Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Ik heb extreem vasten geprobeerd door één keer per dag te eten - dit gebeurt er

Takeaway

 1. Toen ik begon met het onderzoeken van het One Meal a Day-dieet (soms verwezen naar OMAD), was het de eenvoud die me naar het plan trok: je eet één maaltijd per dag, bestaande uit wat je maar wilt , meestal tijdens uw normale etenstijd.

 2. Super onconventioneel, toch?

 3. De OMAD is echter echt slechts een extreme variant van intermitterend vasten of een meer hardcore neef van het Warrior-dieet. Het verschil tussen OMAD en traditioneel vasten is in plaats van vasten voor het typische venster, zoals 16 uur, je ongeveer 23 uur vast (inclusief de tijd die je slaapt).

 4. Terwijl het uitgangspunt een beetje duister klinkt, als een voedingssupplement dat door een 'arts' op een infomercial 's avonds laat wordt gebruikt, laten we de redenering - en wetenschap - aan beide kanten van het debat voordat we het helemaal afschrijven.

Waarom slechts één keer per dag eten?

 1. De meeste mensen krimpen ineen bij de gedachte een enkele maaltijd te missen. Opzettelijk elke dag op één na missen, lijkt elke dag buitensporig en onnodig. Maar voorstanders van OMAD claimen tal van voordelen, waaronder:

 2. Sommigen volgen dit eetpatroon om religieuze redenen. Maar anderen, waaronder prominente professionele atleten zoals Ronda Rousey en Herschel Walker, eten vrijwillig een keer per dag voor de lange termijn. Walker beweert al jaren één maaltijd per dag te eten, meestal een salade en wat brood 's avonds.

 3. Er is zelfs enig historisch bewijs dat de oude Romeinen slechts één grote maaltijd per dag aten voordat het ontbijt in populariteit begon te stijgen in de middeleeuwen.

Mijn ervaring met het proberen van OMAD

 1. Tijdens mijn tijd met OMAD experimenteerde ik een keer per dag meerdere keren, maar nooit voor een langere periode. Mijn langste streak was vijf dagen. Meerdere keren tilde ik gewichten op, speelde basketbal op het veld, of deed andere soorten inspannende oefeningen in nuchtere toestand.

 2. Hier zijn mijn drie belangrijkste afhaalmaaltijden om het OMAD-dieet te proberen:

 3. Al vroeg in mijn OMAD-eten raakte ik verstrikt in de kinderlijke vreugde dat ik vrij kon eten.

 4. Toen realiseerde ik me dat ik na 48 uur alleen nacho's, vleugels en whisky had gedronken. Dit is zeker niet de optimale brandstof voor een gezond lichaam.

 5. Ja, een deel van OMAD's aantrekkingskracht is het plezier van eten wat je wilt, maar je moet ernaar streven om je ene maaltijd evenwichtig en micronutriënt rijk te maken omwille van je algehele gezondheid.

 6. Ik ben een fervent lifter. Hoewel ik geen ernstig krachtverlies op OMAD merkte, ploegde ik ook niet bepaald door het ijzer.

 7. Als u eenvoudig optilt voor algemene gezondheid en niet bezig bent met prestaties, zal het beperken van uw maaltijden waarschijnlijk niets voor u veranderen.

 8. Maar serieuze lifters die graag hun kracht in de loop van de tijd willen vergroten, willen misschien een minder extreme versie van OMAD gebruiken, zoals het Warrior Diet of een typisch 16: 8-etalage.

 9. Een van de redenen dat ik OMAD probeerde was om te kijken of ik de mentale weerbaarheid had om te voorkomen dat ik at. Het was een uitdaging - honger is een krachtig gevoel. Op sommige dagen gaf ik toe en at ik lunch.

 10. Maar meestal was ik er trots op dat ik me aan het dieet zou houden en mezelf vrij voelde om mezelf te belonen met een stevige maaltijd. Als je gelooft dat discipline een spier is en de jouwe moet worden versterkt, is OMAD een manier om dit te doen, een optie die je daadwerkelijk in betere conditie brengt.

Wat zegt de wetenschap over de voordelen en risico's van OMAD?

 1. Zoals veel gezondheidstrends, alleen omdat mensen dat doen, betekent dit niet dat het goed voor je is. Het onderzoek is gemengd als het gaat om het al dan niet veilig zijn om één maaltijd per dag te eten.

 2. Een onderzoek uit 2007 verbindt eten eenmaal per dag met een toename van bloeddruk en cholesterol. Dus als je één maaltijd per dag bestaat uit sterk verwerkt gefrituurd voedsel of te veel eenvoudige koolhydraten, zul je je behoorlijk slecht voelen, zelfs als je gewicht verliest.

