Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Hoe psychologie u kan helpen bij het kiezen van een geweldig cadeau

De onderste regel

 1. Het seizoen van cadeauwinkelen is aangebroken. Hoewel het vaak een vreugde is om na te denken over het geven van geschenken aan de mensen van wie je houdt, is er geen twijfel dat het ook een beladen tijd kan zijn.

 2. Het is niet altijd eenvoudig om het juiste geschenk te vinden om te geven. En als we kijken hoe vaak geschenken worden geretourneerd, is het duidelijk dat we niet altijd goed kiezen.

 3. Hoewel onderzoek zich vaak heeft gericht op de voordelen van het geven voor de gever, zijn er ook duidelijke voordelen voor ontvangers, zelfs meer dan de voordelen van het ontvangen van iets dat je misschien wilt of nodig hebt.

 4. Welnu, recent onderzoek geeft richtlijnen voor het geven van een geschenk dat het geluk van een ontvanger maximaliseert en nauwere relaties bevordert.

 5. Hier zijn enkele van de belangrijkste bevindingen en wat het betekent voor het vinden van het juiste geschenk voor de belangrijke mensen in uw leven.

1. Maak u minder zorgen over de kosten of kwaliteit - en meer over de bruikbaarheid

 1. Je zou denken dat hoe meer je uitgeeft aan een geschenk, hoe meer iemand het op prijs stelt. Maar wat nieuw onderzoek suggereert dat het meer de bruikbaarheid van een geschenk is dat ertoe doet.

 2. In een recent onderzoek voerden onderzoekers seriële experimenten uit om na te gaan hoe dicht een ontvanger van een cadeau voelde bij een cadeau-ontvanger - een kennis of een goede vriend - na het ontvangen van een aantrekkelijk versus een praktisch cadeau.

 3. De soorten geschenken die in de experimenten werden overwogen, omvatten dingen zoals pennen (een pen van hoge kwaliteit die enigszins zwaar en onpraktisch was versus een gewone pen die gemakkelijk te vervoeren was) of cadeaubonnen voor restaurants (tot een trendy maar ver weg restaurant, versus een gewoon maar dichtbij restaurant).

 4. In sommige gevallen herinnerden de deelnemers zich een geschenk dat ze daadwerkelijk hadden ontvangen. In andere gevallen dachten ze dat ze zo'n geschenk zouden ontvangen.

 5. Hoewel het lijkt alsof de waargenomen kosten van het geschenk een verschil in nabijheid zouden hebben gemaakt, veranderde het de uitkomst niet toen onderzoekers de deelnemers vertelden dat de twee items dezelfde prijs hadden.

 6. Deze bevinding weerspiegelt eerder onderzoek, dat heeft uitgewezen dat het geven van een duur geschenk niet noodzakelijkerwijs de weg naar iemands hart is.

2. Kies een geschenk dat op langere termijn voldoening geeft in plaats van aanvankelijk enthousiasme

 1. Heb je ooit een speeltje aan een kind gegeven om het op dezelfde dag te zien verlaten? Het kan zijn dat je zo gefocust was op het anticiperen op hun opwinding bij het openen van het heden, dat je het belang van het vinden van een geschenk dat na verloop van tijd meer geluk brengt, hebt verwaarloosd!

 2. In een reeks experimenten onderzochten onderzoekers hoe het anticiperen op iemands reactie op een geschenk de keuze van een geschenk in verschillende omstandigheden bepaalde. In alle gevallen kozen gevers vaak voor geschenken op basis van het feit of ze dachten dat de geschenken ontvangers zouden verbazen, in plaats van na verloop van tijd na te denken over geluk.

 3. In een experiment kozen mannelijke deelnemers bijvoorbeeld een flitsender Valentijnsdaggeschenk, zoals een dozijn rode rozen, meer dan een meer bevredigend, zoals een ingemaakte rozenplant met knoppen die open gaan - ondanks voorkeuren van ontvangers, die vaak meer gemengd waren.

 4. Waarom zou dat zijn? Volgens de onderzoekers leken gevers geïnteresseerd te zijn in het opwekken van verrassing of vreugde bij ontvangers, waardoor ze misschien het contact met de voordelen op langere termijn van een geschenk verliezen: plezier in de tijd, niet alleen op dit moment.

3. Geef iemand waar ze om hebben gevraagd

 1. U denkt misschien dat verrassingsgeschenken uw vrienden en familie zullen verrassen. Maar onderzoek suggereert het tegenovergestelde: ze ontvangen liever geschenken waar ze om hebben gevraagd.

