Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Hoeveel eiwit in een ei? Een gedetailleerde look

De onderste regel

 1. De meeste mensen weten dat eieren erg gezond zijn. Niet alleen dat - ze zijn ook een geweldige bron van hoogwaardige eiwitten.

 2. Het verkrijgen van voldoende eiwitten is erg belangrijk voor het opbouwen van botten en spieren, en voor het behoud van een goede algehele gezondheid.

 3. Maar hoeveel eiwit kunt u van eieren verwachten?

Hoeveel eiwit bevat één ei?

 1. Het gemiddelde ei bevat ongeveer 6-7 gram eiwit.

 2. Het eiwitgehalte is echter afhankelijk van de grootte van het ei. Hier is hoeveel eiwit verschillende maten eieren bevatten (1):

Eiwitinhoud van de dooier en het wit

 1. Laten we nu eens kijken naar het eiwitgehalte van verschillende delen van het ei.

 2. Mensen denken vaak dat eiwitten alleen in eiwitten voorkomen, omdat ze uit weinig andere dan eiwitten bestaan ​​(2).

 3. Van de eierdooiers is bekend dat ze bijna alle voedingsstoffen en vetten bevatten.

 4. Naast deze voedingsstoffen bevat de dooier echter ook tot ongeveer de helft van het eiwitgehalte van het ei (3).

 5. In een groot ei dat ongeveer 7 gram eiwit bevat, komt 3 gram uit de dooier en 4 gram uit het wit.

 6. Daarom is het eten van het hele ei - niet alleen het witte - de manier om de meeste eiwitten en voedingsstoffen te krijgen.

Heeft koken invloed op de kwaliteit van het eiwit?

 1. Het hoogwaardige eiwit dat in eieren voorkomt, bevat alle negen essentiële aminozuren in de juiste verhoudingen.

 2. Hoeveel van dat eiwit dat het lichaam daadwerkelijk kan gebruiken, lijkt echter af te hangen van hoe het wordt bereid.

 3. Rauw eten van eieren lijkt de minste hoeveelheid eiwit te bieden.

 4. In één onderzoek werd gekeken hoeveel eiwit werd geabsorbeerd uit gekookte versus rauwe eieren. Het bleek dat deelnemers 90% van het eiwit uit gekookte eieren absorbeerden, vergeleken met slechts 50% van het eiwit uit rauwe eieren (4).

 5. Een ander onderzoek gaf gezonde personen een maaltijd met gekookte of rauwe ei-eiwitten. Het bleek dat 94% van het gekookte ei-eiwit werd geabsorbeerd, vergeleken met slechts 74% van het rauwe ei-eiwit (5).

 6. Dit betekent dat het koken van eieren ervoor zorgt dat het eiwit beter verteerbaar en beter toegankelijk voor het lichaam wordt.

 7. Bovendien is het eten van rauwe eieren een risico op bacteriële besmetting en voedselvergiftiging (6, 7).

Andere gezondheidsvoordelen van eieren

 1. Eieren behoren tot de gezondste en meest voedzame voedingsmiddelen die u kunt eten.

 2. Ze bevatten relatief weinig calorieën, met één groot hardgekookt ei dat slechts ongeveer 77 calorieën bevat (1).

 3. Hoewel ze weinig calorieën bevatten, zijn ze een uitgebalanceerde bron van bijna elke voedingsstof die u nodig hebt. Een dergelijke voedingsstof is choline, die veel mensen in hun dieet missen (8).

 4. Choline is belangrijk voor veel processen in het lichaam. Een gebrek eraan kan namelijk de gezondheid van hersenen en hart beïnvloeden en is in verband gebracht met een verhoogd risico op neurale buisdefecten tijdens de zwangerschap (9).

 5. Afgezien van hun gehalte aan voedingsstoffen, zijn eieren ook in verband gebracht met tal van gezondheidsvoordelen, waaronder voordelen met betrekking tot gewichtsverlies en gewichtsbehoud.

 6. Van eieren is aangetoond dat ze gevoelens van volheid bevorderen, wat kan helpen voorkomen dat u teveel tegelijk eet (10, 11).

 7. Dit effect is vooral merkbaar wanneer mensen eieren eten voor het ontbijt.

 8. Eieren als ontbijt eten heeft aangetoond dat mensen de komende 24 uur aanzienlijk minder eten dan andere soorten ontbijt, zonder calorieën actief te beperken (11, 12).

 9. In één onderzoek aten mannen die eieren aten voor het ontbijt tot 470 minder calorieën bij lunch- en dinerbuffetten dan bij ontbijt op basis van ontbijtgranen of croissants (12).

 10. Naast dit alles zijn eieren goedkoop en heel gemakkelijk te bereiden.

De onderste regel

 1. Een ei van gemiddelde grootte bevat ongeveer 6-7 gram eiwit.

 2. Om uw lichaam zoveel mogelijk daarvan te laten gebruiken, is het raadzaam eieren te eten die gekookt zijn in plaats van rauw.

 3. Afgezien van hun indrukwekkende eiwitgehalte, bevatten eieren weinig calorieën, veel voedingsstoffen en vooral gewichtsverliesvriendelijk.

 4. Een ei van gemiddelde grootte bevat ongeveer 6-7 gram eiwit.

 5. Om uw lichaam zoveel mogelijk daarvan te laten gebruiken, is het raadzaam eieren te eten die gekookt zijn in plaats van rauw.

 6. Afgezien van hun indrukwekkende eiwitgehalte, bevatten eieren weinig calorieën, veel voedingsstoffen en vooral gewichtsverliesvriendelijk.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407