Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is een tomaat een fruit of groente?

Om mee te nemen

 1. Tomaten zijn misschien wel een van de meest veelzijdige producten in het zomerseizoen.

 2. Ze worden meestal gegroepeerd naast groenten in de culinaire wereld, maar je hebt ze misschien ook wel fruit genoemd.

 3. Dit artikel onderzoekt of tomaten fruit of groenten zijn en waarom ze soms voor de een of de ander in de war zijn.

Wat is het verschil tussen een vrucht en een groente?

 1. Voeding, fruit en groenten krijgen veel aandacht omdat ze rijke bronnen van vitamines, mineralen en vezels zijn (1).

 2. Hoewel ze veel gemeen hebben, hebben groenten en fruit ook enkele duidelijke verschillen.

 3. Deze verschillen zullen echter aanzienlijk variëren, afhankelijk van of u met een boer of een chef praat.

 4. Botanische classificatie van groenten en fruit is voornamelijk gebaseerd op de structuur en functie van het betreffende deel van de plant.

 5. Vruchten worden gevormd uit bloemen, hebben zaden en helpen bij het voortplantingsproces van de plant. Sommige veel voorkomende vruchten zijn appels, perziken, bosbessen en frambozen (2).

 6. Aan de andere kant zijn groenten de wortels, stengels, bladeren of andere hulponderdelen van de plant. Sommige bekende groenten zijn spinazie, sla, wortelen, bieten en selderij (2).

 7. Als het gaat om koken, verandert het classificatiesysteem voor groenten en fruit aanzienlijk in vergelijking met hoe ze botanisch zijn gecategoriseerd.

 8. In de culinaire praktijk worden groenten en fruit voornamelijk gebruikt en toegepast op basis van hun smaakprofielen.

 9. Over het algemeen heeft een vrucht een zachte textuur en heeft de neiging om aan de zoete kant te dwalen. Het kan ook enigszins scherp of pittig zijn. Het is het meest geschikt voor desserts, gebakjes, smoothies, jam of alleen gegeten als snack.

 10. Omgekeerd heeft een groente typisch een saaie en mogelijk bittere smaak. Het heeft meestal een hardere textuur dan fruit en, hoewel sommige rauw worden genoten, kan koken nodig zijn. Ze zijn het meest geschikt voor hartige gerechten zoals wokgerechten, stoofschotels, salades en stoofschotels.

Botanisch gezien zijn tomaten fruit

 1. Volgens de wetenschap zijn tomaten fruit.

 2. Alle vruchten hebben een enkel zaadje of veel zaadjes en groeien uit de bloem van een plant (2).

 3. Net als andere echte vruchten vormen tomaten zich uit kleine gele bloemen aan de wijnstok en bevatten ze van nature een veelvoud aan zaden. Deze zaden kunnen later worden geoogst en worden gebruikt om meer tomatenplanten te produceren.

 4. Interessant genoeg zijn sommige moderne variëteiten tomatenplanten opzettelijk gekweekt om te stoppen met het produceren van zaden. Zelfs als dit het geval is, wordt een tomaat in botanische termen nog steeds als de vrucht van de plant beschouwd.

Ze worden vaak geclassificeerd als groente

 1. Veel verwarring over de vraag of een tomaat een fruit of groente is, komt van de gebruikelijke culinaire toepassingen voor tomaten.

 2. Koken is evenzeer een kunst als een wetenschap, die de neiging heeft om plaats te maken voor meer flexibiliteit voor de indeling van verschillende voedingsmiddelen.

 3. Bij het koken worden tomaten meestal alleen of in combinatie met andere echte groenten in hartige gerechten gebruikt. Als gevolg hiervan hebben ze een reputatie als groente verdiend, hoewel ze technisch gezien een vrucht zijn volgens wetenschappelijke normen.

 4. Dit was de classificatiemethode die het Amerikaanse Hooggerechtshof in 1893 gebruikte tijdens een juridisch geschil met een tomatenimporteur die betoogde dat zijn tomaten als fruit moesten worden beschouwd om het hogere groentetarief te voorkomen.

 5. In deze zaak oordeelde de rechtbank dat de tomaat als groente zou worden geclassificeerd op basis van zijn culinaire toepassingen in plaats van zijn botanische indeling als fruit. De rest is geschiedenis (3).

 6. Tomaten zijn niet het enige voedsel dat worstelt met dit soort identiteitscrisis. Het is zelfs vrij gebruikelijk dat planten botanisch als fruit worden geclassificeerd als groenten in de culinaire praktijk.

 7. Andere soorten fruit die vaak als groenten worden beschouwd, zijn onder meer:

 8. Hoewel veel minder gebruikelijk, worden groenten soms ook in bepaalde culinaire scenario's meer als fruit gebruikt.

 9. Rabarber wordt bijvoorbeeld vaak opgenomen in zoete recepten in dessertstijl, ook al is het een groente. Dit wordt ook geïllustreerd in andere gerechten zoals worteltaart of zoete aardappeltaart.

De onderste regel

 1. Tomaten worden botanisch gedefinieerd als fruit omdat ze zich vormen uit een bloem en zaden bevatten.

 2. Toch worden ze meestal als een groente gebruikt bij het koken. In feite oordeelde het Amerikaanse Hooggerechtshof in 1893 dat de tomaat als groente moest worden geclassificeerd op basis van zijn culinaire toepassingen.

 3. Het is niet ongebruikelijk dat culinaire praktijken de lijnen van wetenschappelijke definities van wat een fruit of een groente is vervagen. Veel planten die als groenten worden beschouwd, zijn eigenlijk fruit.

 4. Voor alle doeleinden zijn tomaten beide. Als je met een boer of tuinman praat, zijn ze fruit. Als je met een chef praat, zijn ze een groente.

 5. Hoe dan ook, ze zijn een heerlijke en voedzame aanvulling op elk dieet.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407