Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is aardappelzetmeel goed voor u? Voordelen van Potato Starch

20 Salade Recepten die indruk maken op gasten (en uw smaakpapillen)

 1. Naarmate glutenvrij koken en bakken steeds populairder wordt, willen mensen weten wat de beste gezonde zetmelen en granen zijn om tarwebloem te vervangen? Aardappelzetmeel is een zetmeel afkomstig van aardappelen en wordt vaak gebruikt als verdikkingsmiddel voor sauzen, soepen en stoofschotels.

 2. Zit er gluten in aardappelen? Nee, dat is er niet, maar dat betekent niet automatisch dat aardappelzetmeel een gezondheidsvoedsel is. Hoewel het bekend is dat het helpt bij de bloedsuikerspiegel en goede darmbacteriën, bevat het ook weinig voedingsstoffen en is het vaak genetisch gemodificeerd.

 3. Laten we eens kijken naar de plussen en minnen van dit plantaardige, afgeleide complexe koolhydraat, evenals enkele gezondere alternatieven die ook glutenvrij zijn.

Aardappelzetmeel voedingsfeiten

 1. Wat is aardappelzetmeel precies? Laten we eerst eens praten over wat zetmeel is. Zetmeel is een reukloze, smaakloze, zachte witte substantie die wordt gemaakt door alle groene planten. Aardappelzetmeel is het zetmeel dat voorkomt in aardappelen die een product zijn van de aardappelplant. De aardappelplant (Solanum tuberosum) is lid van de nachtschadefamilie en produceert eetbare knollen, beter bekend als aardappelen.

 2. Is een aardappel een korrel? Nee, het is absoluut geen korrel. Als groente bevat de aardappel een grote verscheidenheid aan voedingsstoffen, waaronder kalium, calcium, ijzer, magnesium, fosfor, zink, koper, vitamine C en B-vitamines. Dus je zou denken dat zijn zetmeel ook rijk zou zijn aan sommige of al deze voedingsstoffen, maar helaas, zoals je gaat zien, is de claim van aardappelzetmeel zeker niet zijn vitamine- en mineralengehalte.

 3. Een eetlepel aardappelzetmeel bevat ongeveer: (1)

 4. Er is ook ongeveer acht gram resistent zetmeel per eetlepel rauw aardappelzetmeel, maar niet veel anders op het gebied van voeding. (2)

Voor- en nadelen van aardappelzetmeel

 1. Laten we eens kijken naar mogelijke voordelen voor de gezondheid van aardappelzetmeel en enkele negatieve aspecten van dit plantaardige zetmeel.

 2. Veel gezond zetmeel valt in de categorie resistent zetmeelvoedsel. Als resistent zetmeel is aangetoond dat aardappelzetmeel nuttig is voor de regulering van de bloedsuikerspiegel.

 3. Wat is een resistent zetmeel? Resistente zetmelen kunnen door het spijsverteringsstelsel van het lichaam reizen zonder te worden veranderd. Een ander voorbeeld van een resistent zetmeel vergelijkbaar met aardappelzetmeel zijn onrijpe bananen.

 4. Een wetenschappelijke studie, gepubliceerd in het tijdschrift Diabetic Medicine in 2010, onderzocht of consumptie van resistent zetmeel mensen kon helpen die worstelden met het metabool syndroom. In de enkelblinde, gerandomiseerde studie hadden 20 personen met insulineresistentie ofwel 40 gram per dag een resistent zetmeelsupplement of een placebo gedurende een periode van 12 weken. De onderzoeksresultaten toonden aan dat consumenten van het resistente zetmeel de insulinegevoeligheid hadden verbeterd in vergelijking met de placebogroep. Over het algemeen concluderen de onderzoekers dat "consumptie van resistent zetmeel de insulinegevoeligheid verbetert bij personen met het metabool syndroom." (3)

 5. Als een resistent zetmeel fungeert aardappelzetmeel als een prebioticum in het lichaam, wat betekent dat het eigenlijk de goede bacteriën in uw darm voedt. Onderzoek toont aan dat de nuttige effecten van resistent zetmeel op het spijsverteringsstelsel waarschijnlijk het resultaat zijn van gunstige vetzuren met korte ketens die worden geproduceerd door bacteriële gisting in de dikke darm. (4)

 6. Voor iedereen die gluten probeert te vermijden, is een van de gezondheidsvoordelen van aardappelzetmeel het feit dat het van nature glutenvrij is.

 7. Zodra het is gekookt, zou dit zetmeel veel gewenste culinaire kenmerken hebben, waaronder "neutrale smaak, goede helderheid, hoge bindingssterkte, lange textuur en een minimale neiging tot schuimen of vergelen van de oplossing." (5)

 8. In tegenstelling tot de bron, de aardappel, bevat dit zetmeel geen significante hoeveelheden vitamines of mineralen. Wat essentiële voedingsstoffen betreft, bevat het eigenlijk maar één, namelijk koolhydraten. In het ideale geval zou aardappelzetmeel meer voedingsstoffen leveren.

