Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Interessante feiten over brood de effecten van gist

Een woord van waarschuwing

 1. Gist is een levende eencellige schimmel die wordt gebruikt bij het maken van brood en bier. Het woord "gist" is Sanskriet voor "om te koken of". De soort gist die in voedsel wordt gebruikt, wordt Saccharomyces cerevisiae genoemd, een Latijnse naam die "suikerschimmel" betekent. Het organisme is heel gewoon overal om je heen, in de lucht en op de schil van fruit.

Geschiedenis

 1. Egyptenaren begonnen ongeveer 3000 jaar geleden S. cerevisiae te gebruiken en gistgebrood brood vormde duizenden jaren de basis van het Europese en mediterrane dieet. Gedurende de eerste honderd jaar van gebruik gebruikten bakkers gist van zuurdesemstarters, een mengsel van graan en water waar gisten konden gisten en groeien. Bakkers zouden elke dag een portie van dit voorgerecht verwijderen om het brood te maken, en zouden het aanvullen met meer graan en water. In de jaren 1850 bestudeerde wetenschapper Louis Pasteur de schimmel en maakte de weg vrij voor het productieproces dat vandaag wordt gebruikt.

Functie

 1. Gist is een rijsmiddel, wat betekent dat het koolzuurbellen produceert die brood doen rijzen. In tegenstelling tot bakpoeder of frisdrank, wat chemische zuurdesem is, is het gas dat gist produceert een product van zijn voedingsproces. Gist verbruikt de suikers in het brooddeeg en scheidt koolstofdioxide uit, waardoor het deeg opzwelt. De gist produceert ook alcohol en enkele andere bijproducten, die de unieke smaak van gistbrood produceren. Wanneer je je brood in de oven zet, schopt de hoge hitte de gist in overdrive en het deeg rijst een paar minuten heel snel voordat het brood hard wordt en de gist sterft.

Types

 1. Je kunt bakgist in een cake of in een droge, gegranuleerde vorm kopen. Omdat het ongeveer 70 procent vocht bevat, heeft cakegist een korte houdbaarheid. Droge gist kan lange tijd in de koelkast worden bewaard en worden gebruikt wanneer u het nodig hebt.

 2. Bakkersgist is niet hetzelfde als biergist of voedingsgist, hoewel ze allemaal deel uitmaken van de familie S. cerevisiae. Biergist wordt op hop geteeld, die wordt gebruikt in de bierbereiding, en het heeft een bittere smaak. Voedingsgist wordt geteeld op melasse en heeft een zoetere smaak. Voeding en biergist laten nooit brood rijzen omdat de schimmel tijdens de verwerking wordt gedood.

Voordelen

  Waarschuwingen

  1. Hoewel het prima is om gebakken brood te eten, eet je nooit rauwe actieve gist omdat deze schimmels nog in leven zijn en zullen blijven gisten in je spijsvertering, waar ze de B-vitamines van je lichaam zullen eten en produceren gas.  Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407