Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is Ahi tonijn goed voor u?

Te veel tonijn eten

 1. Ahi tonijn - een alternatieve naam voor geelvintonijn - wordt vaak gebruikt in rauwe visgerechten in Aziatische keukens, en het is ook een van de meest voorkomende soorten tonijn die worden gebruikt voor conserven. Hoewel het dient als een geweldige bron van verschillende voedingsstoffen die je nodig hebt voor een goede gezondheid, is het ook iets hoger in kwik dan andere soorten tonijn. Het Hawaii State Department of Health beveelt aan uw porties te beperken tot twee keer per maand.

Proteïne en selenium

 1. Ahi tonijn wordt geladen met eiwit. Elke portie tonijn van 6 ons biedt een indrukwekkende 41,5 gram eiwit - 90 procent van de dagelijkse eiwitbehoefte voor vrouwen en 74 procent voor mannen, volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Je lichaam verteert het eiwit in tonijn om individuele aminozuren te produceren en gebruikt het vervolgens om eiwitten te maken die nodig zijn voor weefselsterkte, evenals hormonen en enzymen die de celfunctie regelen. Het selenium in tonijn helpt verschillende van deze enzymen te activeren, en voldoende selenium in uw dieet krijgen, regelt de groei van nieuwe cellen, onderhoudt een goede functie van de bloedvaten en speelt een belangrijke rol bij de productie van sperma. Een portie van 6 gram Ahi-tonijn bevat 154 microgram selenium, wat bijna drie keer uw dagelijkse inname-eisen is, vastgesteld door het Institute of Medicine, of IOM.

Vitamine D en fosfor

 1. Eet ahitonijn en je verhoogt ook je inname van botvriendelijke voedingsstoffen, waaronder vitamine D en fosfor. Je lichaam gebruikt fosfor - samen met andere mineralen, waaronder calcium - om nieuw botweefsel aan te maken. De vitamine D in ahi tonijn helpt je lichaam om calcium op de juiste manier te gebruiken, wat ook de groei van botweefsel ondersteunt. Als gevolg hiervan zorgt het krijgen van voldoende fosfor en vitamine D in uw dieet ervoor dat uw botten dicht, sterk en bestand tegen breuken blijven. Een portie van 6 ons van Ahi-tonijn bevat 473 milligram fosfor - ongeveer tweederde van uw aanbevolen dagelijkse fosforinname - samen met 117 internationale eenheden vitamine D, of een vijfde van uw aanbevolen dagelijkse inname.

Kalium en vitamine B-12

 1. De overvloedige hoeveelheid kalium en vitamine B12 in tonijn ondersteunt de zenuw- en hersenfunctie. Vitamine B12 helpt u bij het maken van neurotransmitters, de chemicaliën die uw cellen gebruiken om te communiceren, evenals myeline, een stof die uw zenuwcellen helpt elektriciteit te geleiden. Als elektrolyt helpt kalium ook bij de zenuwcommunicatie omdat het uw zenuwen helpt elektriciteit te geleiden. Een portie ahitonijn levert u 3,5 microgram vitamine B12 - meer dan de 2,4 microgram die u dagelijks nodig heeft - evenals 750 milligram kalium, wat 16 procent bijdraagt ​​aan uw aanbevolen dagelijkse inname.

Risico's en nadelen

 1. Het relatief hoge gehalte aan kwik van Ahi tonijn kan een gezondheidsrisico vormen, waaronder symptomen zoals slapeloosheid, concentratiestoornissen, misselijkheid, braken en pijn in de mond, volgens de afdeling Kindergeneeskunde van NYU Langone Medisch Centrum. Het is vooral schadelijk voor jonge kinderen en zwangere vrouwen.

 2. Hoewel Ahi-tonijn ook enkele nuttige omega-3-vetzuren biedt, bieden andere tonijnvariëteiten meer. Een portie Ahi-tonijn van 6 ounce bevat bijvoorbeeld slechts 0,2 gram omega-3-vetzuren, terwijl een vergelijkbare portie witte tonijn in blik 1,5 gram bevat. Deze omega-3-vetzuren verlagen verschillende risicofactoren voor hartaandoeningen, dus als je kiest voor ahi tonijn boven albacore, mis je een aantal cardiovasculaire voordelen.

 3. Het relatief hoge gehalte aan kwik van Ahi tonijn kan een gezondheidsrisico vormen, waaronder symptomen zoals slapeloosheid, concentratiestoornissen, misselijkheid, braken en pijn in de mond, volgens de afdeling Kindergeneeskunde van NYU Langone Medisch Centrum. Het is vooral schadelijk voor jonge kinderen en zwangere vrouwen.

 4. Hoewel Ahi-tonijn ook enkele nuttige omega-3-vetzuren biedt, bieden andere tonijnvariëteiten meer. Een portie Ahi-tonijn van 6 ounce bevat bijvoorbeeld slechts 0,2 gram omega-3-vetzuren, terwijl een vergelijkbare portie witte tonijn in blik 1,5 gram bevat. Deze omega-3-vetzuren verlagen verschillende risicofactoren voor hartaandoeningen, dus als je kiest voor ahi tonijn boven albacore, mis je een aantal cardiovasculaire voordelen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407