Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


IJs eten: is het slecht voor u?

Overzicht

 1. Er is niets zo verfrissend als een lepel geschoren ijs op een warme zomerdag opscheppen. De kleine, smeltende ijsblokjes die rond je glas klinken, kunnen je afkoelen en je dorst lessen. En als je ziek bent, kan het zuigen op ijsblokjes een droge mond verlichten zonder je misselijk te maken.

 2. Maar hoe zit het met kauwen op harde ijsblokjes rechtstreeks uit de vriezer? Is het slecht voor je?

 3. Het eten van ijsblokjes kan een van de favoriete activiteiten van uw hond zijn, maar het kan voor u een onderliggende gezondheidstoestand zijn. Pagophagia is de naam van de medische aandoening die dwangmatig ijs eten betekent.

 4. Verlangen naar ijs kan een teken zijn van een voedingstekort of een eetstoornis. Het kan zelfs uw kwaliteit van leven schaden. Kauwijs kan ook leiden tot tandproblemen, zoals glazuurverlies en tandbederf.

Waardoor snakken mensen naar ijs?

 1. Verschillende omstandigheden kunnen ertoe leiden dat mensen hunkeren naar ijs. Ze bevatten:

 2. Dwangijs eten wordt vaak geassocieerd met een veel voorkomende vorm van bloedarmoede genaamd bloedarmoede door ijzertekort.

 3. Bloedarmoede treedt op wanneer uw bloed niet voldoende gezonde rode bloedcellen heeft. De taak van rode bloedcellen is om zuurstof door de weefsels van je lichaam te transporteren. Zonder die zuurstof kun je je moe en kortademig voelen.

 4. Mensen met bloedarmoede door ijzertekort hebben niet genoeg ijzer in hun bloed. IJzer is essentieel voor het opbouwen van gezonde rode bloedcellen. Zonder dit kunnen de rode bloedcellen geen zuurstof vervoeren zoals ze zouden moeten.

 5. Sommige onderzoekers geloven dat kauwijs een effect veroorzaakt bij mensen met bloedarmoede door ijzertekort, waardoor er meer bloed naar de hersenen wordt gestuurd. Meer bloed in de hersenen betekent meer zuurstof in de hersenen. Omdat de hersenen gewend zijn om van zuurstof te worden beroofd, kan deze piek van zuurstof leiden tot verhoogde alertheid en helderheid van denken.

 6. De onderzoekers haalden een kleine studie aan waarin deelnemers een test kregen voor en na het eten van ijs. De deelnemers met bloedarmoede deden het significant beter na het eten van ijs. Deelnemers zonder bloedarmoede werden niet beïnvloed.

 7. Meer informatie over bloedarmoede door ijzertekort.

 8. Pica is een eetstoornis waarbij mensen dwangmatig een of meer non-foodproducten eten, zoals ijs, klei, papier, as of vuil. Pagophagia is een subtype van pica. Het gaat om dwangmatig eten van ijs, sneeuw of ijswater.

 9. Mensen met pica zijn niet gedwongen om ijs te eten vanwege een lichamelijke aandoening zoals bloedarmoede. In plaats daarvan is het een psychische stoornis. Pica komt vaak voor naast andere psychiatrische aandoeningen en intellectuele handicaps. Het kan zich ook ontwikkelen tijdens de zwangerschap.

 10. Meer informatie over pica.

Hoe wordt de oorzaak van hunkering naar ijs vastgesteld?

 1. Raadpleeg uw arts als u al langer dan een maand dwangmatig ijs eet en eet. Als u zwanger bent, raadpleeg dan onmiddellijk uw arts om bloedonderzoek te laten doen. Vitamine- en mineraaltekorten tijdens de zwangerschap kunnen ernstige problemen veroorzaken.

 2. Begin door naar uw huisarts te gaan en uw symptomen uit te leggen. Vertel het ze als je ooit trek hebt gekregen in iets anders ongewoons dan ijs.

 3. Uw arts zal waarschijnlijk uw bloed testen om te controleren op ijzertekort. Als uw bloedonderzoek bloedarmoede suggereert, kan uw arts meer tests uitvoeren om te zoeken naar een onderliggende oorzaak, zoals overmatig bloeden.

Kan verlangen naar ijs andere omstandigheden veroorzaken?

 1. Als je ernstige verlangens naar ijs hebt, kun je uiteindelijk veel meer eten dan je denkt. Mensen met pagofagie kunnen elke dag meerdere dienbladen of zakken ijs eten.

 2. Uw tanden zijn eenvoudigweg niet gebouwd voor de slijtage die wordt veroorzaakt door het dagelijks eten van zakken of bakjes ijs. Na verloop van tijd kun je het glazuur op je tanden vernietigen.

 3. Tandglazuur is het sterkste deel van de tanden. Het vormt de buitenste laag van elke tand en beschermt de binnenste lagen tegen verval en beschadiging. Wanneer het glazuur erodeert, kunnen de tanden extreem gevoelig worden voor warme en koude stoffen. Het risico op gaatjes neemt ook aanzienlijk toe.

 4. Als bloedarmoede door ijzertekort onbehandeld blijft, kan dit ernstig worden. Het kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder:

 5. Pica is een zeer gevaarlijke toestand. Het kan leiden tot verschillende complicaties, waaronder medische noodgevallen. Hoewel ijs geen interne schade aanricht, kunnen andere niet-voedselproducten dat wel. Als iemand pagofagie heeft, kunnen ze ook gedwongen worden andere stoffen te eten.

 6. Afhankelijk van wat je eet, kan pica leiden tot:

Hoe worden hunkeren naar ijs behandeld?

 1. Als u ernstige trek in ijs hebt, moet u erachter komen waarom. Als je bloedarmoede door ijzertekort hebt, moeten ijzersupplementen vrijwel onmiddellijk van je verlangen afkomen. [! 111596 => 1140 = 5!

 2. Als u kaakpijn of tandpijn heeft, praat dan met uw tandarts. Ze kunnen u mogelijk helpen ernstige schade aan uw tanden en kaak te voorkomen.

De onderste regel

 1. Dwangmatig kauwen op ijs kan tot verschillende complicaties leiden. Het kan ook uw leven op school, werk of thuis verstoren. Maak een afspraak met uw zorgverlener om erachter te komen waarom u zin ​​hebt in ijs. Een eenvoudige bloedtest kan je helpen de oorzaak van je verlangens te achterhalen en de behandeling te starten.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407