Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is fruit eten na een maaltijd slecht voor u?

Is rauwe broccoli veilig?

 1. Zoals voedzaam voedsel gaat, staat vers fruit hoog op de lijst. Fruit bevat niet alleen relatief weinig calorieën, maar zit ook boordevol vitamines en mineralen die risicofactoren voor diabetes, hart- en vaatziekten, kanker, nierstenen, obesitas, botverlies, hoge bloeddruk en hoog cholesterol kunnen verminderen. Het is echter mogelijk om teveel van het goede te hebben, dus het is belangrijk om fruit te verwerken in je dagelijkse caloriedoelen en ze op te eten samen met een gevarieerd, uitgebalanceerd dieet.

Fruit als dessert: de pluspunten

 1. Vers fruit smaken als dessert heeft veel voordelen. Veel vers fruit bevat veel vezels en weinig calorieën per portie, waardoor ze veel voedzamere keuzes zijn in vergelijking met plakjes cake of ijscoupes. Vezelrijk fruit zoals frambozen en bramen kunnen de risico's op obesitas verder verminderen en gevoelens van verzadiging of volheid vergroten. Als je niet veel fruit eet, kun je er na het eten op kauwen om je algehele fruitconsumptie te verhogen, wat de Produce for Better Health Foundation aanbeveelt. Hele vruchten zijn ook voedzamere keuzes dan vruchtensappen, omdat ze meer beschermende voedingsstoffen en minder suiker bevatten. Een studie uit 2013 van de Harvard School of Public Health toonde aan dat het risico op diabetes type 2 met 7 procent was verminderd toen heel fruit drie porties vruchtensap per week verving.

Fruit als dessert: de nadelen

 1. Als u na een maaltijd consequent voedsel eet, kan dit bijdragen aan ongewenste gewichtstoename, zelfs als het voedsel zo gezond is als fruit. Als je meer calorieën verbruikt dan je verbrandt, zul je na verloop van tijd aankomen, ongeacht waar die calorieën vandaan komen. Zoals Dr. Melina Jampolis, arts voedingsspecialist voor CNN.com, schreef in een artikel in 2009, fruit heeft een gemiddelde van drie keer de calorietelling van de meeste groenten, en het eten van meer dan drie porties van 1/2-cup per dag zou kunnen ervoor zorgen dat je zwaarder wordt. Als je de gewoonte krijgt om iets te eten nadat een maaltijd is afgelopen, kun je ook een hoger risico lopen op hersenloze tussendoortjes en signalen van volheid van je lichaam negeren.

Het goede en het "slechte"

 1. Het classificeren van elk type voedsel of snack na de maaltijd als "slecht" is problematisch in termen van het opstellen van een dieetplan dat op de lange termijn voor u kan werken. Als uw doel is om gewicht te verliezen en af ​​te weren, is het waarschijnlijk het meest effectief om een ​​eetplan aan te nemen dat voedsel bevat waarvan u geniet en dat spatten met mate mogelijk maakt. Zolang je niet meer dan 1 tot 1,5 kopjes vers fruit eet na elke maaltijd en anders je calorietelling onder controle houdt, zal het eten van fruit waarschijnlijk op de lange termijn meer voordelen bieden dan schade.

Andere overwegingen

 1. Om je honger te beheersen, is het slim om alleen na een maaltijd naar fruit te reiken als je nog niet vol bent. Als gewicht een overweging is, snack op voedingsmiddelen die een hoger vezelgehalte hebben, zoals verse bessen, rabarber en appels. Door deze vruchten voel je je vaak vol. Vermijd het combineren van fruit met calorierijke toevoegingen zoals slagroom, chocoladesaus of ijs. Neem contact op met uw arts of een geregistreerde diëtist voor specifieke richtlijnen voor het opnemen van fruit in een dieet dat consistent is met uw doelen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407