Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Honingdauw versus meloen: wat is het verschil?

De onderste regel

 1. Honingmeloen en meloen zijn twee populaire meloenvariëteiten.

 2. Ze lijken op veel manieren op elkaar, maar hebben ook enkele unieke verschillen.

 3. Dit artikel bespreekt de gezondheidsvoordelen van honingmeloen en meloen, hun overeenkomsten en verschillen, en welk type misschien een betere keuze voor u is.

Wat zijn honingmeloen en meloen?

 1. Honingmeloen en meloen zijn twee leden van dezelfde soort, Cucumis melo (1).

 2. Maar hoewel ze nauw verwant zijn, zijn ze twee onderscheidende vruchten.

 3. Ze zijn op dezelfde manier zoet, maar honingmeloen heeft een gladde, lichtgekleurde schil en groen vruchtvlees, terwijl meloen een donkerder, gesatineerde schil en oranje vruchtvlees heeft (1, 2).

 4. Meloenen zijn zeer voedzaam en gaan gepaard met veel gezondheidsvoordelen. Zowel honingdauw als meloen zijn rijk aan vezels, vitamines, mineralen en plantaardige polyfenolen (3, 4).

 5. Plantenpolyfenolen zijn unieke verbindingen in groenten en fruit die antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen bezitten (5).

 6. Oxidatie en ontsteking zijn in verband gebracht met obesitas en bepaalde chronische aandoeningen, zoals hartaandoeningen en diabetes type 2. Het eten van een dieet dat rijk is aan plantaardige polyfenolen kan zowel oxidatieve schade als ontsteking in uw lichaam verminderen (5, 6, 7, 8).

 7. Bovendien kunnen leden van de C. melo-soort, zoals honingmeloen en meloen, uw huid ten goede komen, omdat ze rijk zijn aan de krachtige antioxidant superoxide-dismutase, die de schadelijke stoffen kan helpen verlichten effecten van overmatige blootstelling aan de zon (9).

 8. Bovendien kan uw lichaam bepaalde antioxidanten absorberen, waaronder bètacaroteen en lycopeen in meloenen, beter als ze uit fruit komen in tegenstelling tot groenten (10).

Overeenkomsten en verschillen

 1. Omdat ze dezelfde soort zijn, zijn meloen en honingmeloen merkbaar vergelijkbaar. Niettemin hebben ze ook duidelijke verschillen.

 2. Hier zijn de overeenkomsten en verschillen tussen meloen en honingmeloen.

 3. Honingmeloen en meloen hebben vergelijkbare voedingsprofielen, met 100 gram (11, 12):

 4. Ze zijn bijna identiek in hun calorie-, macronutriënten- en watergehalte, maar de meloen heeft meer dan twee keer de vitamine C van honingdauw en meer dan 60% meer vitamine A in de vorm van provitamine A-carotenoïden , die voorlopers zijn van vitamine A in plantaardig voedsel (11, 12).

 5. Vitamine A is essentieel om problemen met het gezichtsvermogen te voorkomen en vitamine C heeft een aantal immuunbevorderende functies. Beide hebben ook antioxiderende eigenschappen (13, 14, 15).

 6. Honingmeloenen en cantaloepen zijn geliefd vanwege hun zoetheid en sappigheid (16).

 7. Door hun kleur en stevige textuur zijn ze een goede aanvulling op fruitschalen en salades.

 8. Vanwege hun vergelijkbare smaak en textuur kunnen ze in de meeste recepten door elkaar worden gebruikt.

 9. Honingdauw is echter iets zoeter met een stevig, groen vruchtvlees, terwijl de meloen zachter, oranje vruchtvlees heeft.

 10. Kantaloep is meer vatbaar voor besmetting met ziekteverwekkende bacteriën vanwege de geslepen korst, die meer uitsparingen biedt waarin bacteriën kunnen groeien. Het is ook moeilijker schoon te maken (17).

 11. Dat gezegd hebbende, is dit probleem opgelost door de meloen en honingdauwmeloen te kruisen, wat resulteerde in een soort meloen met de zachte schil van honingdauw maar het oranje vruchtvlees van de meloen (18).

Welke moet u kiezen?

 1. Meloen en honingmeloen zijn vergelijkbaar, dus welke u kiest, hangt vooral af van uw persoonlijke voorkeur.

 2. Meloen bevat meer provitamine A en vitamine C, waardoor het iets voedzamer is - hoewel beide gezonde keuzes maken.

 3. Omdat meloen een hoger risico op besmetting met schadelijke bacteriën met zich meebrengt, wilt u dit type misschien vermijden als uw immuunsysteem is aangetast of als u zwanger bent.

 4. Toch is er nu een soort meloen met de smaak en kleur van meloen en de zachte schil van honingmeloen beschikbaar. Deze gekruiste versie veroorzaakt minder snel ziekte.

 5. Beide meloenen zijn een geweldige keuze, omdat beide weinig calorieën bevatten en vol vitamines, mineralen en antioxidanten zijn.

De onderste regel

 1. Honingmeloen en meloen zijn twee populaire meloenvariëteiten.

 2. Honingmeloen heeft een gladde, lichtgekleurde schil en groen vruchtvlees, terwijl de meloen een donkere, gesaldeerde schil en oranje vruchtvlees heeft.

 3. Beide zijn zoet en voedzaam, maar de meloen bevat meer vitamine C en provitamine A. Het heeft ook een groter risico besmet te raken met schadelijke bacteriën.

 4. Ongeacht of u meloen of honingmeloen kiest, inclusief een breed scala aan fruit - inclusief meloen - in uw dieet is een geweldige manier om de algehele gezondheid te bevorderen, de antioxidantactiviteit te verhogen en te verminderen ontsteking in uw lichaam.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407