 3. Andere risico's van vasten kunnen zijn:

 4. Maar een klein onderzoek uit 2017 bij 10 mensen met type 2 diabetes toonde aan dat 18 tot 20 uur per dag vasten kan leiden tot meer gecontroleerde niveaus van bloedglucose.

 5. Dat gezegd hebbende, als je diabetes hebt, is langdurige OMAD waarschijnlijk niet geschikt voor jou. En natuurlijk moet u uw arts raadplegen voordat u uw dieet drastisch verandert.

 6. Onderzoek dateert uit 2005 toont aan dat vasten de weerstand van het lichaam tegen ziekten kan verbeteren door cellen onder een "positieve stress" te plaatsen, op dezelfde manier dat het optillen van gewichten tranen veroorzaakt waardoor spiervezels teruggroeien sterker.

 7. Langdurig vasten waarbij alleen water werd ingenomen, is ook gekoppeld aan een verlaagd aantal ziekten, zoals kanker en diabetes, in een 2016-studie met muizen als proefpersonen.

 8. In een grafiekoverzicht van 768 patiënten met medische faciliteiten bleek dat beperkt vasten met alleen water niet leidde tot medische complicaties op de lange termijn.

 9. De algemene medische consensus is dat het voor de meeste gezonde volwassenen waarschijnlijk veilig is om af en toe te vasten. De hier genoteerde studies verwijzen echter naar algemeen intermitterend vasten of dagen van alleen water vasten. Er zijn niet veel onderzoeken specifiek naar de risico's of voordelen van OMAD.

 10. Betekent dit dat u dat moet doen?

 11. Het antwoord is voor iedereen verschillend. Of OMAD het juiste nuchtere dieet is, moet u met uw primaire zorgverlener bespreken.

 12. Toen ik een paar maanden geleden besloot OMAD te proberen, was ik al met tussenpozen aan het vasten en het idee om af te vallen terwijl ik at wat ik maar wilde, was aantrekkelijk. Bovendien vond ik het een leuk idee om mezelf uit te dagen en ongemakkelijke hongergevoelens door te drukken.

 13. Wie zou OMAD niet moeten proberen?

 14. Dit is geen dieet dat lang kan worden volgehouden, daarom onderschrijf ik als geregistreerde diëtist deze dieetaanpak niet.

 15. Als het op dieet aankomt, moeten mensen als vuistregel op hun hoede zijn voor methoden en rages die zichzelf presenteren als een gemakkelijke oplossing voor een gecompliceerd probleem.

 16. Het OMAD-dieet kan extreem gevaarlijk zijn voor kinderen of jonge volwassenen, mensen met diabetes of hypoglykemie, obesitas of metabole snelheden, en het kan het risico op eetbuien vergroten.

De onderste regel

 1. Eén keer per dag eten is niet zo gek of gevaarlijk als je zou denken, maar het is niet voor iedereen. Persoonlijk zou ik het niet aanbevelen als een langdurige manier om weken of maanden achter elkaar te eten.

 2. Eén studie uit 2016 koppelt het eten van één of twee maaltijden per dag aan een vermindering van de BMI, en sommige mensen hebben geweldige resultaten en maken van OMAD een levenslange verbintenis.

 3. Naast MMA-jager Herschel Walker (hierboven vermeld), is een ander voorbeeld Blake Horton, de gescheurde YouTuber die regelmatig video's publiceert van massale maaltijden zoals kip-taco-pizza of een burrito van 7 pond van fruitige kiezels.

 4. Zoals de meeste mensen was OMAD een beetje te moeilijk voor mij om het elke dag te doen. Als je wilt proberen vasten maar geïntimideerd bent door OMAD, zou je iets meer beheersbaar kunnen overwegen voor je dagelijkse maaltijdplan, zoals het 5: 2 dieet of het krijgersdieet.

 5. Ik eet echter nog steeds zo nu en dan maar één keer per dag, vooral als ik het erg druk heb of de avond ervoor een groot diner heb gegeten. Het is ook een geweldige manier om discipline te oefenen en jezelf uit te dagen.

 6. De sleutel tot succes met OMAD is, net als elk ander dieet, luisteren naar je lichaam.

 7. Verander dingen als je ernstige negatieve effecten opmerkt, en merk op dat het goed is om van tijd tot tijd honger te hebben. Je merkt misschien dat je nieuwe niveaus van focus en productiviteit bereikt terwijl de kilo's wegsmelten.

 8. Zo niet, dan hebt u tenminste minder vaat om op te ruimen!

 9. Raj is een consultant en freelance schrijver die gespecialiseerd is in digitale marketing, fitness en sport. Hij helpt bedrijven bij het plannen, maken en verspreiden van inhoud die leads genereert. Raj woont in Washington, D.C., waar hij in zijn vrije tijd geniet van basketbal en krachttraining. Volg hem op Twitter.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407