Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is Basa Fish gezond? Voeding, voordelen en gevaren

De onderste regel

 1. Basa is een soort witte vis afkomstig uit Zuidoost-Azië.

 2. In de landen die het importeren, wordt het vaak gebruikt als een goedkoop alternatief voor kabeljauw of schelvis vanwege zijn vergelijkbare smaak en textuur.

 3. Ondanks zijn populariteit is er echter beweerd dat het enkele gezondheidsrisico's met zich meebrengt.

 4. Dit artikel bespreekt de voeding van basa-vis en of het eten ervan gezond of riskant is.

Wat is Basa Fish?

 1. Basa is een soort meerval die behoort tot de familie Pangasiidae. De formele wetenschappelijke naam is Pangasius bocourti, hoewel het in de Verenigde Staten vaak basa-vis of bocourti wordt genoemd.

 2. Je hebt misschien ook basa-vissen gehoord die rivierschoenmaker, Vietnamese schoenmaker, pangasius of swai worden genoemd.

 3. Het vlees heeft een lichte, stevige textuur en een milde vissmaak - vergelijkbaar met kabeljauw of schelvis. Het wordt zelfs vaak verkocht als visfilets zonder botten en op dezelfde manier gebruikt.

 4. Basa-vissen zijn inheems in de rivieren Mekong en Chao Phraya, die door verschillende landen in Zuidoost-Azië lopen.

 5. Vanwege zijn populariteit en de grote vraag naar export, wordt het ook in grote aantallen gekweekt in hokken rondom de Mekong-rivier.

 6. Een reden waarom Basa zo populair is, zijn de kosten. Het is goedkoop om te groeien en te oogsten, waardoor het concurrerend geprijsd is, zelfs wanneer het naar het buitenland wordt geëxporteerd.

Voedingswaarden

 1. Net als andere soorten witte vis bevat basa weinig calorieën en is het rijk aan hoogwaardige eiwitten.

 2. Een portie van 126 gram levert (1):

 3. Vanwege het lage calorie- en eiwitgehalte kan het een heilzaam voedingsmiddel zijn voor diegenen die een dieet volgen - niet in tegenstelling tot andere soorten witte vis.

 4. Het bevat ook 5 gram onverzadigde vetten, waaronder enkele omega-3-vetzuren.

 5. Omega-3-vetzuren zijn essentiële vetten die belangrijk zijn voor het behoud van een optimale gezondheid van uw lichaam en hersenen - vooral als u ouder wordt (2).

 6. Basa bevat echter veel minder omega-3-vetten dan vette vis zoals zalm en makreel (1).

Voordelen voor de gezondheid

 1. Witte vis zoals basa levert u hoogwaardige eiwitten en niet veel calorieën.

 2. Het eten van vis is ook gekoppeld aan een aantal gezondheidsvoordelen, waaronder een lang leven en een lager risico op hartaandoeningen.

 3. Observatiestudies hebben aangetoond dat mensen die meer vis eten langer leven dan degenen die dat niet doen (3).

 4. In één onderzoek leefden degenen die de meeste vis aten - die werd gemeten door de niveaus van omega-3-vetten in hun bloedbaan te testen - iets meer dan twee jaar langer dan die die het minst at (4).

 5. Hoewel omega-3-vetzuren in de grootste hoeveelheden voorkomen in vette vis, kunnen slankere vissen zoals basa nog steeds bijdragen aan uw inname van omega-3.

 6. Onthoud dat observationele studies geen oorzaak en gevolg kunnen aantonen. Daarom kunnen deze studies niet zeggen dat het eten van vis is wat mensen langer laat leven.

 7. Toch suggereert onderzoek dat vissen zoals basa een gezonde aanvulling zijn op een uitgebalanceerd dieet.

 8. Van mensen die de meeste vissen eten, wordt ook gedacht dat ze een lager risico op hartaandoeningen hebben (5, 6).

 9. Dit voordeel wordt vaak gekoppeld aan vette vis, vanwege hun hoge gehalte aan omega-3-vetzuren.

 10. Zelfs het eten van magere vis is echter gekoppeld aan een lager cholesterolgehalte - wat uw risico op hartaandoeningen kan verminderen (7, 8, 9).

