Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is bruine rijst of witte rijst beter voor de gezondheid?

Is bruine rijst of witte rijst beter voor de gezondheid?

 1. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties rapporteert dat rijst 19 procent van alle calorieën in de wereld uitmaakt.

 2. Lees verder om meer te leren over de voedingsverschillen tussen witte en bruine rijst, welke rijst in bepaalde situaties beter is, en mogelijke risico's en overwegingen.

Nutrition

 1. Volgens de National Nutrient Database van het United States Department of Agriculture biedt 1 kop gekookte, verrijkte, langkorrelige witte rijst:

 2. Als alternatief vermeldt de Amerikaanse voedingsdatabank van het Amerikaanse ministerie van Landbouw dat 1 kop gekookte, langkorrelige bruine rijst biedt:

 3. Zie hieronder voor een tabel waarin de dagelijkse waarden van vitaminen en mineralen in 1 kop gekookte, langkorrelige witte of bruine rijst worden vergeleken, volgens de voedseletiketteringsgids van de Amerikaanse Food Drug Administration (FDA) .

Voedingsverschillen

 1. Witte rijst is bruine rijst waarvan de zemelen en kiemen zijn verwijderd. Het resultaat is dat witte rijst een aantal antioxidanten, B-vitamines, mineralen, vetten, vezels en een kleine hoeveelheid eiwit mist.

 2. Veel soorten witte rijst zijn verrijkt om de tijdens de verwerking verloren voedingsstoffen te vervangen. In de VS voegen fabrikanten B-vitamines toe, zoals thiamine, niacine en foliumzuur, evenals ijzer.

 3. Zoals weergegeven in de bovenstaande tabel, bevat bruine rijst grotere hoeveelheden vitaminen en mineralen dan witte rijst, behalve ijzer, folaat, en het bevat dezelfde hoeveelheid selenium.

 4. Rijst is zacht voor het spijsverteringsstelsel en wordt over het algemeen goed verdragen. Zowel witte als bruine rijst zijn van nature glutenvrij.

 5. Koeling van rijst nadat het is gekookt, resulteert in hogere niveaus van een vezel die resistent zetmeel wordt genoemd. Dit geldt zelfs als de gekookte, gekoelde rijst later opnieuw wordt verwarmd. Deze vorm van vezels kan de darmgezondheid bevorderen.

 6. Zowel witte als bruine rijst ontwikkelen resistenter zetmeel bij koeling na het koken, maar bruine rijst bevat in het algemeen meer vezels.

Welke rijst is beter?

 1. Er kunnen bepaalde situaties zijn waarin de ene rijstsoort voordelen heeft ten opzichte van de andere.

 2. Vrouwen die zwanger zijn, zwanger kunnen worden of borstvoeding geven, hebben verhoogde foliumzuurspiegels nodig. Door voldoende foliumzuur te krijgen, kan het risico van een baby op bepaalde geboorteafwijkingen, met name neurale buisdefecten, afnemen.

 3. Afgezien van het folaat dat van nature in voedingsmiddelen aanwezig is, wordt aanbevolen dat vrouwen die zwanger kunnen worden, ook 400 microgram (mcg) foliumzuur per dag krijgen.

 4. Omdat witte rijst verrijkt is met foliumzuur, zou het een betere keuze kunnen zijn voor mensen met verhoogde foliumzuurbehoeften of mensen die het risico lopen niet aan hun foliumzuurbehoeften te voldoen.

 5. Nierziekte

 6. Bruine rijst bevat meer fosfor en kalium dan witte rijst, dus mensen met een nieraandoening moeten mogelijk beide voedingsstoffen in hun dieet beperken.

 7. Vezelarm dieet

 8. Een vezelarm dieet wordt aanbevolen voor bepaalde aandoeningen waarbij de darm betrokken is, zoals diverticulitis en diarree, en na operaties waarbij de maag of darmen betrokken zijn. Witte rijst bevat minder vezels dan bruine rijst, dus het kan een betere keuze zijn wanneer een vezelarm dieet nodig is. Bruine rijst is echter ook relatief vezelarm, dus beide kunnen werken.

