Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


IJzer met kippenlevertjes versus Runderlever

Overwegingen

 1. IJzergebrek wordt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie beschouwd als het meest voorkomende voedingsgebrek ter wereld. IJzer is een essentieel mineraal dat in alle cellen van het lichaam wordt aangetroffen en integraal deel uitmaakt van verschillende processen. IJzergebrek is een aandoening waarbij te weinig ijzer in het lichaam aanwezig is, wat onder andere leidt tot zwakte en vermoeidheid. Kip- en rundvleeslever bevatten grote hoeveelheden ijzer. Het zijn goede bronnen om te voldoen aan de aanbevelingen voor dagelijkse inname van ijzer.

IJzergehalte

 1. Kippenlever is een van de rijkste bronnen van ijzer; rundvlees levert een goede hoeveelheid ijzer. Een plakje gebakken kiplever van 100 g bevat 13 mg ijzer, of ongeveer 72 procent dagelijkse waarde. Een plakje gestoofde kippenlever van 100 g bevat 11,6 mg of 65 procent dagelijkse waarde, gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën, volgens "Calorie Lab." Rauwe kippenlever bevat 9 mg ijzer of 50 procent dagelijkse waarde per 100 g. Rauw rundvlees daarentegen bevat dagelijks 4,9 mg of 27 procent ijzer. Een plakje gesmoord rundvlees van 68 g levert dagelijks 4,4 mg of 25 procent ijzer; een plakje gebakken rundvlees van 81 g levert 5 mg of 28 procent dagelijkse waarde van ijzer, volgens "Calorie Lab."

Iron

 1. IJzer is een voedingsmineraal dat een sleutelrol speelt in verschillende lichaamsprocessen. Een belangrijke functie van ijzer is de rol die het speelt bij het ondersteunen van het transport van zuurstof in het lichaam; bijna tweederde van het ijzer in het lichaam wordt gevonden in hemoglobine. Hemoglobine is een eiwit in rode bloedcellen dat zuurstof door het lichaam transporteert. IJzer is ook vereist voor bepaalde chemische reacties in het lichaam en de productie van aminozuren, neurotransmitters en hormonen, volgens de publicaties van Harvard Health. De twee vormen van ijzer uit de voeding zijn heem, dat afkomstig is van dierlijke bronnen, en nonheme, dat afkomstig is van plantaardige bronnen. Heemijzer, de vorm die voorkomt in kippen- en rundvleeslever, wordt gemakkelijker opgenomen door het lichaam in vergelijking met nonheme-ijzer.

Dieetreferentie-innames

 1. Het Food and Nutrition Board van het Institute of Medicine beveelt 8 mg ijzer per dag aan voor volwassen mannen en 18 mg per dag voor vrouwen in de leeftijd van 19 tot 50. Zwangere vrouwen hebben de hoogste hoeveelheid ijzer per dag nodig, met een aanbeveling van 27 mg per dag; adolescente vrouwen tussen 14 en 18 jaar hebben 15 mg per dag nodig. Vrouwen die borstvoeding geven, hebben ongeveer 9 mg tot 10 mg per dag nodig. Kinderen van 1 tot 3 jaar hebben 7 mg per dag nodig en kinderen van 4 tot 8 jaar hebben 10 mg per dag nodig. De aanvaardbare bovengrens inname niveaus voor ijzer zijn 40 mg tot 45 mg ijzer per dag. Toxiciteit kan optreden bij een hoge ijzerinname, omdat het niet gemakkelijk uit het lichaam kan worden geëlimineerd. Houd ijzersupplementen afgesloten en uit de buurt van kinderen om accidentele ijzertoxiciteit te voorkomen, die fataal kan zijn.

Deficiency

 1. IJzergebrek, een veel voorkomend gezondheidsprobleem over de hele wereld, leidt meestal tot bloedarmoede door ijzertekort of een laag ijzergehalte in het bloed. Het kan worden veroorzaakt door lage voedingsinname, bloedverlies en ijzerabsorptieproblemen en symptomen zoals vermoeidheid, verminderde prestaties en een verzwakt immuunsysteem veroorzaken. Zwangere en menstruerende vrouwen en kinderen lopen het grootste risico op het ontwikkelen van ijzertekort, volgens het Office of Dietary Supplements. IJzersupplementen worden vaak voorgeschreven voor de behandeling van ijzertekort.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407