Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Hoeveel lycopeen moet ik een dag consumeren?

Strategieën en overwegingen

 1. Hoewel lycopeen talloze gezondheidsvoordelen kan bieden, is een aanbevolen inname voor dit plantenpigment niet vastgesteld. Volgens MayoClinic.com hebben de meeste klinische onderzoeken zich gericht op de hoeveelheid lycopeenbevattend voedsel dat deelnemers aten in plaats van op de specifieke hoeveelheden lycopeen die ze consumeerden. Elke dag een verscheidenheid aan felgekleurde groenten en fruit eten kan een effectievere manier zijn om chronische ziekten te voorkomen dan lycopeen in supplementvorm te nemen, merkt de American Cancer Society op.

Voordelen voor de gezondheid

 1. Lycopeen geeft tomaten, roze grapefruit, watermeloen, abrikozen en andere rode, roze of oranje groenten en fruit hun levendige kleuren. Dit pigment behoort tot de klasse van carotenoïden, antioxidanten die de cellulaire schade tegengaan die kan leiden tot hartaandoeningen, kanker, maculaire degeneratie en andere ziekten. Het eten van een dieet rijk aan tomaten, grapefruit en andere voedingsmiddelen die veel lycopeen bevatten, kan u beschermen tegen sommige vormen van chronische ziekten, merkt MayoClinic.com op. Onderzoek heeft echter niet bevestigd dat lycopeen grotere preventieve voordelen biedt dan kalium, vitamine C of andere voedingsstoffen die in deze voedingsmiddelen worden aangetroffen.

Aanbevelingen

 1. In 2000 heeft het Food and Nutrition Board van het Institute of Medicine vastgesteld dat klinisch bewijs de noodzaak van een aanbevolen voedingswaarde of een adequate inname van lycopeen of andere carotenoïden niet rechtvaardigde. Omdat de specifieke rol van lycopeen bij het voorkomen van ziekten niet is vastgesteld, adviseert de American Cancer Society dat u elke dag ten minste vijf porties diepgekleurde groenten en fruit eet om de gezondheidsvoordelen van lycopeen en andere antioxidanten te ontvangen.

Dieetbronnen

 1. Op tomaten gebaseerd voedsel biedt de hoogste concentraties lycopeen, volgens het Linus Pauling Institute. Omdat carotenoïden vetoplosbare voedingsstoffen zijn, verhoogt het koken van tomaten met olie of het eten van gekookte tomaten met kleine hoeveelheden vet de hoeveelheid lycopeen die uw lichaam kan opnemen. Tomatensauzen, pasta's, soepen en sappen bevatten meer lycopeen dan de verse groente. Een kopje tomatenpuree in blik levert 75 mg lycopeen, vergeleken met 5 mg in een kopje rauwe tomaten, merkt het Linus Pauling Institute op. Watermeloen, roze, grapefruit, guave, abrikozen en papaya bevatten lycopeen. Deze voedzame voedingsmiddelen bevatten ook vitamine C, kalium, foliumzuur en andere antioxiderende pigmenten.

Supplementen

 1. Klinisch onderzoek heeft niet aangetoond dat het gebruik van lycopeen in supplementvorm uw risico op kanker of hartaandoeningen kan verminderen. Volgens MayoClinic.com variëren de aanbevolen doses lycopeen in het algemeen van 2 tot 30 mg per dag gedurende maximaal zes maanden. Hoewel lycopeen in de voeding bescherming kan bieden tegen long-, borst-, blaas-, maag-, mond- of prostaatkanker, kan aanvullend lycopeen de effecten van prostaatkanker verergeren bij mannen die de ziekte al hebben, merkt MedlinePlus op. Lycopeen supplementen kunnen onbekende bijwerkingen of medicamenteuze interacties hebben wanneer ze in hoge doses worden ingenomen. Raadpleeg uw arts voordat u lycopeen in supplementvorm inneemt.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407