Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is gevriesdroogd voedsel gezond?

Gezond alternatief voor zware room

 1. Astronauten in de ruimte en soldaten in de strijd gebruiken gevriesdroogd voedsel omdat ze niet bederven, ze wegen minder en zijn handiger. Maar gevriesdroogd voedsel is niet noodzakelijkerwijs zo gezond als normaal voedsel, waarbij het gehalte aan sommige voedingsstoffen tijdens de verwerking wordt verlaagd. Hoewel veel voedingsvoordelen van gevriesdroogd voedsel intact blijven, kunnen enkele van de interessantere aspecten van gevriesdroogd voedsel zoals bessen hun belofte zijn in het helpen bestrijden van ziekten.

Identificatie

 1. Een primitieve vorm van vriesdrogen werd rond 1250 voor Christus gebruikt door de Peruaanse Inca's als een manier om voedsel te bewaren. Machines voor het invriezen van droog voedsel en andere producten werden ontwikkeld tijdens de twee wereldoorlogen, en in 1938 werd de eerste gevriesdroogde koffie geproduceerd. Bij het plannen van de langdurige Apollo-missies ontwikkelde NASA vriesdroogtechnieken voor ander voedsel zoals ijs.

Effecten verwerken

 1. Om voedsel te vriesdrogen, wordt het eerst bevroren, het water wordt verwijderd, meestal via een vacuümpomp, en ten slotte verwijdert een warmtebron ijskristallen. Het eindproduct kan tot 98 procent van zijn voeding behouden, terwijl het slechts 20 procent van het origineel weegt. Uit een studie in Chili, gepubliceerd in 2011 in het "International Journal of Food Sciences and Nutrition", is echter gebleken dat het type vriesdrogen dat wordt gebruikt - atmosferisch vriesdrogen versus vacuüm vriesdrogen - en of infraroodstraling is toegevoegd de voeding kan beïnvloeden in verwerkte bosbessen.

Nutritional Effects

 1. Gary Stoner, Ph.D. en het American Institute for Cancer Research hebben ontdekt dat de antioxidant fytochemicaliën in vers fruit ongeveer hetzelfde zijn als in hun gevriesdroogde versies. Zowel uit het onderzoek van Stoner als uit het Chileense bosbessenonderzoek bleek echter dat de ascorbinezuurspiegel en de hoeveelheid polyfenol, een celbeschermende chemische stof in bessen, meetbaar waren verminderd door vriesdrogen. [! 75509 => 1130 = 5!

 1. Stoner heeft gevriesdroogde bessen in poedervorm gebruikt in verschillende onderzoeken, waaronder een gepubliceerd in "Seminars in Cancer Biology" in oktober 2007, waar de bessen veelbelovend bleken bij zowel het voorkomen als krimpen van darmtumoren. Stoner maakte ook deel uit van een studie van de Universiteit van Connecticut, gepubliceerd in 2011 in "Carcinogenesis", waaruit bleek dat gevriesdroogd zwart frambozenpoeder effectief was bij de behandeling van colitis ulcerosa. Onderzoekers in Oklahoma ontdekten dat gevriesdroogd aardbeipoeder het totale cholesterol- en slechte LDL-cholesterolgehalte verbeterde bij vrouwen met het metabool syndroom, een aandoening die het risico op hart- en vaatziekten, beroerte en diabetes type 2 verhoogt. Hun resultaten werden in 2009 gepubliceerd in "Nutrition Journal."

Zorgen

 1. Wetenschappers van het Indian Institute of Technology in New Delhi hebben gekeken naar de effecten van vriesdrogen op eiwitten. Ze hebben tijdens het proces veranderingen in de structuur van eiwitten opgemerkt die kunnen leiden tot inactivering. Het onderzoek, gepubliceerd in het aprilnummer van "Biotechnology and Applied Biochemistry," was gericht op de eiwitten in medische producten zoals humane insuline en het immuunsysteemmolecuul interleukin-2. De resultaten moeten nog worden bestudeerd in gevriesdroogde voedseleiwitten.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407