Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Hoeveel groene thee moet u per dag drinken?

De onderste regel

 1. Groene thee is wereldwijd een populair drankje.

 2. De afgelopen jaren is het ook populair geworden als gezondheidsdrank.

 3. Groene thee is afgeleid van de bladeren van de Camellia sinensis-plant en komt in verschillende variëteiten.

 4. Het kan worden genoten warm, koud of zelfs in poedervorm, en het staat bekend om zijn hoge gehalte aan antioxidanten en gezondheidsvoordelen.

 5. Maar hoeveel groene thee moet u drinken om deze voordelen te bereiken? En kan teveel drinken gevaarlijk zijn?

 6. Dit artikel duikt in het onderzoek om erachter te komen hoeveel groene thee je moet drinken.

Groene thee is gekoppeld aan vele gezondheidsvoordelen

 1. Groene thee zit boordevol voedingsstoffen en plantaardige stoffen die positieve gezondheidseffecten kunnen hebben.

 2. Dit omvat krachtige antioxidanten die catechines worden genoemd, die kunnen helpen beschermen tegen kanker.

 3. Meerdere onderzoeken tonen aan dat mensen die groene thee drinken aanzienlijk minder kans hebben om veel soorten kanker te krijgen, vergeleken met degenen die het niet drinken (1, 2).

 4. De vormen van kanker waartegen groene thee kan helpen beschermen, omvatten prostaat- en borstkanker, respectievelijk de twee meest voorkomende vormen van kanker bij mannen en vrouwen (3, 4).

 5. Bovendien geven verschillende onderzoeken aan dat groene thee het risico op diabetes type 2 en hartaandoeningen kan verlagen (5, 6, 7, 8).

 6. En het drinken van groene thee kan zelfs helpen om af te vallen.

 7. Van de cafeïne en catechines die het bevat, is aangetoond dat ze uw metabolisme stimuleren en de vetverbranding verhogen (9, 10).

 8. Over het algemeen wijzen onderzoeken erop dat het consumeren van groene thee u kan helpen 75-100 extra calorieën per dag te verbranden (11).

 9. Hoewel dit misschien een kleine hoeveelheid lijkt, kan het op de lange termijn bijdragen tot aanzienlijk gewichtsverlies.

 10. Andere mogelijke voordelen van het drinken van groene thee zijn onder andere ondersteuning van het immuunsysteem, verbeterde hersenfunctie, verbeterde tandgezondheid en een lager risico op artritis, de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson (12, 13, 14).

Hoeveel groene thee is optimaal?

 1. Studies die de voordelen van groene thee onderzoeken, tonen tegenstrijdig bewijs over precies hoeveel u elke dag moet drinken.

 2. Sommige onderzoeken tonen gezondheidsvoordelen aan bij mensen die slechts één kopje per dag drinken, terwijl andere onderzoeken vijf of meer kopjes per dag als optimaal beschouwen (15, 16).

 3. Groene thee kan het risico op verschillende ziekten helpen verlagen. De optimale hoeveelheid om te drinken kan echter afhangen van de ziekte.

 4. Op basis van de bovenstaande onderzoeken is het optimaal om drie tot vijf koppen groene thee per dag te drinken.

 5. Het is echter belangrijk op te merken dat in sommige onderzoeken geen verband werd gevonden tussen het drinken van groene thee en ziekterisico, dus deze effecten kunnen van persoon tot persoon verschillen (25, 26).

 6. De meeste studies hebben geconstateerd dat drinkers van groene thee beter gezond zijn dan mensen die helemaal geen thee drinken.

Mogelijke bijwerkingen van het drinken van groene thee

 1. De cafeïne en catechines in groene thee staan ​​bekend om hun gezondheidsvoordelen, maar ze kunnen ook bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken, vooral in grote doses.

 2. Te veel cafeïne consumeren kan gevoelens van angst verhogen, de slaap verstoren en maagklachten en hoofdpijn veroorzaken bij sommige mensen (27, 28, 29, 30, 31).

 3. Het consumeren van grote hoeveelheden cafeïne tijdens de zwangerschap kan zelfs het risico op geboorteafwijkingen en een miskraam vergroten (32).

 4. Op basis van huidig ​​onderzoek mag iedereen, inclusief zwangere vrouwen, niet meer dan 300 mg cafeïne per dag consumeren (33).

 5. In één review werden echter meer dan 400 onderzoeken bekeken en bleek dat gezonde volwassenen die tot 400 mg cafeïne per dag consumeerden geen nadelige effecten ondervonden (34).

 6. De hoeveelheid cafeïne in een kopje groene thee varieert afhankelijk van de hoeveelheid thee die wordt gebruikt en de tijdsduur dat de bladeren steil worden.

 7. Uit een onderzoek bleek dat het cafeïnegehalte van 1 gram groene thee varieerde van 11-20 mg (12).

 8. Een enkele portie wordt meestal gemeten bij 1 eetlepel (2 gram) theebladeren per 240 ml water. Ervan uitgaande dat elke kop thee ongeveer 1 kop (240 ml) is, betekent dit dat de gemiddelde kop groene thee ongeveer 22-40 mg cafeïne bevat.

 9. De catechinen in groene thee kunnen uw vermogen om ijzer uit voedingsmiddelen te absorberen verminderen (35).

 10. Het consumeren van catechines in grote hoeveelheden kan zelfs leiden tot bloedarmoede door ijzertekort (36).

 11. Hoewel het regelmatig drinken van groene thee geen probleem is voor de meeste gezonde personen, moeten degenen met een risico op ijzertekort overwegen thee te drinken tussen de maaltijden door en minstens een uur na het eten te wachten voordat ze thee drinken ( 37).

 12. Baby's, jonge kinderen, vrouwen die zwanger zijn of menstrueren en personen met interne bloedingen of dialyse ondergaan allemaal een verhoogd risico op ijzertekort.

 13. De catechinen in groene thee kunnen ook bepaalde medicijnen verstoren en hun effectiviteit verminderen.

 14. Studies tonen bijvoorbeeld aan dat groene thee de effectiviteit van bepaalde hart- en bloeddrukmedicatie kan remmen (12).

 15. Het drinken van groene thee kan ook de effecten verminderen van bepaalde medicijnen die worden gebruikt om angst en depressie te behandelen (38, 39).

 16. Giftige effecten komen het meest voor wanneer mensen groene theesupplementen nemen, die een veel hogere concentratie catechines hebben dan groene thee zelf (40).

De onderste regel

 1. Groene thee zit boordevol gezondheidsbevorderende stoffen.

 2. Regelmatig groene thee drinken kan u helpen af ​​te vallen en uw risico op verschillende ziekten te verminderen, waaronder diabetes, hartaandoeningen en kanker.

 3. Drie tot vijf koppen groene thee per dag drinken lijkt optimaal om de meeste gezondheidsvoordelen te behalen.

 4. Zeer hoge doses kunnen voor sommigen problematisch zijn, maar over het algemeen wegen de voordelen van groene thee veel zwaarder dan de risico's.

 5. Meer groene thee drinken kan zelfs uw gezondheid aanzienlijk verbeteren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407