 11. Dit suggereert dat er andere aspecten kunnen zijn aan het eten van hele vis die het risico op hartaandoeningen kunnen verminderen, en dat het opnemen van witte vis in een gezond, uitgebalanceerd dieet hart-gezonde voordelen kan hebben (10).

 12. Basa is - net als andere witte vis - een goede bron van hoogwaardige eiwitten.

 13. Eiwit speelt een aantal vitale rollen in uw lichaam, waaronder de groei en het herstel van de weefsels van uw lichaam en de productie van belangrijke enzymen (11, 12, 13).

 14. Een portie van 126 gram basa levert 22,5 gram hoogwaardige, complete eiwitten - wat betekent dat het alle negen essentiële aminozuren bevat die u uit uw dieet nodig hebt (1 ).

 15. Het lage caloriegehalte van basa maakt het een uitstekend voedsel als u probeert uw calorie-inname te verminderen.

 16. Eén portie van 126 gram heeft slechts 160 calorieën (1).

 17. Bovendien tonen sommige onderzoeken aan dat viseiwitten je kunnen helpen om je langer vol te voelen dan andere bronnen van dierlijke eiwitten.

 18. Uit een onderzoek bleek dat viseiwit de grootste invloed had op het gevoel van volheid, vergeleken met kip en rundvlees (14).

Is het veilig om te eten?

 1. Over het algemeen houdt het eten van elk type vis risico's in.

 2. Dit komt omdat vissen industrieel afval kunnen bevatten zoals kwik en polychloorbifenylen (PCB's). Deze verbindingen kunnen zich in uw lichaam ophopen en hebben toxische effecten (15, 16, 17).

 3. Toch wordt gedacht dat de voordelen van het eten van vis opwegen tegen mogelijke risico's (18).

 4. Studies hebben aangetoond dat residuen van zware metalen in basa-vissen zich binnen veilige grenzen bevinden (19, 20).

 5. Er is echter gesuggereerd dat de manier waarop basa-vis wordt gekweekt en de omgeving waarin hij leeft, deze vis tot een voedsel met een hoger risico kan maken.

 6. De vijvers waarin meervallen zoals basa worden gekweekt, zijn vatbaar voor besmetting. Om dit te beheersen, moeten viskwekers vaak chemische middelen en medicijnen gebruiken om ziekteverwekkers en parasieten te bestrijden - deze componenten kunnen de vis beïnvloeden.

 7. Sommige studies hebben aangetoond dat geïmporteerde meervallen - inclusief basa-vissen - niet voldoen aan internationale veiligheidsnormen.

 8. In feite bevatten vissen uit Vietnam waarschijnlijk meer sporen van geneesmiddelen voor diergeneeskundig gebruik, waaronder antibiotica, in concentraties die de wettelijke limieten overschrijden (21).

 9. Uit een onderzoek bleek ook dat 70-80% van de meerval die naar de Europese landen Duitsland, Polen en Oekraïne werd geëxporteerd, was besmet met Vibrio-bacteriën - een veel voorkomende oorzaak van voedselvergiftiging (19).

 10. Om het risico op voedselvergiftiging te minimaliseren, moet u Basa goed koken en voorkomen dat u deze eet als deze rauw of niet gaar is.

De onderste regel

 1. Basa is een witte vis uit Zuidoost-Azië die een uitstekende bron is van hoogwaardige eiwitten en gezonde vetten zoals omega-3-vetzuren.

 2. Door zijn goedkope prijs, milde smaak en schilferige, stevige textuur is het wereldwijd populair.

 3. Het kan echter een hoger risico op voedselvergiftiging opleveren, dus zorg ervoor dat u het goed kookt.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407