Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is de Freekeh Supergrain de nieuwe Quinoa?

Laatste gedachten over gezondste zaden om te eten

 1. Ondanks zijn vreemde naam is freekeh (uitgesproken als free-kah), ook bekend als farik, de nieuwe supergrain. Hoewel quinoa hoog staat op de zoektocht naar gezonde, korrelachtige alternatieven, heeft freekeh, vaak gespeld freekah of frikeh, enkele voordelen die u misschien zullen verrassen, terwijl het ook voor wat variatie in uw dieet zorgt.

 2. De grootste zorg voor velen is de tarwefactor, omdat gezonde tarwe-opties moeilijk verkrijgbaar zijn, maar als u de juiste variëteit krijgt, kunt u er de juiste voeding van krijgen. Dus waarom zou je deze nieuwe superkorrel eens bekijken, en hoe verhoudt deze zich tot quinoa? Ik ben blij dat je het vroeg.

Laatste gedachten over gezondste zaden om te eten

 1. Laten we beginnen met te zeggen dat freekeh niet glutenvrij is, terwijl quinoa dat wel is. Het staat echter sterk vanwege zijn vetarme, eiwitrijke en vezelrijke eigenschappen. Als we naar de porties kijken, heeft freekeh meer eiwit en bijna het dubbele van de vezel van quinoa, wat misschien de reden is waarom gewichtsverlies een voordeel is - uiteindelijk omdat je langer vol blijft. Een ander nutritioneel "ja" is dat het laag scoort op de glycemische index, komt uit op 43, wat diabetici een gezonde optie kan bieden. (1)

 2. Het bevat ook veel ijzer, calcium en zink, naast de prebiotische inhoud, die het spijsverteringsstelsel kan helpen efficiënt te werken.

 3. Freekeh Nutrition

 4. 100 gram freekeh bevat ongeveer: (2)

Laatste gedachten over gezondste zaden om te eten

 1. Omdat freekeh veel eiwitten en vezelrijk voedsel bevat, kan het meer verzadiging geven bij het eten bij uw maaltijd. Freekeh bevat eigenlijk drie keer meer vezels dan bruine rijst. Een vezelrijk dieet kan bijdragen aan een lager lichaamsgewicht door u te helpen zich vol te voelen. (3)

 2. Een gerandomiseerde, gecontroleerde studie uitgevoerd door de Annals of Internal Medicine meldde dat verhoogde vezelconsumptie proefpersonen hielp afvallen. De studie concentreerde zich op gewichtsveranderingen gedurende een periode van 12 maanden, waarbij 240 volwassenen met het metabool syndroom werden onderzocht, en de bevindingen geven aan dat er na 12 maanden een groot gewichtsverlies was in de vezelrijke dieetgroep. (4)

 3. Freekeh bevat de carotenoïden luteïne en zeaxanthine, antioxidanten die ouderdomsgerelateerde maculaire degeneratie helpen voorkomen. Er zijn aanwijzingen dat luteïne bijvoorbeeld de ontwikkeling van het oog gedurende het hele leven positief beïnvloedt, eigenlijk beginnend in de baarmoeder, en het risico op de ontwikkeling van veel leeftijdgerelateerde oogziekten verlaagt. Deze carotenoïden komen niet alleen voor in groenten en fruit, eidooiers en moedermelk, maar freekeh bevat ze ook. (5)

 4. De vezel in freekeh helpt bij het bevorderen van gezonde stoelgang. Sommige koolhydraten zijn niet verteerbare, onoplosbare vezels. Zowel oplosbare als onoplosbare vezels zijn goed, maar in dit geval helpt de onoplosbare vezel uw spijsvertering door bulk aan ontlasting toe te voegen. Dit kan verlichting bieden bij constipatie, waardoor voedingsmiddelen gemakkelijk en efficiënt door uw spijsverteringsstelsel kunnen passeren. (6)

 5. Freekeh bevat prebiotica, die anders zijn dan probiotica. Probiotica zijn nuttige levende bacteriën die je consumeert door dingen zoals kombucha, yoghurt, kefir, miso en rauwe zuurkool. Prebiotica helpen de darmbacteriën, de probiotica, te voeden en worden in planten gevonden. Hoewel meer studies nodig zijn, kunnen deze prebiotica nuttig zijn voor iedereen die lijdt aan IBS, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. (7)

 6. Een rapport uit 2012, gepubliceerd in het Journal of Nutrition, stelt dat prebiotica, samen met probiotica, kunnen helpen veel spijsverteringsproblemen te behandelen, waaronder: (8)

 7. Freekeh bevat ongeveer 2,27 gram glutaminezuur per portie, wat de hoogste hoeveelheid aminozuren in zijn aminozuurprofiel is. Populair voor atleten en bodybuilders, glutaminezuur helpt bij het synthetiseren van glutamine en heeft het vermogen om uithoudingsvermogen en kracht op te bouwen. Het doet dit door middel van wat een excitatoire neurotransmitter wordt genoemd die zich in het centrale zenuwstelsel bevindt, de meest voorkomende neurotransmitter in het ruggenmerg en het hersengebied. (9)

Gebruik en Freekeh-recepten

 1. Freekeh kan heel of gekraakt worden gevonden. Het wordt veel gemakkelijker te vinden in natuurvoedingswinkels en online - het wordt echter droog gevonden, net zoals hoe je gerst, bruine rijst of quinoa zou kopen. (10)

 2. Het kan geweldig zijn als bijgerecht bij bijna elke maaltijd, toegevoegd aan uw favoriete wraps en soepen, en zelfs geserveerd in havermoutachtige stijl voor het ontbijt of als onderdeel van uw favoriete ontbijtkom. Probeer vandaag een van de volgende recepten.