 9. Zetmeel uit aardappelen bestaat uit twee hoofddelen: amylose (20 procent) en amylopectine (80 procent). De amylose wordt als het ongewenste deel beschouwd omdat het gelering aanmoedigt wanneer het aan dingen wordt toegevoegd. Aardappelzetmeel kan afkomstig zijn van genetisch gemodificeerde aardappelen. Een specifiek voorbeeld hiervan is Amflora, een genetisch gemodificeerde aardappel die specifiek is ontworpen om alleen de amylopectine-component van het zetmeel te produceren. (6)

Aardappelzetmeel versus Aardappelmeel

 1. Dus hoe zit het met aardappelzetmeel versus aardappelmeel? Het is niet verrassend dat zowel het zetmeel als de bloem uit een aardappel komen. Beide zijn glutenvrij, maar het zijn twee totaal verschillende dingen. Aardappelzetmeel komt eigenlijk van een meerstapsproces waarbij alleen het zetmeel van een aardappel wordt geëxtraheerd. Aardappelmeel daarentegen is in wezen opgedroogde en gemalen aardappel. Het zetmeel en meel worden om verschillende redenen gebruikt en smaken ook anders.

 2. Het zetmeel is in wezen smaakloos, maar aardappelmeel heeft een smaak die op een aardappel lijkt. Aardappelzetmeel is een wit poeder dat qua textuur vergelijkbaar is met maïzena, terwijl aardappelmeel zwaarder is en vergelijkbaar is met tarwebloem. Aardappelzetmeel wordt gebruikt bij het bakken en als verdikkingsmiddel in verschillende recepten. Aardappelmeel wordt vaak gebruikt in combinatie met of om tarwebloem te vervangen als basis voor brood en gebak. (7)

 3. Waarschuwing: Probeer geen aardappelmeel te gebruiken in plaats van aardappelzetmeel als verdikkingsmiddel, omdat dit waarschijnlijk tot lijmachtige resultaten kan leiden!

Aardappelzetmeel + gezondere vervangers gebruiken

 1. Aardappelzetmeel is niet duur en wordt verkocht in supermarkten, gezondheidswinkels en online. Sommige producten met het label "aardappelzetmeel" hebben eigenlijk "aardappelmeel" als hun enige ingrediënt, dus zorg ervoor dat u de verpakking zorgvuldig leest. Als u aardappelzetmeel koopt, wilt u ervoor zorgen dat het niet-GMO is en idealiter ook biologisch.

 2. Het wordt vaak gebruikt om sauzen, stoofschotels, soepen, vla en pudding te verdikken. Het wordt ook vaak gebruikt bij glutenvrij en Pascha bakken. Als u aardappelzetmeel als verdikkingsmiddel in een hete vloeistof gebruikt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het niet kookt, omdat dit het moeilijker maakt voor de vloeistof om te verdikken. Als je geen aardappelzetmeel bij de hand hebt, kun je dit niet vervangen door aardappelmeel. Aardappelmeel heeft een veel meer aardappelachtige smaak en het heeft ook een zwaardere consistentie.

 3. Arrowrootzetmeel is een gezond alternatief dat ook veel gezondheidsvoordelen biedt. GMO-vrije maïzena is ook glutenvrij en het is een voedingsstoffenrijk alternatief voor aardappel. Plus, maïzena zou een lagere kans hebben om op te kloppen in vergelijking met aardappelzetmeel. Hoewel maïzena de voorkeur heeft voor het verdikken van vloeistoffen op zuivelbasis, werkt arrowroot goed met zure vloeistoffen. Zowel pijlwortelzetmeel als maïzena kunnen worden gebruikt in plaats van aardappelzetmeel in een één-op-één substitutieverhouding. (8)

Recepten met aardappelzetmeel

 1. Hier zijn enkele gezonde, resistente zetmeelrecepten met zetmeel uit aardappelen. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur kun je in deze recepten pijlwortelzetmeel vervangen door aardappel.

Geschiedenis

 1. In 2012 zou de zetmeelproductie wereldwijd ongeveer 75 miljoen ton bedragen. De belangrijkste plantaardige zetmelen die worden gemaakt zijn tarwe, maïs, cassave en, last but not least, aardappel. Deze zetmelen hebben overeenkomsten en verschillen afhankelijk van hun chemische samenstelling en voedingsstofgehalte. (9)

 2. Afgezien van matzo die volgens strikte richtlijnen is bereid, zijn verboden ingrediënten van Pesach tarwe, gerst, rogge, haver en spelt. Maïzena wordt niet als koosjer beschouwd, dus het is ook niet toegestaan. Dus welk ingrediënt wordt meestal gebruikt bij het Pascha bakken? Zetmeel van de aardappel. (10)

 3. Als u de ingrediëntenetiketten zorgvuldig leest, ziet u mogelijk verrassend aardappelzetmeel of aardappelmeel in het volgende: (11)

 4. Wanneer u voor het eerst resistente zetmeelrecepten met aardappelzetmeel in uw dieet begint op te nemen, kunt u tijdelijke veranderingen in uw spijsvertering opmerken, zoals een opgeblazen gevoel en gas. Aardappelallergieën komen niet vaak voor, maar u moet aardappelzetmeel vermijden als u een aardappelallergie of aardappelintolerantie heeft.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407