Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is er een verband tussen pure chocolade en depressie?

Is er een verband tussen pure chocolade en depressie?

 1. In de loop der jaren is chocolade de focus van veel onderzoek geweest.

 2. Dankzij zijn smaak en textuur is chocolade een populair voedingsmiddel. Het gevolg is dat een groot aantal mensen geneigd is studies te lezen en te delen die de potentiële gezondheidsvoordelen onderzoeken. [! 100958 => 1140 = 1!

 3. De meest recente toevoeging aan het onderzoek van chocolade is afkomstig van University College London (UCL) in het Verenigd Koninkrijk. Het UCL-team werkte samen met wetenschappers van de Universiteit van Calgary en Alberta Health Services Canada.

 4. De titel van het UCL-persbericht luidt: "Mensen die pure chocolade eten, hebben minder kans op een depressie", wat inderdaad een gewaagde kop is.

 5. Voordat we verdergaan, is het de moeite waard om uit te leggen dat, voor zover we weten, deze studie geen financiering heeft ontvangen van chocoladefabrikanten. De wetenschappers publiceerden hun resultaten in het tijdschrift Depression Angst.

Waarom chocolade en depressie bestuderen?

 1. Wereldwijd is depressie een aanzienlijk probleem. Momenteel zijn praattherapieën en medicijnen de meest voorkomende behandelingen. Zoals de auteurs uitleggen, zijn praattherapieën vaak te veel ingeschreven, dus artsen schrijven de meeste mensen antidepressiva voor.

 2. Deze medicijnen werken echter niet voor iedereen. Ook, volgens de auteurs van de huidige studie, stopt ongeveer de helft van de mensen die een recept voor deze geneesmiddelen krijgen binnen zes weken na het begin van de behandeling.

 3. Leefstijlinterventies vinden die depressieve symptomen kunnen verbeteren, is een prioriteit. Lichamelijke activiteit lijkt ten goede te komen aan sommige mensen met een depressie, maar het helpt niet iedereen en niet iedereen kan fysiek sporten.

 4. In de loop der jaren hebben andere wetenschappers zich ook tot voedingsinterventies gewend om depressieve symptomen te verminderen, met enig succes. Langs deze lijnen leggen de auteurs van de laatste studie uit dat "[!e

 5. In de loop der jaren zijn er echter slechts enkele onderzoeken geweest naar de vraag of chocolade de stemming echt op een klinisch relevante manier kan verhogen, en deze experimenten hebben gemengde resultaten opgeleverd.

Een meer grondige aanpak

 1. Volgens de auteurs was er in eerdere studies geen voldoende breed scala aan variabelen en geen enkele onderzocht hoe het type chocolade de bevindingen zou kunnen beïnvloeden.

 2. Dus in hun nieuwe studie controleerden de wetenschappers een groot aantal potentieel verwarrende variabelen, waaronder gewicht, lengte, burgerlijke staat, opleiding, etniciteit, inkomen, opleidingsniveau, roken en andere gezondheidsproblemen.

 3. Ze analyseerden ook donkere chocolade en niet-donkere chocolade afzonderlijk.

 4. De wetenschappers namen gegevens van de National Health and Nutrition Examination Survey van de Verenigde Staten. Na uitsluiting van personen die ondergewicht hadden of diabetes hadden, hadden ze 13.626 deelnemers van 20 jaar of ouder.

 5. Ze beoordeelden depressieve symptomen met behulp van de Patient Health Questionnaire, een standaard diagnostisch hulpmiddel voor psychische aandoeningen.

 6. Informatie over chocoladeconsumptie kwam uit twee 24-uursherinneringen. Het team nam de eerste in een face-to-face interview en de tweede via een telefonisch interview 3-10 dagen later.

De belangrijke vraag

 1. Over het geheel genomen meldden 1.332 (11,1%) deelnemers dat ze chocolade aten, en van deze 148 meldden ze dat ze pure chocolade aten.

 2. Personen die chocolade aten, hadden meer kans om niet-Spaanse blank te zijn en hebben een hoger gezinsinkomen. Ze hadden ook minder kans om te roken of overgewicht te hebben.

 3. Na rekening te hebben gehouden met de relevante variabelen concludeerden de onderzoekers dat er in het algemeen geen verband was tussen chocoladeconsumptie en een vermindering van depressieve symptomen. Het verhaal veranderde echter toen ze specifiek naar pure chocolade keken. De auteurs melden:

 4. "[!Individuen die een consumptie van pure chocolade meldden, hadden 70% minder kans om klinisch relevante depressieve symptomen te melden dan degenen die geen chocoladeconsumptie meldden."

 5. Ze ontdekten ook dat personen die de meeste chocolade aten, ongeacht het type, minder geneigd waren om klinisch relevante depressieve symptomen te melden dan degenen die geen chocolade consumeerden.

Is dit goed nieuws?

 1. De media zouden deze bevindingen kunnen aankondigen als uitstekend nieuws voor chocoladeliefhebbers, maar de auteurs vragen om voorzichtigheid. De studie is observationeel, dus het team kan niet concluderen dat chocolade depressies verlicht. Als hoofdauteur Dr. Sarah Jackson van UCL schetst:

 2. "Verder onderzoek is nodig om de richting van het oorzakelijk verband te verduidelijken - het kan zijn dat depressie ervoor zorgt dat mensen hun interesse in het eten van chocolade verliezen, of er kunnen andere factoren zijn waardoor mensen allebei minder kans om donkere chocolade te eten en depressief te zijn. "

 3. Dr. Jackson legt ook uit dat zelfs als toekomstig onderzoek een oorzakelijk verband aantoont, wetenschappers meer werk moeten verrichten om het biologische mechanisme te begrijpen en de "soort en hoeveelheid chocoladeconsumptie te bepalen voor optimale preventie en beheersing van depressie. "

 4. Afgezien van de netelige kwestie van oorzakelijk verband, is het vermeldenswaard dat hoewel de studie meer dan 13.000 mensen omvatte, slechts 148 - een relatief kleine groep mensen - pure chocolade consumeerde.

 5. Ook registreerden de onderzoekers slechts voedselinname gedurende twee perioden van 24 uur. Het is gemakkelijk om te beweren dat dit misschien niet de standaard voedselinname van iemand gedurende een week weerspiegelt, laat staan ​​over maanden of jaren.

 6. In totaal voegen de bevindingen een nieuwe laag toe aan een relatief verwarde verzameling bevindingen. Het eten van donkere chocolade kan depressieve symptomen al dan niet verlichten. Terwijl we wachten op verder onderzoek, is moderatie waarschijnlijk de verstandigste weg om te bewandelen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407