Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is een dieet met extreem laag vetgehalte gezond? De verrassende waarheid

De onderste regel

 1. Al decennia lang adviseren officiële voedingsrichtlijnen mensen om een ​​vetarm dieet te eten, waarbij vet goed is voor ongeveer 30% van uw dagelijkse calorie-inname.

 2. Toch suggereren veel onderzoeken dat deze manier van eten niet de meest effectieve strategie is voor gewichtsverlies op de lange termijn.

 3. De grootste en langste onderzoeken tonen slechts minimale gewichtsverminderingen en geen effecten op hartaandoeningen of het risico op kanker (1, 2, 3, 4, 5).

 4. Veel voorstanders van vetarme diëten beweren echter dat deze resultaten gebrekkig zijn, omdat zij de aanbeveling van 30% voor vetinname onvoldoende vinden.

 5. In plaats daarvan suggereren ze dat - om een ​​vetarm dieet effectief te laten zijn - vet niet meer dan 10% van je dagelijkse calorieën mag uitmaken.

 6. Dit artikel gaat uitgebreid in op vetarme diëten en hun gezondheidseffecten.

Wat is een vetarm dieet?

 1. Een dieet met ultralaag en zeer vetarm zorgt voor niet meer dan 10% calorieën uit vet. Het heeft ook de neiging om weinig eiwitten en zeer veel koolhydraten te bevatten - met respectievelijk ongeveer 10% en 80% van de dagelijkse calorieën.

 2. Ultra-vetarme diëten zijn meestal plantaardig en beperken uw inname van dierlijke producten, zoals eieren, vlees en volle zuivelproducten (6).

 3. Vetrijk plantaardig voedsel - inclusief extra vierge olijfolie, noten en avocado's - is ook vaak beperkt, hoewel ze over het algemeen als gezond worden beschouwd.

 4. Dit kan problematisch zijn, omdat vet verschillende belangrijke functies in uw lichaam vervult.

 5. Het is een belangrijke bron van calorieën, bouwt celmembranen en hormonen op en helpt uw ​​lichaam in vet oplosbare vitaminen zoals vitamine A, D, E en K. op te nemen

 6. Bovendien zorgt vet ervoor dat voedsel goed smaakt. Een dieet met weinig vet is over het algemeen niet zo aangenaam als een dieet dat matig of hoog in deze voedingsstof is.

 7. Uit onderzoeken blijkt echter dat een dieet met extreem laag vetgehalte zeer indrukwekkende voordelen kan hebben tegen verschillende ernstige aandoeningen.

Mogelijke gezondheidseffecten

 1. Diëten met ultralaag vetgehalte zijn grondig bestudeerd en er zijn aanwijzingen dat ze gunstig kunnen zijn tegen verschillende ernstige aandoeningen, waaronder hartaandoeningen, diabetes, obesitas en multiple sclerose. [! 431 => 1140 = 3!

 2. Een studie bij 198 mensen met hartaandoeningen vond bijzonder opvallende effecten.

 3. Slechts 1 van de 177 personen die het dieet volgden, ervoeren een hartgerelateerde gebeurtenis, vergeleken met meer dan 60% van de mensen die het dieet niet volgden (14).

 4. Verschillende onderzoeken geven aan dat zeer vetarme, koolhydraatrijke diëten kunnen leiden tot verbeteringen bij mensen met diabetes type 2 (15, 16, 17, 18, 19).

 5. In een onderzoek bij mensen met diabetes type 2 op een dieet met zeer weinig vet, verlaagden 63 van de 100 deelnemers hun nuchtere bloedsuikerspiegel (20).

 6. Bovendien kon 58% van de personen die vóór het onderzoek afhankelijk waren van insuline de insulinetherapie volledig verminderen of stoppen.

 7. Een andere studie merkte op dat een dieet met extreem laag vetgehalte zelfs nog voordeliger kan zijn voor mensen met diabetes die nog niet afhankelijk zijn van insuline (17).

 8. Mensen die zwaarlijvig zijn, kunnen ook baat hebben bij een dieet met weinig vet.

 9. Het zeer vetarme rijstdieet is gebruikt om zwaarlijvige mensen met indrukwekkende resultaten te behandelen.

 10. Een onderzoek bij 106 mensen met massaal obesitas vond dat deelnemers aan dit dieet gemiddeld 140 pond (63,5 kg) verloren - wat misschien verrassend lijkt voor een dieet dat voornamelijk uit geraffineerde koolhydraten bestaat (21).

 11. Multiple sclerose (MS) is een auto-immuunziekte die uw hersenen, ruggenmerg en oogzenuwen in uw ogen aantast.

 12. Mensen met deze aandoening kunnen ook baat hebben bij een vetarm dieet.

 13. In 1948 begon Roy Swank MS te behandelen met het zogenaamde Swank-dieet.

 14. In zijn beroemdste studie volgde Swank 150 mensen met MS gedurende meer dan 50 jaar. De resultaten geven aan dat een dieet met extreem laag vetgehalte de progressie van MS kan vertragen (22, 23).

 15. Na 34 jaar was slechts 31% van degenen die zich aan het dieet hielden overleden, vergeleken met 80% van degenen die zijn aanbevelingen niet hadden opgevolgd (24).

Waarom werken vetarme diëten?

 1. Precies hoe of waarom diëten met een laag vetgehalte de gezondheid niet goed begrijpen.

 2. Sommigen beweren dat de bloeddrukverlagende effecten mogelijk niet eens rechtstreeks verband houden met hun vetarme gehalte.

 3. Het rijstdieet bevat bijvoorbeeld extreem weinig natrium, wat de bloeddruk positief kan beïnvloeden.

 4. Bovendien is het eentonig en saai, wat een onbedoelde vermindering van calorie-inname kan veroorzaken, omdat mensen minder geneigd zijn om meer onredelijk voedsel te eten.

 5. Calorieën verminderen heeft vaak grote voordelen voor zowel het gewicht als de stofwisseling - ongeacht of u koolhydraten of vet snijdt.

De onderste regel

 1. Een dieet met extreem laag vetgehalte kan helpen bij de behandeling van ernstige aandoeningen, waaronder diabetes en hartaandoeningen.

 2. Een streng dieet volgen met een zeer laag vetgehalte is op de lange termijn echter extreem moeilijk, omdat het onaangenaam is en variatie mist.

 3. Mogelijk moet u zelfs uw inname van zeer gezond voedsel, zoals onbewerkt vlees, vette vis, eieren, noten en extra vergine olijfolie beperken.

 4. Hoewel dit dieet bepaalde personen met ernstige gezondheidsproblemen ten goede kan komen, is het voor de meeste mensen waarschijnlijk niet nodig.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407