 3. Kefir, Flax en Freekeh Blueberry ontbijtkom

 4. Hier zijn nog een paar recepten om te proberen:

Geschiedenis van Freekeh

 1. Dus nu we weten wat het kan doen, wat is dit freekeh-graan precies? Het is eigenlijk de naam van het proces dat wordt gebruikt om het graan te bereiden. Het bevat een nootachtige en rokerige smaak en wordt meestal gekookt, net als rijst, als bijgerecht voor vlees of in combinatie met groenten. Beschouwd als een oud graan, is het een graanachtig voedsel dat afkomstig is van harde tarwe.

 2. Hoewel het kan worden genoemd bij enkele andere superkorrels zoals quinoa, spelt, amarant en farro, krijgt het zijn smaak door een braadproces. Het is het populairst in het oostelijke Middellandse Zeegebied. Omdat het oogsten vroeg in de groeifase van de durumtarwe gebeurt, terwijl de korrels geel zijn en de zaden zacht zijn, biedt het veel voedingswaarde.

 3. Bij het oogsten worden de hopen van het product in de zon gedroogd en in brand gestoken met de bedoeling alleen het stro en het kaf te verbranden - een proces dat veel aandacht vereist. Je vraagt ​​je misschien af ​​hoe dit proces kan worden beheerst. De zaden bevatten eigenlijk een hoge hoeveelheid vocht omdat ze zacht worden geoogst. Dit maakt het verbrandingsproces mogelijk zonder de zaden en kaf daadwerkelijk te verbranden.

 4. De volgende stap bestaat uit het nemen van de geroosterde tarwe en het ondergaan van een dorsen (of wrijven) en in de zon drogen, dat is wanneer het een consistente smaak, textuur en kleur krijgt. Het is dit proces dat plaatsmaakt voor de naam freekeh, of farikor, wat 'ingewreven' betekent. De laatste stap omvat het kraken van de zaden in kleinere stukjes, dat is wanneer ze meer op groene bulgur tarwe beginnen te lijken.

 5. Zoals eerder vermeld, is de term eigenlijk de naam van een proces dat wordt gebruikt om de korrels te bereiden en niet de naam van een specifieke graansoort. Het verwijst echter meestal naar tarwe en in het algemeen naar durumtarwe of groene durumtarwe. Dus hoewel het proces kan worden toegepast op andere granen, zoals gerst, is wat je in de meeste schappen in de VS vindt meestal tarwe. Controleer gewoon de etikettering om zeker te zijn.

 6. Freekeh is inheems in het Middellandse Zeegebied, delen van Noord-Afrika en Arabische landen, met name Syrië, Libanon, Jordanië en Egypte, waar het rijst vervangt vanwege zijn superieure voedingsvoordelen. Wetenschappelijk aangeduid als Triticum durum Desf., Is het woord freekeh Arabisch, wat 'wrijft' betekent en verwijst naar de wrijftechniek die nodig is voor de verwerking. Het wordt meestal gemaakt van harde tarwe - in Egypte komt het echter vaak van gerst.

 7. Het verhaal over dit oude graan gaat enkele duizenden jaren terug tot ongeveer 2300 v.Chr. Er wordt aangenomen dat een dorp in het Midden-Oosten door de vijand werd aangevallen toen de gewassen jonge, groene tarwe in brand vlogen. De dorpsbewoners moesten alles behouden wat ze konden en slaagden erin om hun voedselvoorraad te redden door een kleine ontdekking, waarbij uiteindelijk het verbrande kaf werd weggewreven dat plaats maakte voor de geroosterde tarwekorrels die het huisvestte. Dit is hoe het graan zijn naam kreeg, wat betekent "wrijven" of "de ingewreven".

 8. Naast het gebruikelijk worden in de mediterrane en Midden-Oosterse keuken, groeide de populariteit ervan naar Australië, waar de moderne verwerking van deze supergrain werd gevestigd. (11)

 9. Freekeh is een verbazingwekkende oude krachtkorrel - als u echter problemen heeft met gluten of coeliakie heeft, is dit geen goede keuze voor u. Zorg ervoor dat je pure versies koopt in plaats van producten met toegevoegde smaken om verwerkte ingrediënten en conserveermiddelen te voorkomen.

 10. Freekeh is een graanalternatief vergelijkbaar met quinoa, en hoewel het niet glutenvrij is zoals quinoa, heeft het meer vezels en eiwitten. Het is aangetoond dat het helpt bij gewichtsbeheersing, de gezondheid van de ogen ondersteunt, een gezonde spijsvertering ondersteunt, IBS behandelt en helpt bij het opbouwen van sterke spieren.

 11. Aangezien we allemaal van afwisseling houden, kan freekeh dat bieden. Het is een geweldige keuze die veel voedingsstoffen en voordelen voor de ogen, het spijsverteringsstelsel en meer levert. Als je freekeh nog niet hebt geprobeerd, probeer dan een van de bovenstaande recepten en laat ons weten wat je ervan vindt.

 12. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n raadsel, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407