer dan één keuze voor een hart-gezond dieet."Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407