 9. Vezelrijk dieet

 10. In tegenstelling, hoewel bruine rijst slechts iets meer vezels bevat dan witte rijst, kan het een betere keuze zijn wanneer een persoon een vezelrijk dieet moet eten. Vezels kunnen helpen gezonder cholesterolgehalte, regelmaat en gewichtsbeheersing te bevorderen. Het kan ook constipatie verlichten.

 11. Betere voeding

 12. Omdat bruine rijst niet is ontdaan van zijn zemelen en kiemen, is het aanzienlijk hoger in veel vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. Dit maakt het de ideale rijstkeuze voor diegenen die hun algehele voeding willen verbeteren.

Risico's

 1. Onlangs is er bezorgdheid ontstaan ​​over de hoeveelheid arseen in rijst. De hoeveelheid arseen in rijst varieert op basis van het soort rijst en de grond waar het werd gekweekt.

 2. Omdat de rijstzemelen meer arseen bevatten dan andere delen, kan bruine rijst hogere niveaus hebben dan witte rijst.

 3. Er is ook bezorgdheid ontstaan ​​over cadmium, kwik en lood in rijst. Volgens een artikel in Rice Today is er echter niet genoeg onderzoek om definitief te zeggen dat toxische elementen uit rijst alleen bij mensen schade hebben veroorzaakt. In een studie uit 2017 werd daarentegen een mogelijke relatie gevonden tussen mensen die rijst eten en een hoger voorkomen van huidkanker.

 4. De FDA beveelt volwassenen en kinderen aan een gezond dieet te volgen dat verschillende granen bevat. Het eten van verschillende soorten granen is een manier om de blootstelling aan arseen in rijst te beperken.

Rijst en diabetes

 1. Een beoordeling van studies keek naar het verband tussen de inname van witte rijst en het risico op diabetes type 2. Onderzoekers ontdekten dat het eten van meer witte rijst geassocieerd was met een hoger risico op diabetes type 2, vooral bij Aziatische mensen. Ze ontdekten ook dat voor elke portie witte rijst die per dag werd gegeten, het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 met 11 procent toenam.

 2. Een andere studie vergeleek ook witte rijst met bruine rijst met betrekking tot het risico op diabetes type 2. Uit het onderzoek bleek ook dat vaker witte rijst eten in verband werd gebracht met een hoger risico op diabetes type 2.

 3. Het risico op diabetes type 2 was 17 procent groter bij mensen die elke week 5 of meer porties witte rijst consumeerden vergeleken met mensen die de minste hoeveelheid witte rijst aten.

 4. Daarentegen was het vaker eten van bruine rijst gekoppeld aan een lager risico op diabetes type 2. Mensen die elke week 2 of meer porties bruine rijst aten, hadden een 11 procent lager risico op diabetes type 2 dan mensen die de minste hoeveelheid bruine rijst aten.

 5. Onderzoekers concludeerden dat het vervangen van witte rijst door bruine rijst het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 zou kunnen helpen verminderen. Sommige van de gunstige effecten van bruine rijst kunnen te wijten zijn aan de grotere hoeveelheden onoplosbare vezels en magnesium die het bevat.

Samenvatting

 1. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 2. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.

 3. Over het algemeen lijkt bruine rijst een gezondere keuze dan witte rijst. Er kunnen echter bepaalde situaties zijn waarin witte rijst een betere keuze is. Beide soorten rijst passen in een gezond dieet.

 4. Hoewel bruine rijst meer vezels bevat dan witte rijst, heeft het minder vezels dan veel andere volle granen. Dit kan het een goede optie maken voor mensen die meer volle granen aan hun dieet willen toevoegen, maar momenteel niet veel vezels consumeren.

 5. De vezelinname moet geleidelijk en met voldoende vloeistofinname worden verhoogd. Dit kan symptomen zoals diarree, constipatie, gas en een opgeblazen gevoel helpen voorkomen.

 6. Artikel laatst beoordeeld op di 24 oktober 2017. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 7. Folaat [!Fact sheet

 8. Sonia, S., Witjaksono, F., Ridwan, R. (2015). Effect van koeling van gekookte witte rijst op resistent zetmeelgehalte en glycemische respons [!AbstractDonate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407