 2. In een reeks experimenten ontdekten onderzoekers dat gevers de neiging hadden om cadeaulijsten of cadeauverzoeken over het hoofd te zien, in de overtuiging dat elk cadeau door ontvangers evenveel zou worden gewaardeerd. Van hun kant gaven ontvangers de voorkeur aan geschenken die ze hadden gevraagd, wat duidt op een mismatch van verwachtingen die van invloed kan zijn op relaties. [! 3116 => 1140 = 4!

 3. Bovendien, hoewel gevers dachten dat een geldelijk geschenk onwelkom zou zijn, waardeerden de ontvangers het geld echt.

 4. Natuurlijk negeren gevers niet opzettelijk de wensen van mensen zonder reden. Ze geven waarschijnlijk aan dat ze zich dicht genoeg bij een ontvanger voelen om niet te hoeven horen welke geschenken ze moeten kopen. Helaas kan dat soort gedachten lezen afdwalen.

4. Het is goed om ervaringen te geven

 1. De wetenschap heeft aangetoond dat mensen de neiging hebben om gelukkiger te zijn wanneer ze geschenken ontvangen waarbij ervaringen zijn betrokken en niet materiële. Maar wanneer ervaringen moeten worden gegeven, kan afhankelijk zijn van de context.

 2. Uit een onderzoek bleek dat wanneer u zich niet erg dicht bij een ontvanger voelt, u eerder een materieel geschenk kiest. Dit helpt om de angst voor het maken van een verkeerde keuze te verlichten, omdat het kiezen van een ervaring voor iemand persoonlijker is en meer nabijheid impliceert.

 3. In een recent onderzoek werd de deelnemers gevraagd hun eigen reacties te raden bij het aangaan van een buitengewone versus alledaagse ervaring om te zien hoe dit hun gevoel van verbondenheid met een kennis of goede vriend beïnvloedde.

 4. Voorbeelden hiervan waren dingen als winkelen voor zwart (buitengewoon!) Versus wit (gewoon) toiletpapier of winkelen voor geweldige gloeilampen voor een vakantie-evenement versus winkelen voor gewone gloeilampen voor een woning.

 5. De onderzoekers ontdekten dat het deelnemen aan de meer buitengewone ervaringen meer gevoelens van nabijheid bij de deelnemers teweegbracht, waarschijnlijk omdat dit soort ervaringen hun aandacht meer trok.

 6. Natuurlijk waren de ervaringen in dit experiment geen geschenken. En het waren gedeelde ervaringen, wat waarschijnlijk de intimiteit meer verhoogt dan een ongedeelde ervaring.

 7. Deze bevindingen passen echter goed bij andere studies die hebben gevonden dat nieuwigheid nuttig is in toegewijde relaties en een aanwijzing kunnen zijn voor het effectiever maken van ervaringsgeschenken.

5. Duw geen geschenken op iemand die ze niet wil hebben

 1. Het zal u misschien verbazen dat het geven van geschenken niet altijd positief is. Een ontvanger die gelooft dat de bedoelingen van een gever zichzelf dienen of gericht zijn op het creëren van een gevoel van schulden, zal niet veel vreugde of dankbaarheid voelen voor een gever. Zelfs een aantrekkelijk geschenk zal ze niet ontroeren.

 2. Natuurlijk zijn gevers niet de enigen die verantwoordelijk zijn voor het positief maken van geschenkenuitwisseling. Ontvangers spelen ook een rol in hoe bereid ze zijn geschenken te accepteren en een gever niet het plezier van het geven te ontzeggen.

 3. Wat betekent dat voor degenen onder ons die geschenken uitwisselen? Wij gevers moeten controleren of onze motieven zuiver zijn en dat we doen wat we kunnen om te zorgen dat geschenken worden gezocht.

 4. Hoewel dat misschien minder belangrijk is in gezinnen met een traditie van geschenken geven, kan het iets zijn om te overwegen tussen vrienden of collega's. En voor ontvangers betekent dit ook openstaan ​​voor de geneugten van ontvangen.

 5. Dus, kortom, probeer geschenken te geven die uw relaties voeden. In plaats van ons te concentreren op onze eigen vreugde bij het schenken, kunnen we overwegen wat een ontvanger wil en dienovereenkomstig kiezen. Als u geschenken kiest die nuttig, ervaringsgericht of gewenst zijn, of die blijven geven - zonder verplichtingen - zullen de mensen op uw lijst zich waarschijnlijk gelukkiger, dankbaarder en dichter bij u voelen.

 6. En is dat niet waar de feestdagen om draait?

 7. Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Greater Good, het online tijdschrift van het Greater Good Science Center in UC Berkeley.

 8. Jill Suttie, PsyD, is de editor voor boekrecensies van Greater Good en levert regelmatig bijdragen aan het tijdschrift.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407