Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is Brood Veganistisch? Pita, Zuurdesem, Ezechiël, Naan en meer

Beter leven en eten

 1. Veganisme verwijst naar een manier van leven die dierenuitbuiting en wreedheid probeert te minimaliseren. Om deze reden streven veganisten ernaar om alle voedingsmiddelen die vlees, gevogelte, vis, eieren, zuivel en honing bevatten uit hun dieet uit te sluiten (1).

 2. Dat gezegd hebbende, het kan een uitdaging zijn om te bepalen of een voedingsmiddel ingrediënten bevat die zijn afgeleid van dierlijke producten. Dit zorgt ervoor dat veel nieuwe veganisten zich afvragen of het voedsel dat ze eten wel vegan zijn - inclusief brood.

 3. Dit artikel vertelt u hoe u kunt bepalen of uw brood vegan is.

Is alle brood veganistisch?

 1. In wezen bevat een broodrecept vier eenvoudige ingrediënten: bloem, water, zout en gist - een soort microscopische schimmel die wordt gebruikt om brood te helpen rijzen. Daarom is veganist de eenvoudigste vorm van brood.

 2. Sommige soorten bevatten echter extra ingrediënten zoals zoetstoffen of vetten - beide kunnen van dierlijke oorsprong zijn.

 3. Sommige recepten kunnen bijvoorbeeld eieren, boter, melk of honing gebruiken om de smaak of textuur te wijzigen - wat betekent dat niet alle soorten brood vegan zijn.

Hoe weet je of een brood vegan is

 1. Het is meestal eenvoudig om te zeggen of een brood vegan is.

 2. Je kunt veganistisch van niet-veganistisch brood onderscheiden door de ingrediëntenlijst te bekijken. Brood met eieren, honing, koninginnegelei, gelatine of ingrediënten op zuivelbasis zoals melk, boter, karnemelk, wei of caseïne wordt niet als veganistisch beschouwd.

 3. U kunt ook deze ingrediënten tegenkomen die meestal - maar niet altijd - vegan zijn:

 4. Het is onmogelijk om aan het etiket te zien of deze twee ingrediënten van dierlijke producten of planten zijn gemaakt.

 5. Als u er zeker van wilt zijn dat uw brood vegan is, is het misschien het beste om soorten te vermijden die monoglyceriden, diglyceriden en lecithine bevatten, tenzij het product in kwestie als vegan is gecertificeerd.

Meest voorkomende soorten veganistisch brood

 1. Veel soorten brood zijn van nature vrij van dierlijke producten. Hier is een lijst met typen die meestal veganistisch zijn:

 2. Hoe minder bewerkt brood is, hoe groter de kans dat het vegan is. Bovendien zijn flatbreads, hartige of droge broodsoorten eerder veganistisch, terwijl donzige brioche-soorten vaak zuivelproducten, eieren of beide bevatten, waardoor ze niet-veganistisch zijn.

 3. Er zijn echter uitzonderingen. Naan-platbroden in Indiase stijl bevatten bijvoorbeeld vaak melk of een geklaarde boter, bekend als ghee, terwijl een specifiek type joods brood, bekend als challah, vaak eieren bevat.

 4. Daarom blijft het controleren van het ingrediëntenetiket de beste manier om ervoor te zorgen dat er geen dierlijke producten aan het voedsel zijn toegevoegd.

Hoe niet-veganistische ingrediënten in een broodrecept te vervangen

 1. Je eigen brood maken is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat het veganistisch is.

 2. De eenvoudigste recepten zijn van nature veganistisch. Toch is het mogelijk om meer gecompliceerde recepten die niet-veganistische ingrediënten vereisen te wijzigen door ze te vervangen door veganistische.

 3. Eieren kunnen bijvoorbeeld vaak worden vervangen door vlas of chiazaad.

 4. Om een ​​ei te vervangen, mengt u eenvoudig 1 eetlepel (15 mg) chiazaad of gemalen lijnzaad met 3 eetlepels (45 ml) warm water en laat zitten totdat het mengsel een gelei krijgt- zoals consistentie. Voeg vervolgens op dezelfde manier toe aan je beslag als je een ei zou toevoegen.

 5. Eiwitten kunnen ook worden vervangen door aquafaba - de viskeuze vloeistof waarin peulvruchten zijn gekookt. Kikkererwten aquafaba lijkt het meest populair in recepten en je kunt het thuis maken of de vloeistof uit een blikje kikkererwten gebruiken.

 6. Gebruik 3 eetlepels (45 ml) aquafaba in plaats van 1 heel ei, of 2 eetlepels (30 ml) om 1 eiwit te vervangen.

 7. Plantaardige oliën zoals olijfolie of kokosolie zijn een prima vervanger voor boter. Ongezoete plantenmelk zoals soja, amandel of havermelk is een goed alternatief voor zuivelmelk. Ten slotte kan ahornsiroop worden gebruikt in recepten waarin bijproducten zoals honing worden gevraagd.

 8. Voeg eenvoudig plantaardige oliën, melk of ahornsiroop toe aan uw recept in dezelfde hoeveelheid als het niet-veganistische alternatief.

De onderste regel

 1. Veel soorten brood zijn van nature veganistisch. Toch bevatten sommige niet-veganistische ingrediënten zoals eieren, melk, boter of honing.

 2. Het controleren van de ingrediëntenlijst is de beste manier om ervoor te zorgen dat uw brood vegan is. Als alternatief kun je zelf maken door niet-veganistische items te vervangen door veganistische items.

 3. Veel soorten brood zijn van nature veganistisch. Toch bevatten sommige niet-veganistische ingrediënten zoals eieren, melk, boter of honing.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407