Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is gistextract slecht voor mij?

Outlook

 1. Gistextract is een voedselsmaakstof gemaakt van dezelfde gist die werd gebruikt om brood en bier te maken. Het wordt ook toegevoegd aan sommige voedingsmiddelen zoals sojasaus en kaas voor een hartige smaak. De smaak die ze creëren wordt soms "umami" genoemd.

 2. Gistextract wordt ook aangetroffen in soepen en stoofschotels in blik, bevroren diners en zoute snacks. In Groot-Brittannië en Australië kun je het zelfs als sandwich vinden - ooit gehoord van Marmite of Vegemite?

 3. Maar is gistextract goed voor u? Lees verder om erachter te komen.

Hoe wordt het gemaakt?

 1. Gistextract wordt gemaakt door suiker aan gist toe te voegen in een warme omgeving. Terwijl de gist uitzet, worden de wanden van zijn cellen zachter. Dit mengsel wordt vervolgens in een centrifuge gesponnen en de losgemaakte celwanden worden weggevaagd.

 2. Er zijn twee soorten gistextract, autolyse en gehydrolyseerd. In beide worden de celwanden weggegooid en wordt de inhoud van de cel gecombineerd.

 3. In autolyse-gist worden de enzymen in de gist zelf gebruikt om de eiwitten af ​​te breken. In gehydrolyseerde gist worden deze enzymen aan de gist toegevoegd. Gistextract kan worden gevonden als een dikke gel of in een vochtige poedervorm.

Hoe zoek ik het op een etiket?

 1. De meeste fabrikanten zijn gierend in het gebruik van gistextract en vermelden het alleen op voedseletiketten. Soms kunnen "natuurlijke smaken" of "additieven" ook betekenen dat gistextract wordt gebruikt.

 2. Gistextract bevat glutamaten, vormen van een aminozuur die van nature in veel voedingsmiddelen voorkomen. Ze worden soms geëxtraheerd en gebruikt als additieven om voedsel te bereiden. Dit product is algemeen bekend als mononatriumglutamaat (MSG). Gistextract bevat natuurlijk voorkomende glutamaten, maar niet zoveel als MSG.

 3. Het belangrijkste verschil tussen gistextract en MSG in levensmiddelen is smaak. MSG heeft geen smaak. In plaats daarvan werkt het als een smaakversterker, zoals zout. Gistextract voegt smaak toe aan voedsel, zoals een specerij.

Kan het slecht voor mij zijn?

 1. Hoewel gistextract zeer veel natrium bevat, voegen fabrikanten er niet veel aan toe om voedsel te bereiden - zelfs niet in broodbeleg. De kleine hoeveelheden die aan voedsel worden toegevoegd, veranderen hun natriumgehalte niet significant. U kunt echter gistextract vermijden als u een probleem hebt met de bloeddruk of een andere reden om natrium te beperken.

 2. Sommige mensen ervaren milde blozen van de huid en hoofdpijn als ze glutamaten of MSG eten. De medische gemeenschap heeft echter niet vastgesteld dat er zoiets bestaat als een allergie voor glutamaten. Omdat zulke kleine hoeveelheden gistextract worden gebruikt, zou het moeilijk zijn om genoeg te eten om een ​​reactie te veroorzaken.

 3. Meer informatie over de effecten van MSG hier >>

Kan het goed voor mij zijn?

 1. Gistextract bevat zeer veel B-vitamines, dus het is een goedkope bron van deze vitamines. Dit is goed nieuws voor zwangere vrouwen of mensen met malabsorptie waardoor ze meer B-vitamines nodig hebben.

 2. Als u een voedselallergie of -gevoeligheid heeft, wilt u zeker voorzichtig zijn met wat u eet. Gistextract is voor de meeste mensen niet slecht. Als u toegevoegde ingrediënten zoals gistextract wilt vermijden, beperkt u uw consumptie van bereid en verpakt voedsel. Koop meer vers voedsel en bereid ze zelf.

 3. Gistextract bevat zeer veel B-vitamines, dus het is een goedkope bron van deze vitamines. Dit is goed nieuws voor zwangere vrouwen of mensen met malabsorptie waardoor ze meer B-vitamines nodig hebben.

 4. Als u een voedselallergie of -gevoeligheid heeft, wilt u zeker voorzichtig zijn met wat u eet. Gistextract is voor de meeste mensen niet slecht. Als u toegevoegde ingrediënten zoals gistextract wilt vermijden, beperkt u uw consumptie van bereid en verpakt voedsel. Koop meer vers voedsel en bereid ze zelf.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407